Ψtalk: “Έχω εγώ θέμα και είμαι σεξομανής ή η κοπέλα μου έχει χαμηλή λίμπιντο;”

Ψtalk: “Έχω εγώ θέμα και είμαι σεξομανής ή η κοπέλα μου έχει χαμηλή λίμπιντο;”

Γειά σας, ένα θέμα που με απασχολεί τελευταία είναι το σεξ. Και συγκεκριμένα η λέξη σεξομανής. Βγαίνω εδώ και κάμποσο καιρό με μια κοπέλα και τις προάλλες με αποκάλεσε σεξομανή. Δεν σας κρύβω ότι εκείνη την στιγμή θίχτηκα σαν χαρακτήρας και το προσπέρασα. Ωστόσο την προηγουμένη εβδομάδα αναφέρθηκε πάλι σε αυτό σαν “αστείο” για να με πειράξει. Όπου εκεί και αντέδρασα και είπα ότι με ενοχλεί και πως δεν είναι πλάκα πλέον. Το σεξ δεν είναι τόσο συχνό όσο φαντάζεται κάποιος, δηλαδή μια με δυο φορές την εβδομάδα που βρισκόμαστε και μόνο τότε. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο πάντα εγώ θα κάνω την πρώτη κίνηση (εννοείται πως δεν την έχω πιέσει ποτέ να κάνει κάτι με το ζόρι). Το ερώτημα μου είναι το εξής: έχω εγώ όντως θέμα και είμαι “σεξομανής” ή η κοπέλα που έχει χαμηλή λίμπιντο;
Να σημειωθεί ότι όταν κάνουμε σεξ δείχνει πως το απολαμβάνει.
Ευχαριστώ για οποιαδήποτε απάντηση.

Από την: Ελένη


Αγαπητή Ελένη,

Σε ευχαριστούμε για το μοίρασμα σου. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ερωτευόμασταν κάποιον με την ίδια διάθεση για σεξ με εμάς. Όμως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί ειδικά στην αρχή της σχέσης. Διαβάζοντας λοιπόν τα όσα γράφεις θα ήθελα να επισημάνω πως το σεξ αφορά την ευχαρίστηση, την αίσθηση ελευθερίας, το να ζούμε την στιγμή με κάποιον με τον οποίο νιώθουμε έλξη. Είναι σημαντικό λοιπόν να διευκρινιστούν τα κάτωθι:

 Η σεξουαλική λειτουργία δεν επηρεάζεται μόνο από τη σχέση μας αλλά από ψυχολογικούς παράγοντες και από οργανικούς παράγοντες (μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, δυσκολία επίτευξης οργασμού, πόνο κατά την επαφή ΚΛΠ).

– Τί σημαίνει  Εθισμός στο σεξ: πρόκειται για μια ψυχαναγκαστική τάση που ωθεί το άτομο να προβαίνει σε σεξουαλικές πράξεις με σκοπό την επίτευξη του ίδιου είδους “ικανοποίησης” που νιώθει ένας αλκοολικός από ένα ποτό ή ένας εθισμένος στον τζόγο από ένα τυχερό παιχνίδι.

-Ποια τα χαρακτηριστικά του σεξομανή; Συνήθως, ένας/μία σεξομανής αναζητά πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Ο εθισμός μπορεί να περιλαμβάνει μια ψυχαναγκαστική ανάγκη για αυνανισμό, για παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, ή για να βιώσει σεξουαλικά “έντονες” καταστάσεις. Ο/η εξαρτημένος/η σεξομανής συχνά αλλάζει τη ζωή του και τις δραστηριότητές του σημαντικά, προκειμένου να εκτελέσει σεξουαλικές πράξεις πολλές φορές την ημέρα. Ένας εξαρτημένος από το σεξ δεν μπορεί να ελέγξει την συμπεριφορά του, παρά τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ζωή του.

Ενδεικτικά Σημάδια:

-Χρόνιες, εμμονικές σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις

-Συχνές σεξουαλικές σχέσεις με πολλούς συντρόφους, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αγνώστων (εφήμερες σεξουαλικές επαφές, one night stand κλπ)

-Λένε ψέμματα για να καλύψουν τον εθισμό τους

-Ενασχόληση με το σεξ, ακόμη και όταν έρχεται αυτή η συμπεριφορά τους παρεμβαίνει με την καθημερινή τους ζωή, την παραγωγικότητα, την απόδοσή τους στην εργασία, κλπ

-Ανικανότητα να σταματήσουν ή να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους

-Θέτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους σε κίνδυνο λόγω της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς

-Χρειάζονται την κυριαρχία και τον έλεγχο σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση

-Νιώθουν τύψεις ή ενοχές μετά το σεξ κ.λ.π.

Επομένως:

Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουμε πάρα πολύ στο επίπεδο της σεξουαλικής μας επιθυμίας, αλλά και κατά την διάρκεια της ζωής του ίδιου ατόμου η επιθυμία κυμαίνεται σε διάφορα επίπεδα. Αν ανάμεσα στο ζευγάρι οι διαφορές στην επιθυμία είναι μικρές, τότε συνήθως τα άτομα μπορούν να διαπραγματευτούν ή να διαχειριστούν αυτήν τη διαφορετικότητα, ώστε να νιώθουν και οι δύο ικανοποιημένοι.

Στη περίπτωση που  η διαφορά στο επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας είναι μεγάλη, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη σχέση του ζευγαριού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το άτομο που έχει τη χαμηλή επιθυμία συνήθως νιώθει πίεση να κάνει κάτι, το οποίο ωστόσο δεν επιθυμεί. Σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση πίεσης, θυμό ή απόσυρση και επομένως σε μεγαλύτερη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο, που κάνει το άτομο με τη χαμηλότερη επιθυμία να χάνει ακόμη περισσότερο την επιθυμία του και το άτομο με την υψηλότερη επιθυμία να επιζητεί ακόμη περισσότερο τη σεξουαλική επαφή. Αποτέλεσμα; οι ρόλοι και εκφράσεις, όπως «Πάντα θέλεις» και «Ποτέ δεν θέλεις» είναι αναπόσπαστο μέρος των διαφωνιών.

Να θυμάσαι: το κλειδί είναι η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, η έκφραση των ερωτικών θέλω, των προτιμήσεων, των φαντασιώσεων- η συζήτηση! Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Η «σωστή» συχνότητα είναι αυτή που ικανοποιεί και τους δύο σας . Μπορεί να χρειάζεται χρόνος για να το συνειδητοποιήσετε, όμως χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην οικειότητα, την επικοινωνία, και την ψυχική σύνδεση μεταξύ σας, ζωτικής σημασίας δε οι συμβιβασμοί.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories