in

Ψtalk: “Έχω οριακή διαταραχή κι αισθάνομαι έντονη δυσφορία και ματαιότητα”

Aπαντά η Αθανασία Μούγιου, Ψυχολόγος

Θα ήθελα να σας γράψω για ένα θέμα που με απασχολεί και δεν μπορώ να καταλάβω αν εγώ σκέφτομαι καχύποπτα ή αν όντως είναι μία κατάσταση από την οποία πρέπει να φύγω μακριά. Είναι ένας άνθρωπος που έχουμε μεγάλη διαφορά ηλικίας ο οποίος με προσεγγίζει εδώ και δύο χρόνια στα πλαίσια της δήθεν φιλίας αλλά δείχνει ότι είναι ερωτευμένος μαζί μου. Ενώ προσπαθώ να του βάλω όρια και να τον κρατήσω σε απόσταση διότι εγώ δεν αισθάνομαι τα ίδια με αυτόν και του το έχω πει αρκετές φορές, εκείνος δείχνει να αγνοεί τα όσα του λέω και συνεχίζει ακάθεκτος να με προσεγγίζει και να μου στέλνει μηνύματα κάθε μέρα. Έφτασε στο σημείο να μου βρει δουλειά δίπλα στο σπίτι του ακριβώς και δείχνει σαν να θέλει να έχει κάθε έλεγχο πάνω μου χωρίς καν να είμαστε μαζί. Φοβάμαι και νιώθω δυσφορία όταν βρίσκομαι μαζί του. Έχω προσπαθήσει να αφεθώ μήπως και νιώσω κάτι για εκείνον αλλά δεν μου βγαίνει. Δεν έχει κάνει κάτι κακό απλώς νιώθω ότι δεν ”ακούει” τα συναισθήματά μου. Και σκέφτομαι μήπως εγώ δεν μπορώ να αφεθώ στην αγάπη; Από την άλλη όμως αν ήταν να νιώσω μαζί του κάτι δεν θα ένιωθα όμορφα; Έχω να ερωτευτώ πολλά χρόνια και γενικά απέχω από ερωτικές σχέσεις. Δεν είναι κάτι που αναζητώ. Ίσως και να είμαι ασέξουαλ. Ίσως και λόγω τραυματικών βιωμάτων να μη μπορώ πλέον να εμπιστευτώ. Έχω οριακή διαταραχή. Ή τουλάχιστον έτσι μου έχουν πει. Κάθε φορά που απευθύνομαι σε ψυχολόγο για βοήθεια, με κάνουν να αισθάνομαι έντονη δυσφορία και ματαιότητα σαν να μη μπορεί κανείς να με βοηθήσει να βρω μία άκρη στο κουβάρι της ζωής μου. Έχω έντονα συμπτώματα κατάθλιψης, ματαιότητας και απόσυρσης. Δεν έχω διάθεση για ζωή. Όταν τα λέω αυτά σε ψυχολόγους, δεν λαμβάνω τη βοήθεια που χρειάζομαι. Για αυτό πήρα το θάρρος να σας γράψω εδώ. Ευχαριστώ.

Από την: Φωτεινή


 

Αγαπητή Φωτεινή,

Διάβασα με προσοχή το μήνυμα σου και χαίρομαι που έγραψες.

Όσον αφορά στο θέμα που σε απασχολεί με τον άνθρωπο που νιώθεις δυσφορία και φοβάσαι, προστάτεψε τον εαυτό σου και κάνε αυτό που νιώθεις. Αν δεν νιώθεις καλά όταν βρίσκεσαι κοντά του δεν υπάρχει λόγος να πιέζεσαι. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις το συναίσθημά σου και αποδέξου το. Αν τα συναισθήματά σου εναλλάσσονται και είσαι μπερδεμένη για το πώς να το διαχειριστείς μπορείς να πάρεις τον χρόνο σου και να θέσεις τα όριά σου στο συγκεκριμένο άτομο χωρίς να πιέζεσαι. Αν θέτεις τα όριά σου και νιώθεις ότι δεν γίνονται αποδεχτά από το άλλο άτομο ή νιώθεις ότι τα παραβιάζει, αυτό δεν είναι δικό σου πρόβλημα. Δεν είναι δική σου ευθύνη αν δεν γίνονται σεβαστά τα όρια σου.

Τα συναισθήματα που περιγράφεις ότι βιώνεις της ματαιότητας, δυσφορίας, απόσυρσης και όχι διάθεσης για ζωή φαίνεται να σε επηρεάζουν και να χρειάζεσαι βοήθεια. Αναφέρεις ακόμη πως δεν έχεις βρει κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που να σου ταιριάζει. Η εύρεση ενός ψυχολόγου έχει δυσκολίες διότι ίσως χρειάζεται να επισκεφτείς διάφορους ειδικούς μέχρι να καταλήξεις σε αυτόν που σου ταιριάζει. Καταλαβαίνω ότι ίσως ακούγεται χρονοβόρο, αλλά η σωστή ενημέρωση για την εύρεση ειδικού είναι πολύ σημαντική. Η υποστήριξη και η καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου θεραπευτή μπορεί να εμφανίσει τεράστια διαφορά στην θεραπεία της οριακής διαταραχής. Η θεραπεία χρησιμεύει διότι δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος που  μπορείς να αρχίσεις να δουλεύεις θέματα σχέσης και εμπιστοσύνης και να δοκιμάσεις νέες τεχνικές αντιμετώπισης. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα μπορούσες να ψάξεις στο διαδίκτυο, να διαβάσεις και να βρεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει. Η θεραπεία σχημάτων έχει αποδειχτεί βοηθητική σε άτομα με οριακή διαταραχή. Είναι σημαντικό να νιώθεις ασφάλεια, αποδοχή και κατανόηση στην θεραπεία και όταν βρεις τον κατάλληλο θεραπευτή να δεσμευτείς σε αυτήν.

Ενδεικτικά κάποια από τα συμπτώματα της οριακής διαταραχής είναι:

Ο φόβος εγκατάλειψης: συχνά τα άτομα φοβούνται ότι θα εγκαταλειφθούν ή θα μείνουν μόνα .

Οι ασταθείς σχέσεις: οι σχέσεις είναι έντονες και μικρής διάρκειας. Όσο γρήγορα ερωτεύεται το άτομο άλλο τόσο γρήγορα απογοητεύεται. Συνήθως οι σχέσεις φαίνονται ή τέλειες ή φρικτές χωρίς καμία μέση κατάσταση.

Ασταθής ή μεταβαλλόμενη αυτό-εικόνα: μερικές φορές υπάρχει η τέλεια αίσθηση της αυτό-εικόνας και άλλες πολύ αρνητική. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον εαυτό, τι θέλει ένα άτομο ή ποιο είναι. Το αποτέλεσμα είναι να αλλάζει εύκολα δουλεία, φίλους, σχέσεις, αξίες, στόχους και σεξουαλική ταυτότητα.

Ακραίες συναισθηματικές αλλαγές: τη μία στιγμή υπάρχουν συναισθήματα χαράς και την επόμενη έντονα συναισθήματα απελπισίας. Αυτές οι συναισθηματικές αλλαγές είναι πολύ έντονες και γρήγορες.

Αισθήματα κενού: τα έντονα αισθήματα συναισθηματικού κενού συχνά οδηγούν στην προσπάθεια να γεμίσει το άτομο το κενό που νιώθει με πράγματα που στην συνέχεια αποδεικνύονται μη ικανοποιητικά.

Εκρηκτικός θυμός: πρόβλημα στον έλεγχο του θυμού είτε προς άλλους είτε προς τον ίδιο τον εαυτό.

Αίσθημα καχυποψίας και έλλειψης επαφής με την πραγματικότητα: ύποπτες σκέψεις όταν το άτομο βρίσκεται υπό αγχώδεις συνθήκες. Η αιτία της οριακής διαταραχής θεωρείται ότι είναι ένας συνδυασμός κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως οι τραυματικές παιδικές εμπειρίες.

‘Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, μία διάγνωση γίνεται εξατομικευμένα από έναν ειδικό ψυχικής υγείας όπως και η θεραπεία που χρειάζεται το κάθε άτομο. Ο καθένας είναι μοναδικός και όταν βρεθεί σε μία θεραπευτική διαδικασία με έναν θεραπευτή που νιώθει ασφαλής, μπορεί να ανακαλύψει τα μοτίβα συμπεριφορών και σκέψεων που διαθέτει με σκοπό να τα αποδεχτεί και να εκπαιδευτεί να τα διαχειρίζεται προς όφελος του. Κράτησε τον εαυτό σου ασφαλή, προσπάθησε να τον ηρεμήσεις όταν νιώθει έντονη δυσφορία, βρες τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, υπενθύμιζέ του τι είναι αυτό που του αξίζει.

Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες κάτι τόσο προσωπικό. Εύχομαι η απάντηση να φανεί βοηθητική και οτιδήποτε χρειαστείς μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

 

 

 

 

 

What do you think?

16 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης

Ψtalk: “Γιατί με κουράζουν τα άτομα που θέλουν μόνο να μιλάνε και ψάχνουν ακροατή;”