Ψtalk: “Έχω ιδεοληψίες σχετικά με την αυτοκτονία όμως υπάρχουν στιγμές που κάνω όνειρα”

Ψtalk: “Έχω ιδεοληψίες σχετικά με την αυτοκτονία όμως υπάρχουν στιγμές που κάνω όνειρα”

Έχω ιδεοληψίες σχετικά με την αυτοκτονία, αυτό σημαίνει αναγκαία ότι θέλω να πεθάνω; Έχω κάνει απόπειρες (2) και σκέφτομαι καθημερινά την αυτοκτονία, πως είμαι ένα βάρος, πως δεν προσφέρω κάτι, πως δεν είμαι καλός άνθρωπος. Ότι κάνω κακό στους άλλους. Όμως υπάρχουν στιγμές που κάνω όνειρα. Στην πραγματικότητα όμως αν είχα ένα όπλο θα το έκανα, θα έδινα τέλος. Δεν θα το επιχειρούσα όμως με άλλο τρόπο γιατί είναι πολύ πιο δύσκολο. Αυτό σημαίνει ότι θέλω να δώσω τέλος;

Από την: Mαρινα


Αγαπητή Μαρίνα,

θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για το άνοιγμα σου και που επικοινώνησες μαζί μας τις δυσκολίες σου. Αναγνωρίζω το θάρρος σου καθώς οι σκέψεις αυτοκτονίας είναι κάτι που πιθανό να σε δυσκολεύει να μιλήσεις για αυτές.

Στο μήνυμά σου αναφέρεις πως νιώθεις ένα βάρος, δεν έχεις κάτι να προσφέρεις και πως πως δεν είσαι καλός άνθρωπος. Αναρωτιέμαι από που προκύπτουν τα συναισθήματα αυτά. Είναι συναισθήματα που προκύπτουν όταν βρίσκεσαι με τους άλλους ή οι άλλοι σου βγάζουν τα συναισθήματα αυτά; Αν νιώθεις έτσι όταν βρίσκεσαι με τα κοντινά σου άτομα θα σου σύστηνα να κάνεις μια συζήτηση μαζί τους για αυτά που νιώθεις, να ακούσεις τη δική τους οπτική. Ενδέχεται να έχεις παρεξηγήσει και εσύ κάποιες δικές τους συμπεριφορές και να νιώθεις έτσι. Ο καθένας έχει τις δίκες του δυσκολίες και ίσως μερικές φόρες να βγάζει στα κοντινά του άτομα μια συμπεριφορά που ούτε αυτός θέλει, λόγω των δικών του δυσκολιών. Αν από την άλλη μεριά, τα κοντινά σου άτομα σου έχουν πει είτε άμεσα είτε έμμεσα πως είσαι ένα βάρος και δεν έχεις τίποτα να προσφέρεις, θα σου πρότεινα να απομακρυνθείς από αυτά τα άτομα. Σε κανένα δεν αξίζουν άτομα δίπλα του που δεν το εκτιμούν και δεν αγκαλιάζουν όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του.

Θα σου σύστηνα να σκεφτείς πότε και κάτω από ποιες συνθήκες, ξεκίνησαν αυτές οι σκέψεις και οι απόπειρες αυτοκτονίας. Συνέβη κάποιο σημαντικό γεγονός που τις πυροδότησε ή  ένιωσες πως βιώνεις μια παρατεταμένη πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα από πολλούς ίσως παράγοντες, και πλέον νιώθεις πως θες να ξεφύγεις από αώτους, με το να δώσεις τέλος στη ζωή σου;

Σίγουρα δεν μπορώ να δώσω εγώ την απάντηση στο ερώτημα αν θέλεις να δώσεις ένα τέλος στη ζωή σου. Το γεγονός όμως πως ονειρεύεσαι, πως μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν, που σε κάνουν να νιώθεις πως υπάρχει κάποιο νόημα σε αυτά,  μου δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου που θέλει να ζήσει. Θέλεις να ζήσεις και ενδεχομένως να έχεις βιώσει κάτι τραυματικό ή να έχεις νιώσει πως αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε ένα τέλμα σε πολλούς τομείς της ζωής σου και να πιέζεσαι, ώστε να νιώθεις πως το να δώσεις τέλος στη ζωή σου θα σε λυτρώσει από όλα αυτά.

Τελειώνοντας, θα σου τονίσω τη σπουδαιότητα να δεις το συντομότερο δυνατό έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Το να έχεις σκέψεις με αυτοκτονικό περιεχόμενο και να έχεις κάνει και απόπειρες είναι κάτι που πιθανό δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνη σου. Σου αξίζει να δεχτείς τη βοήθεια που έχεις ανάγκη ώστε σταδιακά να αρχίσουν να φεύγουν αυτές οι σκέψεις από το μυαλό σου. Θα γνωρίσεις σε βάθος τις συνθήκες που ενδεχομένως τις πυροδοτούν και θα ενδυναμωθείς ώστε να μπορέσεις να τις διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά.

Αγαπητή Μαρίνα, εύχομαι τα λόγια μου  να φανούν βοηθητικά και σύντομα οι σκέψεις για αυτοκτονία να σταματήσουν να σε βασανίζουν. Από τα λόγια σου βλέπω ένα άτομο που θέλει να ζήσει  ακόμα και αν κάποιες στιγμές αυτό μπορεί να σου φαίνεται το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.

Είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories