Ψtalk: “Έχω περάσει πολλές δυσκολίες. Αισθάνομαι εγκλωβισμένη και μόνη”
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Ψtalk: “Έχω περάσει πολλές δυσκολίες. Αισθάνομαι εγκλωβισμένη και μόνη”

Θέλω να μοιραστώ κάτι που με βαραίνει. Αισθάνομαι εγκλωβισμένη να ζω στην απογοήτευση, να μένω μόνη. Έχω περάσει δύσκολα. Όταν ήμουν παιδί έμαθα με ξύλο. Έπειτα η μητέρα μου έκανε απόπειρα αυτοκτονίας όταν ήμουν στην εφηβεία και η αδελφή μου μετά έμπλεξε με τα ναρκωτικά και πάνω στην χαρμάνα έκανε και αυτή απόπειρα. Κέντρα απεξάρτησης, ψυχιατρείο και είναι καλά (και η μητέρα μου). Εντωμεταξύ στο σχολείο ήμουν κάπως μοναχική, σε σημείο κάποιες περιόδους να μην έχω φίλους. Και μου είχε πει μια δασκάλα να τα παρατήσω (σπουδάζω τώρα σε μία σχολή). Μόλις τελείωσα με αυτό έμπλεξα με έναν τύπο που έκανε μπάφο. Πρώτη φορά ερωτεύτηκα (με άλλους έψαχνα σωσίβιο για δύσκολες στιγμές). Χωρίσαμε γιατί μου είπε ότι με αγαπά αλλά θέλει μόνο σεξ και τώρα έχει σχέση, την βρήκε κατευθείαν. Εύχομαι να είναι καλά. Αλλά είναι κακό που νιώθω εγκλωβισμένη μετά από κάθε κατάσταση, να νιώθω όλο και πιο μόνη και δυστυχισμένη; Πονάω και νιώθω ενοχικά που είμαι τόσο ευαίσθητη. Ευχαριστώ για τον χρόνο.

Από την: Ανώνυμη


Αγαπητή,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που βρήκες το θάρρος να μοιραστείς μαζί μας την ιστορία σου. Διαβάζοντας με προσοχή τα όσα μας έγραψες κατανοώ ότι βιώνεις μία αρκετά δύσκολη περίοδο στη ζωή σου. Ωστόσο, το γεγονός ότι θέλησες να μοιραστείς μαζί μας όλα αυτά που σε απασχολούν είναι από μόνο του πολύ θετικό. Το μοίρασμα των δυσκολιών είναι η διέξοδος για τη ζωή.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Αναφέρεις ότι η ίδια έχεις βιώσει την κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία. Από ποιο άτομο προήλθε; Από τη μητέρα σου ή κάποιο άλλο πρόσωπο της οικογένειας; Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την μετέπειτα ανάπτυξή σου στα πλαίσια μίας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης και δύναμης. Θα μπορούσε να διαταράξει τις πτυχές του συναισθήματός σου και να σε επηρεάσει στον τομέα της κοινωνικοποίησης. Αναφέρεις, επίσης, ότι κατά την διάρκεια της εφηβείας σου, η μητέρα σου έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Είχε προηγηθεί ένα συγκεκριμένο γεγονός που μπορεί να την οδήγησε σε αυτήν την πράξη; Υπήρχαν, γενικά, δυσκολίες που βιώνατε καθημερινά σαν οικογένεια; Δεν μας αναφέρεις πουθενά κάτι για τον πατέρα σου. Ήταν παρών, διαθέσιμος; Και αν ναι, ποια ήταν η στάση του απέναντι σε εσάς και ο ρόλος του στην οικογένεια;  Όσον αφορά στην αδερφή σου, ενδεχομένως όλη αυτή η κατάσταση να την επηρέασε τόσο πολύ ψυχικά ώστε να βρήκε διέξοδο στα ναρκωτικά. Υπάρχουν πολλοί αιτιολογικοί παράγοντες για τη χρήση ουσιών και τις καταχρήσεις. Το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει ένα άτομο αποτελεί έναν από αυτούς. Όμως, είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως υπήρξαν ενέργειες και τόσο η μαμά σου όσο και η αδερφή σου είναι τώρα καλά.

Ας πάμε τώρα στον τομέα της εκπαίδευσης. Αναφέρεις πως η δασκάλα σου σου έλεγε να τα παρατήσεις. Προσωπικά πιστεύω πως μία τέτοια στάση είναι αντιπαιδαγωγική. Η ίδια δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να σε αποθαρρύνει, ακόμη και αν οι επιδόσεις σου ήταν πολύ χαμηλές. Θα σταθώ ιδιαίτερα στο ότι τώρα σπουδάζεις σε μία σχολή. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως άφησες στην άκρη όσα έλεγε η δασκάλα σου, δεν τα παράτησες και βρήκες το θάρρος να συνεχίσεις παρά τις δυσκολίες που βίωνες. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η δύναμη που έχεις μέσα σου είναι πολύ περισσότερη από αυτήν που νομίζεις. Μπορείς να καταφέρεις πολλά αρκεί να πιστέψεις σε εσένα.

Όσον αφορά στην προσωπική σου ζωή, αναφέρεις ότι έβλεπες μερικούς ανθρώπους σαν σωσίβιο για τις δύσκολες στιγμές. Πράγματι μία αγκαλιά, λίγη ενθάρρυνση και λίγη ασφάλεια, όταν βρίσκεσαι σε μία δύσκολη περίοδο, μπορούν να κάνουν θαύματα, να λειτουργούν σαν καταφύγιο και σαν αποκούμπι. Ωστόσο, όπως λες υπήρξε κάποιος τον οποίο ερωτεύτηκες. Τα θέλω σας, όμως, δεν ήταν απ’ ό,τι φαίνεται κοινά. Δεν ξέρω αν την απόφαση του χωρισμού την πήρες η ίδια ή όχι αλλά πιστεύω πως στάθηκες πολύ τυχερή που αυτή η σχέση τελείωσε. Μπορεί εσύ να μην το καταλαβαίνεις στη φάση που βρίσκεσαι. Όπως φαίνεται, ήταν ένα άτομο που είχε μία κλίση προς τις καταχρήσεις. Η ίδια χρειάζεσαι ένα άτομο στη ζωή σου που θα είναι μακριά από όλα αυτά, θα μπορείς να στηρίζεσαι πάνω του όταν υπάρχει ανάγκη, να νιώθεις σημαντική και ασφαλής. Το συγκεκριμένο άτομο δεν θα μπορούσε να σου τα παρέχει όλα αυτά και αν πραγματικά σε αγαπούσε δεν θα επιθυμούσε μόνο το ερωτικό κομμάτι. Ωστόσο, είναι καλό το ότι δεν κρατάς μέσα σου κάποια κακία ή αρνητικά συναισθήματα που θα μπορούσαν να σε βαραίνουν.

Οι δυσκολίες που έχεις βιώσει στη ζωή σου είναι αρκετές και σε διάφορους τομείς. Δεν είναι κακό το ότι νιώθεις εγκλωβισμένη και ευάλωτη, αλλά απόλυτα λογικό. Είναι όμως κάτι που με την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να αλλάξει και εσύ να βγεις μέσα από αυτό ακόμη πιο δυνατή και ώριμη. Αρκεί να πιστέψεις στις δυνάμεις που ήδη έχεις και να αναλάβεις πρωτοβουλίες. Θα μπορούσες να επισκεφτείς ένα ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να συζητήσετε αναλυτικά τα όσα έχεις βιώσεις και να βρείτε μαζί το δρόμο προς την έξοδο. Μέσα από το ταξίδι της ψυχοθεραπείας και την κατάλληλη παρέμβαση μπορείς να γνωρίσεις πτυχές του εαυτού σου που μέχρι τότε δεν ήξερες ότι υπάρχουν. Η επανορθωτική εμπειρία είναι εφικτή όταν υπάρχει η θέληση και εσύ έχεις ήδη την θέληση. Αλλιώς δεν θα ήμασταν τώρα σε θέση να γνωρίζουμε τα όσα μας έγραψες. Έχεις ήδη κάνει το πρώτο βήμα και μένει μόνο να πάρεις την απόφαση για να κάνεις το επόμενο.

Να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι είμαστε οι επιλογές μας. Οι επιλογές μας είναι αυτές που καθορίζουν το θέατρο της ζωής μας. Η ίδια έχεις τη δύναμη και θα καταφέρεις να βγεις από αυτήν την δύσκολη περίοδο της ζωής σου, αρκεί να πιστέψεις ότι θα τα καταφέρεις και να κινητοποιηθείς.

Σου ευχόμαστε να βρεις σύντομα μέσα σου την ηρεμία. Είμαστε εδώ για οτιδήποτε μας χρειαστείς.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories