in

Ψtalk:”Έχω έντονο άγχος εδώ και καιρό. Eίμαι 19 και με φοβίζουν όλες οι υποχρεώσεις.”

Απαντά η Ναταλία Παπακώστα, Ψυχολόγος

Ας πω και εγώ την ιστορία μου. Όλα ξεκίνησαν όταν έμαθα ότι πέρασα στην σχολή που ήθελα  και ήμουν πολύ χαρούμενη ! Μετά άρχισα να αγχώνομαι για το πώς θα με αντιμετωπίσουν εκεί και διαφορά. Προσπάθησα να κάνω παρέες, τίποτα. Μετά άρχισα να παθαίνω διαταραχές άγχους που έφτασε ως κρίση πανικού δεν μπορούσα να μπω στο μέτρο , στην σχολή δεν πήγαινα , δεν έβγαινα με τους φίλους μου μακριά πέρα από το παρκάκι στην γειτονιά μου. Αποφάσισα μετά από 3 μήνες να πάω σε κάποιον γιατρό να με ελέγξει. Μου είπε “δεν έχεις απολύτως τίποτα είναι το άγχος”. Εμένα κάθε μέρα πονάει η κοιλιά μου, έτρεμαν τα πόδια μου, πονοκέφαλο , δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Είχα πάθει όλα τα συμπτώματα. Πήγα λοιπόν σε μια ψυχολόγο πολύ καλή ! Με έκανε καλύτερα με τον καιρό και μου έδωσε κάτι χάπια , με βοήθησαν πολύ η αλήθεια είναι ! Όμως όσο πέρναγε ο καιρός και εγώ είχα τελειώσει τις συνεδρίες (γιατί και η μάνα μου δεν μπορούσε να δίνει αλλά λεφτά) τα έκοψα τα χάπια σιγά σιγά. Περνάει ο καιρός λοιπόν και πάλι έχω άγχος για τα πάντα. Ότι είμαι 19 χρόνων, έχω υποχρεώσεις, έχω μια σχολή που πρέπει να την τελειώσω νωρίτερα, φοβάμαι να δουλέψω γιατί την πρώτη δουλειά που έκανα ήταν χάλια και με διώξανε για ένα θέμα που δεν έφταιγα. Ευτυχώς έχω ένα αγόρι που ντάξει έχουμε 15 χρόνια διαφορά ηλικίας αλλά είναι καλός, με βοηθάει, προσπαθεί για μένα να νιώσω καλύτερα. Σκέφτομαι ότι μας τρέχει και τους δυο μας ο χρόνος να τελειώσω την σχολή γρήγορα ,να χτίσω μια οικογένεια μαζί του ,να δουλέψω για να βρούμε σπίτι να μείνουμε. Είναι πολλά… Τώρα έχει ξεκινήσει η εξεταστική και έχω τόσο μεγάλο φόβο μην με πιάσουν οι αναπνοές μου, η κοιλιά μου, Eίμαι και κρυωμένη τώρα και φοβάμαι περισσότερο μην πάθω κάτι. Τι κάνω λάθος; Γιατί δεν υποχωρεί αυτό το μεγάλο άγχος που με βασανίζει πολύ καιρό; Ενώ προσπαθώ να κάνω τα πάντα όπως και το αγόρι μου που κάνει τα καλύτερα για μένα για να νιώσω καλύτερα;

Από την: Τζο


Αγαπητή Τζο,

Σε ευχαριστούμε πολύ που επικοινώνησες μαζί μας ένα τόσο σημαντικό σου θέμα και πραγματικά μας έδωσες πληροφορίες ώστε να το αναλύσουμε όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα. Η αλήθεια είναι πως το άγχος, οι κρίσεις πανικού είναι θέματα με μεγάλες διαστάσεις, αρκετές αιτίες και τρόπους διαχείρισης. Ας τα δούμε όμως λίγο αναλυτικά.

Αναφέρεις πως είσαι 19 ετών και εδώ και ένα χρόνο περίπου βιώνεις έντονο άγχος και δυσφορία, που σε έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα στη καθημερινότητά σου και σε αποτρέπουν από το να διεκπεραιώνεις τις καθημερινές σου υποχρεώσεις. Αυτό το άγχος έχει βιωθεί και σωματικά με πονοκεφάλους, πόνο στη κοιλιά και αδυναμία στα πόδια, ενώ έχει επηρεαστεί σημαντικά και ο ύπνος σου. Αρχικά να επισημάνω σε αυτό το σημείο πως ήταν πολύ σωστή η απόφασή σου να δεις κάποιον ειδικό, να εξετάσεις αν οφείλεται σε κάποια οργανική αιτία και κατόπιν να αναζητήσεις βοήθεια από μια ψυχολόγο. Η αναζήτηση βοήθειας είναι το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα για να ανακουφιστούν όλα αυτά τα συναισθήματα και βιώματα. Όσον αφορά στην φαρμακευτική αγωγή που αναφέρεις, αναρωτιέμαι αν πρόκειται για κάποιο σκεύασμα που συνήθως χορηγείται για τα συμπτώματα του άγχους ή αν πρόκειται για κάτι φυτικό με σκοπό να σε χαλαρώνει και να μειώνει την αδρεναλίνη μέσα σου. Το αναφέρω αυτό διότι, μόνο οι ειδικευμένοι στην Ψυχιατρική γιατροί έχουν πρόσβαση σε τέτοιες φαρμακευτικές αγωγές και μια συνεργασία με έναν γιατρό είναι απαραίτητη όταν κάποιος λαμβάνει αγωγή για ψυχικά συμπτώματα. Με άλλα λόγια, ίσως θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν γιατρό για να συζητήσεις τα βιώματά σου και να προτείνει την κατάλληλη για σένα αγωγή, η οποία προκειμένου να τερματιστεί πρέπει να προηγηθεί μια προετοιμασία και να υπάρχει μια παρακολούθηση. Αυτήν την πληροφορία θα ήθελα απλά να την κρατήσεις στο μυαλό σου για το μέλλον σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι αντίστοιχο σε σένα ή σε κάποιον δικό σου άνθρωπο.

Ας πάμε τώρα λοιπόν, στις σκέψεις που σε αγχώνουν και την κατάσταση που βιώνεις την τρέχουσα περίοδο. Αρχικά θέλω να σου πω πως δεν κάνεις κάτι λάθος, ούτε υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος να υποχωρήσει το άγχος και να φύγουν όλες αυτές οι πιεστικές σκέψεις. Η αλήθεια είναι πως όλο αυτό το άγχος που αναφέρεις μάλλον θα έχει πολύ βαθύτερες αιτίες και ρίζες τις οποίες καλό είναι κάποια στιγμή να επεξεργαστείς με τη βοήθεια κάποιου ειδικού και να μπορέσεις να τις ξεσκεπάσεις, προκειμένου να αποκτήσεις και μεγαλύτερο έλεγχο και να μην αισθάνεσαι ότι κυριεύεσαι από αυτές χωρίς τη δική σου επενέργεια. Ωστόσο καταλαβαίνω πως αυτό είναι αρκετά δύσκολο και από οικονομική άποψη και από πρακτική για αυτή τη φάση. Παρόλα αυτά, μπορείς να αναζητήσεις κοινοτικές δομές, στο δήμο σου ή σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας όπου μπορείς να λάβεις δωρεάν υποστήριξη και καθοδήγηση. Αυτό είναι άλλη μια πληροφορία που θα ήθελα να κρατήσεις και να τη χρησιμοποιήσεις όποτε νιώσεις εσύ την ανάγκη.

Ένα πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό διαβάζοντας τα λόγια σου είναι πόσες πολλές ευθύνες και ώριμες για την ηλικία σου σκέψεις κουβαλάς μέσα σου. Χαίρομαι που ακούω πως έχεις ένα πολύ υποστηρικτικό σύντροφο και σε διευκολύνει με κάθε τρόπο σε αυτήν την απαιτητική φάση. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι πως για το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις πολλές σκέψεις και είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις άμεσα ανακούφιση και να υποχωρήσει το άγχος. Είσαι φοιτήτρια και είναι καλό να παρακολουθείς τα μαθήματά σου, ώστε να εξελιχθείς και να πάρεις εμπειρίες για το μέλλον. Αυτό είναι πραγματικότητα για ένα άτομο της ηλικίας σου. Σαφώς καταλαβαίνω και την αγωνία σου να ανεξαρτητοποιηθείς όσο γίνεται γρηγορότερα και να χτίσεις τη ζωή σου με το σύντροφό σου. Όμως αισθάνομαι πως αυτή η σκέψη είναι από μόνη της κάπως αγχωτική, ειδικά για ένα νέο άτομο, που δεν έχει ακόμα εισέλθει και εγκαθιδρυθεί στην αγορά εργασίας. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ίσως ένας λόγος που βιώνεις τόσο έντονο άγχος να είναι γιατί έχεις πολλά μεγάλα θέματα στο πιάτο σου να διαχειριστείς. Σπουδές, ερωτική σχέση, αγωνία για εργασία και ανεξαρτησία και σχέδια να κάνεις ένα σπίτι και μια οικογένεια με το σύντροφό σου. Κατανοώ απόλυτα την αγωνία αυτή και είναι πολύ φυσιολογική, όμως είναι ακριβώς και ο λόγος που νιώθεις ότι δεν μπορείς να ηρεμήσεις και να βρεις την ανακούφιση στα απλά καθημερινά πράγματα. Οπότε σε αυτή τη φάση θα σε συμβούλευα να βάλεις κάποιες προτεραιότητες και να ξεκινήσεις με αυτά που έχουν πιο μεγάλη σημασία για σένα στο ΠΑΡΟΝ. Ο χρόνος που λες ότι τρέχει είναι περισσότερο μια δική σου αίσθηση και ο τρόπος που βλέπεις εσύ τη ζωή σου. Άρα είναι ίσως καλό να δεις και αυτή η αίσθηση από που προέρχεται. Κάποιες σκέψεις που συνδέονται με αυτή, κάποιες μαθημένες αντιλήψεις.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στα συμπτώματα του άγχους και πως αυτά ενεργοποιούνται χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ο εγκέφαλός μας είναι φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιδρά ενεργά όταν υπάρχει μια δυσκολία που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε. Όταν όμως συνηθίσει σε αυτήν την αντίδραση, τείνει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ερεθίσματα που υποδηλώνουν κίνδυνο ή φόβο. Συνεπώς, ο εγκέφαλος μας αντιδρά με άγχος και υπερένταση ακόμα και αν εμείς δεν το χρειαζόμαστε εκείνη τη στιγμή. Είναι καλό λοιπόν να βρούμε τρόπους να ηρεμούμε και να χειριζόμαστε τον εαυτό μας. Τα συμπτώματα πανικού ενεργοποιούνται για να μας χτυπήσουν ένα καμπανάκι, πως κάποια σκέψη ή λειτουργία ενεργοποιείται χωρίς τη δική μας θέληση. Άρα σε πρώτη φάση είναι καλό να δούμε ποιες είναι αυτές οι σκέψεις και από που προέρχονται, ποιους φόβους, ποια όνειρα εξυπηρετούν και που μας χρησιμεύουν. Σε δεύτερη φάση είναι να εξετάσουμε αν υπάρχουν εναλλακτικές σκέψεις που θα μας χρησιμεύσουν περισσότερο. Και στο τέλος έρχεται η στιγμή που αρχίζουμε να δοκιμάζουμε αυτές τις νέες αντιδράσεις και σκέψεις και σιγά σιγά τις κάνουμε συνήθεια.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μια απλή διαδικασία, χρειάζεται χρόνο κα κατάλληλη υποστήριξη, δεν χρειάζεται να το περάσεις μόνη σου δηλαδή. Ζήτα βοήθεια από τους κοντινούς σου ανθρώπους, συζήτησε όλα αυτά που σε αγχώνουν, κατάγραψέ τα και δες ποιες είναι οι προτεραιότητές σου. Ξεκίνα με μικρούς στόχους, βάλε εφικτά χρονοδιαγράμματα και εστίασε σε πράγματα που μπορείς να αναλάβεις στο τώρα. Προκειμένου να χτίσεις ένα μέλλον, χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα παρόν που σε ικανοποιεί και σε ανακουφίζει.

Εύχομαι να σε βοηθούν λίγο τα λόγια μου και βρισκόμαστε στην διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς. Καλή δύναμη!

What do you think?

11 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Δείξε μου τι βιντεοπαιχνίδι παίζεις, να σου πω ποιος είσαι.

Διερευνώντας την Παιδοφιλία