in

Ψtalk: “Έχω χάσει τη διάθεση για τα πάντα. Φοβάμαι μήπως έχω κατάθλιψη”

Απαντά η Παναγιώτα Καλογεράκου, Ψυχολόγος (B.Sc.), Ειδικευόμενη στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία

Έχω χάσει τη διάθεση για οτιδήποτε και τη ζωντάνια μου. Όλα μου φαίνονται μάταια και δεν έχω όρεξη να κάνω το οτιδήποτε, ούτε να συναναστρέφομαι με κόσμο ούτε να δουλέψω. Φοβάμαι μήπως έχω κατάθλιψη.

Από την: Μαίρη


Αγαπητή Μαίρη,

αρχικά χαιρόμαστε πολύ που διεκδικείς αυτό το χώρο και χρόνο για τον εαυτό σου ώστε να μοιραστείς και να βοηθηθείς έστω και με αυτόν τον τρόπο. Η ανάγκη για μοίρασμα κι η δυσφορία που βιώνεις παρατηρώντας τον εαυτό σου να έχει χάσει κάτι από τη ζωντάνια του είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα προς την αλλαγή. Απ’ όσα αναφέρεις καταλαβαίνω ότι περνάς μια δύσκολη περίοδο ψυχολογικά. Δεν μπορώ, ωστόσο να μην αναγνωρίσω το κουράγιο σου παρ’ όλες τι δυσκολίες να μας μιλήσεις γι’ αυτές ,στο βαθμό που εσύ επιθυμείς.

Ξεκινώντας από το φόβο που ανάφερες για το γεγονός ότι μπορεί να πάσχεις από κατάθλιψη, θα ήθελα να διευκρινίσω πως θα αποφύγω να κάνω κάποια διάγνωση, και ως εκ τούτου δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο κατάθλιψη γιατί με όσα γνωρίζω για ‘σένα και με όσες πληροφορίες διαθέτω η χρήση της δεν θα είναι αντιπροσωπευτική αλλά και βοηθητική για ‘σένα. Θεωρώ, επίσης, πως η διάγνωση μερικές φορές οδηγεί σε έναν εγκλωβισμό και περιορισμό. Ας επικεντρωθούμε σε ‘σένα και στο πώς αισθάνεσαι.

Ας αναρωτηθούμε ποια ήταν εκείνη η στιγμή ή η περίοδος που άρχισες να νιώθεις έτσι. Συνέβη κάτι συγκεκριμένο που πιστεύεις πως μπορεί να σε επηρέασε βαθιά με έναν τρόπο ή ήρθε σταδιακά σαν συναίσθημα χωρίς να μπορείς να διακρίνεις μια αφορμή; Εσύ που θα μπορούσες να το αποδώσεις; Σε κάποια γεγονότα, σε ένα μεμονωμένο γεγονός ή ξεκίνησε ξαφνικά; Νομίζω πως είναι αρκετά βοηθητικό αν έχεις βρει κάπως την πηγή που σου δημιουργεί αυτά τα συναισθήματα προκειμένου να μπορείς να κατευθυνθείς προς την αντιμετώπισή τους. Τα συναισθήματα  που περιγράφεις είναι λογικό να υπάρχουν σε δύσκολες ψυχολογικά περιόδους και δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνονται σε κάποια ψυχοπαθολογία ή διαταραχή αναγκαστικά, αν εμφανιστούν κάποια στιγμή.

Επίσης, η συναισθηματική κατάσταση που αναφέρεις αντανακλά μια συναισθηματική-ψυχική εξάντληση. Φαίνεται ότι είναι μια περίοδος στη ζωή σου που έχεις ανάγκη από ένα διάλειμμα, που οφείλεις να αφιερώσεις στην φροντίδα προς εσένα. Ίσως να χρειάζεσαι λίγο χρόνο και απόσταση από μερικά πράγματα στην καθημερινότητά σου που θεωρείς ότι σε επιβαρύνουν. Ακόμη και από όσα σου έδιναν ευχαρίστηση κάποτε. Μην υποβάλλεις τη συμπεριφορά σου καταναγκαστικά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες (πρέπει να βγω με φίλους, πρέπει να έχω ενέργεια, πρέπει να είμαι χαρούμενη) Άρχισε να παρατηρείς τις σκέψεις που κάνεις (ίσως και να τις καταγράφεις κάπου-κάπου) και εντόπισε αν υπάρχουν καταστάσεις που κάνουν τις σκέψεις σου να γίνονται πιο θετικές. Παρατήρησε αν και πότε η συναισθηματική σου κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο. Υπάρχει κάτι από όλα όσα υπάρχουν στη ζωή σου που αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να μεταβάλλει κάπως το συναίσθημά σου;  Άρχισε να ακούς τον εαυτό σου. Τι σου λέει;  Ακολούθησέ τον σε ό,τι έχεις πραγματικά ανάγκη, χωρίς να αισθάνεσαι υπόλογη γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να δείχνουμε αποδοχή στον εαυτό μας και στο  συναίσθημά μας σε όλες τις φάσεις και να μην τον κατηγορούμε για τις πιθανές δυσκολίες που εμφανίζονται.

Επίσης, το να μιλήσεις και να επικοινωνήσεις αυτή τη ψυχολογική σου κατάσταση σε άτομα που νιώθεις κοντά σου-αν ήδη δεν το έχεις κάνει-  να ανοιχτείς, να μιλήσεις για οτιδήποτε σε προβληματίζει θα ήταν ένα σημαντικό βήμα που σίγουρα θα αφαιρέσει κάποιο βάρος από πάνω σου. Σε τέτοιες καταστάσεις το μοίρασμα αυτό μας φέρνει πιο κοντά στα κοντινά μας πρόσωπα και η οποιαδήποτε υποστήριξή τους απομακρύνει το δυσάρεστο συναίσθημα της μοναξιάς. Νιώθουμε πιο δυνατοί αν αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Αν τα συναισθήματά αυτά που περιέγραψες παρατηρείς ότι επιμένουν, θα ήταν μια καλή ιδέα να βοηθηθείς και με έναν άλλο τρόπο, ψυχοθεραπευτικά για παράδειγμα. Η έγκαιρη διαχείριση της κατάθλιψης αλλά και οποιασδήποτε συναισθηματικής δυσκολίας  από έναν ειδικό που έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να σε βοηθήσει, μπορεί να οδηγήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που μοιράστηκες μαζί μας αυτό που σε απασχολεί κι ελπίζουμε με κάποιο τρόπο να φανούν βοηθητικά για σένα όσα αναφέρθηκαν. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να βιώσεις όλα σου τα συναισθήματα. Το να υπάρχουν δύσκολες περίοδοι στη ζωή είναι μέρος αυτής αλλά δε σημαίνει πως δεν θα έρθουν πάλι μέρες πιο φωτεινές. Για οτιδήποτε χρειαστείς είμαστε στη διάθεσή σου.

What do you think?

15 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Ξέρω τι θέλω από την ζωή μου αλλά δεν προσπαθώ για να το αποκτήσω”

Ψtalk: “Δεν αντέχω άλλο να προσπαθώ και να αποτυγχάνω”