Έχω πολύ πιεσμένο πρόγραμμα από την αρχή της νέας σχολική χρονιάς αλλά δεν ξέρω πως να το αλλάξω εάν είμαι κουρασμένη ψυχολογικά κάποιες ημέρες ( είναι ακριβώς υπολογισμένο ).
Από την: Γ
Αγαπητή Γ,
ευχαριστούμε για το μοίρασμα της ιστορίας σου. Αναφέρεις πως το πρόγραμμά σου είναι πολύ φορτωμένο και πιεσμένο, ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Ανησυχείς πως θα σε κουράσει ψυχολογικά και είναι απόλυτα σεβαστή η ανησυχία σου. Είναι σημαντικό να προσέχουμε την ψυχική μας υγεία, καθώς όταν δεν είναι σε καλό επίπεδο δυσκολευόμαστε να είμαστε παραγωγικοί και λειτουργικοί στην καθημερινότητά μας, είτε είναι στο προσωπικό, είτε στο κοινωνικό, το εργασιακό/σχολικό επίπεδο κ.λπ. Και είναι εξίσου σημαντικό που προσπαθείς να προλάβεις αυτή την κατάσταση.
Στη ζωή μας, μεγαλώνοντας, το πρόγραμμά μας τείνει να γίνεται όλο και πιο πιεσμένο, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων υποχρεώσεων. Δεν είναι πάντα εύκολο να το μεταβάλλουμε. Όταν μπορούμε, βέβαια, είναι ευχάριστο και το κάνουμε ευθύς αμέσως. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές αυτό δε συμβαίνει, οπότε χρειάζεται να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει. Για να προλάβει κανείς την ψυχική κόπωση και για να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το χρόνο του, χρειάζονται ορισμένοι μηχανισμοί και καλή οργάνωση. Για αρχή, Γ., δες αν αυτοί οι ακριβείς υπολογισμοί που έχουν γίνει ώστε να παραχθεί το πρόγραμμα, μπορούν να μεταβληθούν έστω και λίγο. Είναι βασικό να υπάρχει έστω και λίγος ελεύθερος χρόνος καθημερινά για αποφόρτιση, σωματική και ψυχική. Έστω και λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα όπου θα μπορείς να ξεσκάς από την καθημερινή πίεση.
Επίσης, χρειάζεται να υπάρχουν κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα σου για κάποιο χόμπι. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ή όσες μπορείς και χρειάζεσαι. Ιδανικά, κάποιο είδος σωματικής άσκησης, ώστε να απολαμβάνεις και τα οφέλη της ταυτόχρονα. Χωρίς κάποιο πρόγραμμα ή χρονικό όριο, γιατί θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στο πλαίσιο που θα είσαι αυτή τη χρονιά. Ακόμη, προσπάθησε να τρέφεσαι ισορροπημένα και υγιεινά. Ειδικότερα, υπάρχουν τροφές/συνδυασμοί τροφών που βοηθούν κατά τη μελέτη, καθώς και τροφές που βοηθούν στην ψυχική ευεξία και διάθεση. Μια επικοινωνία με ειδικό διαιτολόγο/ διατροφολόγο θα σε κατατοπίσει περαιτέρω περί αυτού και θα ενημερωθείς και για τις ανάγκες του δικού σου οργανισμού.
Επιπλέον, όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν με σωστή οργάνωση του χρόνου. Για παράδειγμα, μπορείς να ρυθμίσεις στο κινητό σου ειδοποιήσεις ανά 2-3 ώρες, ώστε να τρως ένα σνακ. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να ρυθμίσεις και τα διαλείμματα από τις υποχρεώσεις σου (όπου αυτό είναι εφικτό), ώστε να ξεκουράζεται ο εγκέφαλος. Κατάγραψε τις υποχρεώσεις της ημέρας ή της εβδομάδας, για να ξέρεις από πριν τι χρειάζεται να κάνεις. Ιεράρχησέ τα και ξεκίνα από εκείνο το οποίο θες λιγότερο να κάνεις. Εξέτασε τα κενά διαστήματα χρόνου που υπάρχουν μέσα στη βδομάδα και αξιοποίησέ τα για κάτι διαφορετικό από τις συνήθεις υποχρεώσεις.
Τέλος, Γ., έχε στο μυαλό σου ότι, αν κάποια μέρα κουραστείς και χρειαστεί να παρεκκλίνεις από το πρόγραμμά σου, αυτό είναι εντάξει. Κάποιες φορές δε μπορούμε να το αποφύγουμε. Μη θυμώσεις με τον εαυτό σου. Δώσε του το χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει και ξεκίνα την επόμενη φορά ανανεωμένη. Μην ξεχνάς να απευθύνεσαι για βοήθεια στα άτομα στα οποία στηρίζεσαι σε δύσκολες περιόδους. Επικοινώνησε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου. Δε χρειάζεται να περνάς μόνη σου τις πιεσμένες περιόδους. Αν παρατηρήσεις ότι τα πράγματα δυσκολεύουν αισθητά και νιώθεις ότι δε μπορείς να ανταπεξέλθεις, δοκίμασε να επισκεφθείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Σου εύχομαι να πετύχεις τους στόχους και να βγεις νικήτρια από την πίεση αυτής της σχολικής χρονιάς, Γ.!