Ψtalk: ” Έχω χάσει 23 κιλά αλλά νιώθω πιο χοντρή από ποτέ”

Ψtalk: ” Έχω χάσει 23 κιλά αλλά νιώθω πιο χοντρή από ποτέ”

Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας. Το θέμα μου είναι το εξής:
Από πέρυσι έχω χάσει 23 κιλά και απλά πλέον ενώ ξέρω ότι όντως έχω χάσει και υπάρχει αλλαγή, νιώθω πιο χοντρή από ότι ήμουν. Τώρα θα πάω διακοπές κι έχω και κυτταρίτιδα και νιώθω άσχημα επειδή οι φίλες μου  είναι αδύνατες και δεν ξέρω τι να κάνω. Πραγματικά έχουμε σοβαρα θέματα οικονομικά κι εγώ σκέφτομαι αυτά. Με επηρέαζε διαρκώς. Δεν έχω καμία σεξουαλική εμπειρία ενώ είμαι 21,5 και νιώθω ότι φταίει αυτό και το ότι είμαι αρκετά άσχημη. Πώς μπορώ να το αλλάξω αυτό;

Από την: Ιωάννα


Αγαπητή Ιωάννα,

Αρχικά, θέλω να σε ευχαριστήσω που αποφάσισες να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου, θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ σε αυτούς όσο πιο ουσιαστικά μπορώ.

Χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, σου εφιστώ την προσοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσεις με σοβαρότητα και ωριμότητα τη μεγάλη απώλεια κιλών. Θα σε συμβούλευα λοιπόν, να επισκεφτείς αρχικά έναν παθολόγο, προκειμένου να γίνει ο κατάλληλος ιατρικός έλεγχος ή ίσως και κάποιον διατροφολόγο. Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια βάρους είναι μεγάλη και ο έλεγχος κρίνεται ως επιτακτικός.

Από εκεί και πέρα, οι συμπεριφορές και οι σκέψεις που περιγράφεις και που φαίνεται να συνοδεύουν την απώλεια κιλών φαίνονται κάπως ανησυχητικές και χρήζουν προσωπικής διερεύνησης, σε ψυχολογικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην αξιολόγηση της σωματικής σου εικόνας που παρουσιάζεται ως διαστρεβλωμένη («νιώθω πιο χοντρή από ότι ήμουν»), ωστόσο ταυτόχρονα είναι κάτι που αντιλαμβάνεσαι ότι δεν ισχύει! Επιπλέον παραδείγματα αποτελούν η σύγκριση του εαυτού σου με σωματότυπα φίλων σου, το αδύνατο σώμα που φαίνεται να εξιδανικεύεις, το θέμα της κυτταρίτιδας που θίγεις, αλλά και το ότι μέσα σε όλο αυτό, επηρεάζεται η γενικότερη λειτουργικότητά σου στην καθημερινή ζωή. Σε ό,τι αφορά το θέμα της σεξουαλικότητας που αναφέρεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το φαγητό όσο και το σεξ, καθότι αποτελούν βιολογικές ανάγκες, προσφέρουν ευχαρίστηση, ένα είδος ηδονής. Χωρίς να διαθέτω αρκετές πληροφορίες εκ μέρους σου, κρίνοντας από τη στάση που υιοθετείς στον παρόντα χρόνο απέναντι στο σώμα σου, η απόλαυση αυτή καθαυτή (ενν. του φαγητού) απέχει πολύ. Είναι πολύ πιθανό, εφόσον ένα άτομο δεν μπορεί να απολαύσει το φαγητό και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να βιώσει το αίσθημα ευχαρίστησης που το συνοδεύει, να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στη σεξουαλική συμπεριφορά και πράξη εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο «σεξουαλική ανωριμότητα», κάτι που είναι συχνό, σε περιπτώσεις μη λειτουργικών διατροφικών συμπεριφορών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ιδίως από τη στιγμή που κι εσύ η ίδια συνειδητοποιείς ότι επηρεάζονται και άλλες πτυχές της καθημερινότητάς σου, να επιχειρήσεις να νοηματοδοτήσεις αυτές τις συμπεριφορές σου και τις σκέψεις σου με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Κάτι άλλο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμός και η αυτοαποδοχή διαμορφώνονται και καλλιεργούνται έπειτα από προσωπική ενδοσκόπηση με τον εαυτό μας και όχι με την αναγωγή τους σε κάτι εξωτερικό και επιφανειακό, όπως η εξωτερική εμφάνιση. Γι’ αυτό εξάλλου, η συνεχής απώλεια κιλών δεν συνέβαλε στο να νιώσεις καλύτερα με εσένα την ίδια, αντιθέτως λειτούργησε περισσότερο αρνητικά. Χρειάζεται λοιπόν, να δουλέψεις πιο θεραπευτικά με τον εαυτό σου σε εσωτερικό επίπεδο ως προς την αποδοχή του. Η προσωπική μας αξία δημιουργείται και ανακαλύπτεται από εμάς τους ίδιους.

Ακόμα, θα ήθελα να αναφέρω πως η περιγραφή σου με έκανε να αναρωτηθώ τα εξής: Η απώλεια κιλών πώς ακριβώς προέκυψε; Ήταν δική σου θέληση; Συνέβη κάποιο γεγονός που σε επηρέασε συναισθηματικά; Πώς αισθάνεσαι τη δεδομένη στιγμή; Διατηρείς το βάρος σου στην παρούσα φάση; Τι ακριβώς εννοείς όταν αναρωτιέσαι «πώς να το αλλάξεις»; Τι ακριβώς είναι αυτό που θες να αλλάξεις; Νιώθεις εγκλωβισμένη στις σκέψεις σου γύρω από το σώμα; Τα οικονομικά προβλήματα που αναφέρεις θεωρείς ότι έχουν κάποιον ρόλο μέσα σε όλο αυτό;

Τελειώνοντας, ας σημειωθεί ότι η επιρροή του κοινωνικού προτύπου στο δυτικό κόσμο, δίνει μεγάλη έμφαση στο αδύνατο-γυμνασμένο σώμα, κάτι που συχνά εγκλωβίζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Ωστόσο, θα ήταν συνετό, έπειτα από μια διαδικασία αυτογνωσίας και αυτοκριτικής, να δεχόμαστε τις αντιφάσεις στον εαυτό μας και να αρνούμαστε μη ρεαλιστικά σωματικά ιδεώδη. Ταυτόχρονα, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη «φυσιολογική» και τη «διαταραγμένη» πρόσληψη τροφής δεν είναι πάντα σαφής, καθώς πολλοί άνθρωποι, ενώ έχουν προβλήματα με την πρόσληψη τροφής, δεν πληρούν τα κριτήρια για κάποια διατροφική διαταραχή. Πάραυτα, σε περίπτωση διατροφικής διαταραχής (Ψυχογενής Ανορεξία, Ψυχογενής Βουλιμία, Διαταραχή Υπερφαγίας) συνίσταται ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπισή της, καθώς αποτελεί ψυχιατρική πάθηση, ενώ είναι πιθανόν να χορηγείται και φαρμακευτική αγωγή, για την αντιμετώπιση των συνοδών ψυχικών προβλημάτων, όπως π.χ. άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα κ.λπ.

Ελπίζουμε να συμβάλαμε  κι εμείς, με έναν δικό μας τρόπο, στις ανησυχίες και στις σκέψεις σου. Είμαστε εδώ σε περίπτωση που θελήσεις να επικοινωνήσεις και πάλι!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories