in

Ψtalk: “Έχω γίνει η Miss Στεναχώρια!”

Ιωάννα Σεπιάδου, Ψυχολόγος MSc

Έχω γίνει η Miss Στεναχώρια. Εγώ που σαν άνθρωπος, επειδή έχω αυτογνωσία, ήμουν πάντα με ένα χαμόγελο και με αυτοπεποίθηση, αλλά ανακάλυψα ότι στεναχωριέμαι εύκολα. Για 2,5 εβδομάδες ήμουν πεσμένη ψυχολογικά, οπότε αυτό οδήγησε στο να είμαι στεναχωρημένη. Οι λόγοι ήταν το γεγονός ότι χώρισα με τη σχέση μου και επειδή έβγαζα σπυριά στο πρόσωπο ένιωθα άσχημη. Οι γύρω μου μου έχουν μιλήσει πολλές φορές ενθαρρυντικά, οπότε το ένα μέρος με τα σπυριά το ξεπέρασα πιστεύω. Γενικά σκέφτομαι πολλά μέσα στο κεφάλι μου όσον αφορά το πώς είμαι ψυχολογικά ως που αρχίζω να πιστεύω ότι αυτοκαταστρέφομαι η ίδια μάλλον. Ευχαριστώ που αφιερώσατε τον χρόνο σας!

Από την: Σάσα


Αγαπητή Σάσα,

θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που βρήκες το θάρρος να μοιραστείς μαζί μας την ιστορία σου. Διάβασα με προσοχή όσα μας έγραψες και κατανοώ ότι διανύεις μία δύσκολη περίοδο στη ζωή σου.

Αρχικά, θα ήθελα να σταθώ στο ότι αποκαλείς τον εαυτό σου “Miss Στεναχώρια”. Κατά κάποιον τρόπο αυτοσαρκάζεσαι και αυτό θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό στοιχείο της αυτοπεποίθησης που μας αναφέρεις ότι έχεις σαν άνθρωπος. Το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο μπορεί να λείπει το χαμόγελο από τα χείλη σου δεν είναι απαραίτητα κακό. Όπως αναφέρεις, πρόσφατα χώρισες από μία σχέση που είχες. Οι έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι φυσιολογικές καταστάσεις όταν βιώνουμε την εμπειρία του χωρισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για μία διαδικασία πένθους, καθώς τα συναισθηματικά στάδια τα οποία διαβαίνουμε είναι παρόμοια με εκείνα που βιώνουμε όταν πενθούμε για την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Απ΄ ό,τι καταλαβαίνω, για εσένα αυτός ο χωρισμός ήταν ανεπιθύμητος και ενδεχομένως απροσδόκητος. Αυτό μπορεί να επιφέρει σημαντικό ψυχολογικό στρες, το οποίο είναι πιθανό να σωματοποιηθεί. Τα σπυριά στο πρόσωπο αποτελούν ένα από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Εάν πριν δεν τα είχες και εμφανίστηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, τότε μάλλον είναι απόρροια της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι. Μόλις ηρεμήσεις μέσα σου, θα εξαφανιστούν. Ακόμη, όμως, και αν υπήρχαν γενικά στο πρόσωπό σου, δεν καθορίζουν αυτά το πόσο όμορφα είναι τα χαρακτηριστικά σου ούτε τα επηρεάζουν. Άλλωστε, η πραγματική ομορφιά βρίσκεται στο εσωτερικό της ψυχής μας και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Είναι πολύ θετικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχεις γύρω σου άτομα που σε νοιάζονται και σε στηρίζουν. Ήδη φαίνεται να έχεις κάνει ένα πρώτο βήμα προς την έξοδο από αυτήν την δύσκολη περίοδο, αφού μας αναφέρεις ότι μάλλον έχεις ξεπεράσει το ένα μέρος από αυτά που σε απασχολούν. Είναι σημαντικό να συνεχίσεις τις κοινωνικές σου συναναστροφές και να μην κλειστείς στον εαυτό σου. Καλό είναι όσο μπορείς να απασχολείς το μυαλό σου, ώστε να μην κάνεις συνεχώς αρνητικές σκέψεις. Θα μπορούσες να βρεις και μία ασχολία που να σε ευχαριστεί. Υπάρχει κάτι που σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Όπως και η ίδια έχεις καταλάβει, το να σκέφτεσαι απλώς το πώς είσαι ψυχολογικά δεν σε βοηθάει. Ο χωρισμός είναι και μία ευκαιρία να κάνεις μία νέα αρχή και να ασχοληθείς περισσότερο με τον εαυτό σου. Πολλές φορές όταν ξεπερνάμε μία δυσκολία, βγαίνουμε μέσα από αυτήν ακόμη πιο δυνατοί. Το να ασχοληθείς με εσένα, την Σάσα, και να κάνεις μια ενδοσκόπηση μπορεί να σου τονώσει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση και να κάνει το χαμόγελό σου πιο λαμπερό σε σχέση με πριν.

Αγαπητή Σάσα, αφέσου απλώς ελεύθερη και ζήσε τη ζωή σου χωρίς να αναλύεις στο μυαλό σου το πώς είσαι ψυχολογικά και τότε θα επιστρέψουν οι προηγούμενες όμορφες μέρες. Μπορείς να θέσεις νέους στόχους στη ζωή σου και να βρεις ξανά την ευτυχία και την ηρεμία σου. Πάντα θα υπάρχουν γεγονότα που μπορεί να σε στεναχωρήσουν, αρκεί να μην τους δίνεις περισσότερη σημασία από αυτήν που πρέπει και αξίζει. Οι καλύτερες στιγμές είναι μπροστά σου και εύχομαι το νέο έτος να σου τις φέρει σύντομα!

Σου ευχόμαστε να έχεις μία όμορφη και δημιουργική χρονιά! Παραμένουμε στη διάθεσή σου για οτιδήποτε μας χρειαστείς.

 

What do you think?

19 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Υπάρχουν πολλές φορές που δεν μπορώ να προσαρμοστώ σε παρέες.”

Ψtalk: “Θέλω να αποδεχτώ τον χωρισμό μου μετά από 5 χρόνια σχέσης”