in

Ψtalk: “Έχω δυσλεξία κι οι γονείς μου δεν στηρίζουν τις αποφάσεις μου”

Απαντά η Γεωργία Δημητριάδου, Ψυχολόγος

Καλησπέρα. Είμαι ο Νικόλας, 18 χρονών με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία). Μόλις έδωσα πανελλήνιες, όχι με τον σωστό τρόπο. Νομίζω, δηλαδή οι γονείς μου δεν ήταν πολύ υποστηρικτικοί να δώσω και να βγάλω ένα πανεπιστήμιο. Ήταν πιο πολύ της άποψης να ακολουθήσω την τεχνική εκπαίδευση σε κάποιο ΙΕΚ και με είχαν πείσει, μέχρι να αλλάξω γνώμη τον χειμώνα που πήρα την απόφαση να δώσω κι ό τι γίνει. Και τελικά κατάφερα να γράψω σχετικά καλά (χωρίς φροντιστήρια, χωρίς τίποτα). Πιάνω την σχολή που θέλω αλλά όχι την πόλη που θέλω και βέβαια ο μπαμπάς δεν θέλει να ακούσει ότι θα πάω να σπουδάσω τον συγκεκριμένο τομέα κι έχουμε συχνά εντάσεις κι εγώ μπαίνω σε δίλημμα για το τι να κάνω. Γιατί θέλω να σπουδάσω πάρα πολύ σε αυτό το τμήμα αλλά είναι μακριά και δεν γίνεται να πάω και σκέφτομαι μήπως να ξαναδώσω. Γιατί επίσης κυριαρχεί το ΑΝ είχα προετοιμαστεί κατάλληλα θα μπορούσα να τα πάω καλύτερα αλλά κανείς δεν με υποστηρίζει σε αυτή την απόφαση. Όλο με υποτιμούν και με θεωρούν ανόητο κι ό τι έκανα το έκανα χάρη στην καλή καρδιά των εξεταστών μου μιας κι εξεταζόμουν προφορικά. Δεν ξέρω. Νομίζω ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο σε μια τόσο σημαντική απόφαση της ζωής μου. Εκτός αυτού νομίζω ότι έχω ενδοιασμούς για την σεξουαλικότητά μου και γενικά παθαίνω πολύ συχνά υπαρξιακές κρίσεις για το τι θέλω τελικά από την ζωή μου και από τον Νικόλα.

Από τον: μικρό Νικόλα


Γεια σου Νικόλα,

σ’ ευχαριστούμε που μοιράστηκες τις σκέψεις σου μαζί μας. Από τις πληροφορίες που μας έστειλες, καταλαβαίνω ότι είσαι αρκετά μπερδεμένος σχετικά με το ποιος ακαδημαϊκός κλάδος σου ταιριάζει. Επιπλέον αντιλαμβάνομαι την δυσφορία που νιώθεις σχετικά με την στάση των γονιών σου απέναντι στις επιλογές σου.

Θα ήθελα να ξεκινήσω την κουβέντα μας με μια ερώτηση; Ξέρεις τι κοινό έχουν ο Steve Jobs, δημιουργός της παγκοσμίου φήμης εταιρίας Αpple, με τον Pablo Piccasso, τον γνωστό ζωγράφο; Τι κοινό έχουν ο Tom Cruise, o John Lennon και ο Έλληνας ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης ; Όλοι τους έχουν δυσλεξία! Οι άνθρωποι αυτοί πέτυχαν λαμπρή καριέρα ο καθένας στο δικό του αντικείμενο. Αυτό που επιδιώκω με αυτά τα παραδείγματα είναι να σε βοηθήσω να καταλάβεις την δύναμη που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του  προκειμένου να πετύχει  τα όνειρά του, κόντρα στις δυσκολίες που συνοδεύουν την δυσλεξία.

Στην πραγματικότητα οι δυσλεκτικοί άνθρωποι έχουν δείκτη νοημοσύνης εντός των  πλαισίων του «φυσιολογικού»,  όμως παρουσιάζουν δυσκολία στην γραφή και στην ανάγνωση και  χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν ένα έργο. Για αυτό τον λόγο απογοητεύονται εύκολα και συχνά νιώθουν αβέβαιοι -όπως νιώθεις κι εσύ- σχετικά με το αν μπορούν ή όχι να πετύχουν τους στόχους τους.  Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «ανόητοι» ή ότι βαριούνται και δεν προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους. Επομένως σίγουρα το να πετύχεις να περάσεις στην σχολή που θες μπορεί να μοιάζει δύσκολο και απαιτητικό έργο ωστόσο με την κατάλληλη προετοιμασία, όπως ανέφερες, μπορείς να γράψεις υψηλότερους βαθμούς και να φτάσεις τα μόρια που χρειάζεσαι. Η προφορική εξέταση είναι η πλέον κατάλληλη για τους ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες  γιατί με αυτόν τον τρόπο εκφράζονται πιο αποτελεσματικά, δεδομένης της δυσκολίας τους να διαβάσουν και να γράψουν.  Όπως όλοι οι άνθρωποι στη διαδικασία των εξετάσεων, έτσι κι εσύ, νιώθεις άγχος και αγωνία. Επομένως δεν είσαι κατώτερος από  όσους εξετάζονται γραπτά αφού όλοι ανεξαρτήτως βιώνετε τα ίδια συναισθήματα και καταβάλετε  προσπάθεια. Όσον αφορά στον τομέα που αποφάσισες να ασχοληθείς, αν και δεν μας τον ανέφερες, είμαι σίγουρη ότι αφού το θέλεις και το αγαπάς τόσο πολύ, θα καταφέρεις να ασχοληθείς με αυτό ενεργά και επομένως έχεις πολλές πιθανότητες να πετύχεις  δουλεύοντας μεθοδικά.

Φυσικά δεν μπορώ να προσπεράσω την στάση των γονιών σου απέναντι στους στόχους σου καθώς όπως ανέφερες δεν σε στηρίζουν όσο θα ήθελες. Ωστόσο έχεις σκεφτεί ότι αυτή η στάση τους ίσως έχει ως στόχο να σε προφυλάξουν από τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να βιώσεις αν δεν πετύχεις τον στόχο σου;  Ίσως πιστεύουν ότι η τεχνική εκπαίδευση είναι πιο εύκολος στόχος για εσένα και για αυτό σε προτρέπουν να στραφείς προς αυτή την κατεύθυνση. Μια λύση είναι να τους μιλήσεις για τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου, καθώς και για το πόσο αποφασισμένος είσαι να προσπαθήσεις ώστε να κάνεις αυτό που αγαπάς. Επιπλέον μπορείς να τους εξηγήσεις πόσο σημαντικό είναι για εσένα να ξέρεις ότι τους έχεις δίπλα σου σε αυτή την απόφαση προκειμένου να νιώσεις αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Όσον αφορά στην σεξουαλικότητά σου, είναι κάτι για το οποίο δεν μου έδωσες πολλά στοιχεία αλλά θα σου πω την άποψή μου. Η διερεύνηση της σεξουαλικότητας ξεκινά στην εφηβεία, περίπου στα 10 έτη έως περίπου τα 19. Όντας 18 χρονών, διανύεις την περίοδο της εφηβείας όπου ωριμάζεις βιολογικά, συναισθηματικά αλλά και ψυχικά και προσπαθείς να ανακαλύψεις την ταυτότητά σου οπότε είναι λογικό να μην ξέρεις τι θέλεις. Για μερικούς ανθρώπους η απόφαση του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι ξεκάθαρη αλλά κάποιοι άλλοι είναι μπερδεμένοι όπως εσύ. Αρχικά είναι λογικό να αισθάνεσαι μπερδεμένος. Γι’ αυτό μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου κι αν είναι εφικτό έκφρασέ τα σε ένα ασφαλές πλαίσιο αποδοχής (π.χ συζήτησέ το με κάποιο έμπιστο πρόσωπο του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος  ή επισκέψου κάποιον ψυχολόγο).  Μην ξεχνάς πως η αποδοχή από τους άλλους προϋποθέτει την αποδοχή του εαυτού μας. Αποδέξου το γεγονός ότι δεν είναι κακό που ακόμα δεν έχεις κατασταλάξει ή που είσαι στη φάση της αναζήτησης. Δεν είσαι αναγκασμένος να δηλώσεις κάποια προτίμηση γρήγορα. Πάρε τον χρόνο σου ώστε να αποφασίσεις ποιο/α φύλα προτιμάς. Να αγαπάς τον εαυτό σου και τις επιλογές σου και να θυμάσαι πως οι άνθρωποι που σε αγαπάνε, το κάνουν για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα σου ανεξαρτήτως  των σεξουαλικών επιλογών σου.

Κλείνοντας θέλω να σου τονίσω ότι οι δυσλεκτικοί άνθρωποι, έχουν τους δικούς τους διαφορετικούς και μοναδικούς τρόπους να μαθαίνουν και να εξελίσσονται. Συνήθως είναι πιο δημιουργικοί και  ιδιαίτερα ταλαντούχοι σε τομείς που δεν χρειάζεται η ανάγνωση, έχουν φαντασία και είναι πολύ καλοί στην σύλληψη ιδεών πάντα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο σκέψης. Μπορεί να υστερούν στον τομέα της γραφής και της ανάγνωσης έχουν όμως πολλά να προσφέρουν σε άλλους τομείς για αυτό έχουν κάθε δικαίωμα να σπουδάζουν, να κυνηγούν τα όνειρα τους, να καλλιεργούν το ταλέντο τους  και να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

Ελπίζω οι σκέψεις μου να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις πόσο ψηλά μπορείς να φτάσεις.

What do you think?

10 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

5 μύθοι και οι αλήθειες τους για το cyber bullying/ διαδικτυακό εκφοβισμό!

Ψtalk: “Νιώθω ότι με την οικογένειά μου μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε”