Ψtalk:”Φοβάμαι να αποχωριστώ τους γονείς μου και να σπουδάσω σε άλλη πόλη”
Ψtalk:”Φοβάμαι να αποχωριστώ τους γονείς μου και να σπουδάσω σε άλλη πόλη”

Ψtalk:”Φοβάμαι να αποχωριστώ τους γονείς μου και να σπουδάσω σε άλλη πόλη”

Καλησπέρα. Όσον αφορά στην διαταραχή άγχους αποχωρισμού στα παιδιά , τι γίνεται αν κάποια τέτοια συμπτώματα υπάρχουν και σε έναν ενήλικα; Πιο συγκεκριμένα σε εμένα που φοβάμαι να αποχωριστώ τους γονείς μου και να σπουδάσω σε άλλη πόλη , χωρίς ποτέ να με έχουν πιέσει για κάτι και είναι δίπλα μου έχω τον φόβο μην συμβεί κάτι όσο λείπω και φοβάμαι την νέα αρχή.

Από την: Βικτώρια


Αγαπητή Βικτώρια,

Σε ευχαριστούμε πολύ που επικοινώνησες μαζί μας και μοιράζεσαι την αγωνία σου, καθώς το άγχος που αναφέρεις αφορά αρκετούς ανθρώπους και είναι χρήσιμο να δούμε με τι σχετίζεται.

Αρχικά καταλαβαίνω από τα λόγια σου πως έχεις αναρωτηθεί και αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με το άγχος αποχωρισμού στα παιδιά και τους ενήλικες. Το άγχος αυτό βιώνεται ως κάτι πολύ έντονο σε παιδιά μικρής συνήθως ηλικίας, τα οποία εκφράζονται με θλίψη, θυμό, εκνευρισμό συνδυαστικά. Τα παιδιά αυτά αισθάνονται πως ο ενήλικας που είναι πιο συνδεδεμένος μαζί τους θα εξαφανιστεί αν δεν βρίσκεται στο χώρο που εκείνα βρίσκονται και έτσι ενστικτωδώς έχουν έντονα συναισθήματα αγωνίας, φόβου και θλίψης. Συχνά αυτό το άγχος σχετίζεται και με το νέο περιβάλλον που βρίσκονται τα παιδιά, συνήθως το σχολείο. Η αλλαγή αυτή πράγματι είναι αποδιοργανωτική και κατακλύζει τα παιδιά με δυσανάλογα μεγάλο άγχος.

Καταλαβαίνω πως και για σένα αυτές οι πληροφορίες είναι οικείες και ως ένα βαθμό ταυτίζονται με τα δικά σου συναισθήματα όταν πρόκειται να αποχωριστείς τους γονείς σου. Επίσης αντιλαμβάνομαι πως αυτά τα συναισθήματα άγχους και αγωνίας δημιουργήθηκαν πρόσφατα με αφορμή την σκέψη ότι θα σπουδάσεις σε άλλη πόλη και θα κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου. Πραγματικά, είναι απόλυτα δικαιολογημένες αυτές οι σκέψεις ενόψει μιας τέτοιας αλλαγής και σίγουρα θα χρειαστείς το χρόνο σου να το επεξεργαστείς και να πάρεις την απόφασή σου.

Όσον αφορά στην αγωνία σου για το αν πρόκειται για συμπτώματα άγχους αποχωρισμού, η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να προβούμε με ασφάλεια σε διαγνωστικά συμπεράσματα, μόνο να κάνουμε υποθέσεις. Ωστόσο νομίζω πως η ουσία βρίσκεται στο συναίσθημα του άγχους σου περισσότερο παρά στο τι είδους άγχος είναι αυτό και που κατατάσσεται. Και πραγματικά καταλαβαίνω απόλυτα αυτή σου την αγωνία που έχει δημιουργηθεί τόσο ξαφνικά και σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο για σένα.

Θα ήθελα λοιπόν να σε προτρέψω να σκεφτείς τι είναι αυτό που σε τρομάζει περισσότερο. Είναι η ασφάλεια των γονιών σου ενόσω είσαι μακριά ή είναι η αγωνία σου αν εσύ θα είσαι ασφαλής μακριά τους και αν θα καταφέρεις να προσαρμοστείς σε μια καινούρια συνθήκη, πόλη, σχολή, κοινωνική ζωή κτλ; Είναι πολύ λογικό, όταν καλείσαι για πρώτη φορά να αποχωριστείς τους κοντινούς σου ανθρώπους, το πατρικό σου σπίτι και όλη την ασφάλεια που έχεις σε μια αρκετά νεαρή ηλικία να αναδύονται ανασφάλειες, αγωνίες και φόβοι που δεν γνώριζες ότι έχεις και ότι μπορεί να νιώσεις ποτέ. Η αλήθεια είναι πως συνήθως κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για τέτοιες μεγάλες αλλαγές την πρώτη φορά. Ωστόσο, καθώς οι αλλαγές αυτές είναι κομμάτι της ενήλικης ζωής είναι καλό να δεις με τι συνδέονται αυτές οι σκέψεις και φόβοι και πως θα μπορούσες να ενισχύσεις τον εαυτό σου να νιώθεις ήρεμη και ασφαλής, διατηρώντας τους ανθρώπους σου κοντά σου ακόμα και όταν υπάρχει η φυσική απόσταση. Αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο, και ίσως θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας ως προς τα βήματα που θα ήταν καλό να κάνεις για να νιώσεις σταδιακά πιο ασφαλής.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σου πω πως δεν χρειάζεται να πιεστείς να φύγεις από το σπίτι σου, να πάρεις την απόφαση επιτόπου και να βιώσεις όλο αυτό το έντονο άγχος. Μπορείς και είναι καλό να πάρεις το χρόνο σου να το επεξεργαστείς, ίσως να κάνεις κάποιες συζητήσεις και δοκιμές, να δεις τα όρια και τις αντοχές σου, να κατανοήσεις τους φόβους σου και να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου για αυτές τις σκέψεις. Είναι πολύ πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση και είναι αναμενόμενο να έχεις αυτές τις αγωνίες, όμως πιστεύω πως είτε πάρεις την απόφαση είτε όχι  να μετακομίσεις, θα είναι καλό για σένα να επεξεργαστείς αυτές τις σκέψεις, για τη δική σου προσωπική εξέλιξη και ενδυνάμωση.

Ευχόμαστε να είσαι ήρεμη και να πάρεις την καλύτερη απόφαση για σένα! Οτιδήποτε χρειαστείς μπορείς να επικοινωνήσεις ξανά.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com