Ψtalk: “Έχω διατροφικές διαταραχές και παλεύω με την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό”

Ψtalk: “Έχω διατροφικές διαταραχές και παλεύω με την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό”

Τα τελευταία 2 χρόνια έχω διατροφικές διαταραχές και παλεύω με την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό. Οι γονείς μου δεν θέλουν να αποδεχθούν πως το άλλοτε τέλειο παιδί τους έχει αυτές τις ασθένειες. Πώς να τους μιλήσω για αυτό;

Από την: Μαρία Κ.


Γεια σου Μαρία,

Σε ευχαριστώ πολύ για το θάρρος σου να ανοιχτείς και να μοιραστείς μαζί μας  αυτά που βιώνεις. Σαφώς είναι πολύ δύσκολο για ένα άτομο να έρχεται αντιμέτωπο σε καθημερινή βάση με αυτού του είδους τις προκλήσεις, που η κάθε μία από αυτές που αναφέρεις είναι ένας αγώνας ξεχωριστός. Θα μου ήταν πιο σαφές βέβαια  να ανέφερες και την ηλικία σου για να μπορώ να προσεγγίσω με περισσότερη ακρίβεια το θέμα σου για να καταλάβω και από την πλευρά των γονιών σου την άρνηση που φέρουν.

Βέβαια ασχέτου ηλικίας είναι πολύ δύσκολο για τον κάθε γονέα να δεχτεί πως το παιδί του έχει κάποιο πρόβλημα, ιδιαίτερα όταν έχει το πιστεύω το “ τέλειου γονέα “ που θεωρεί ότι έχει μεγαλώσει το παιδί του με τις σωστές βάσεις, πιστεύοντας  ότι για παράδειγμα “εγώ ήμουν πάντα δίπλα του, του τα παρείχα όλα, δεν του έλειψε τίποτα”

Από την άλλη βέβαια η άρνηση μπορεί να προέρχεται, από το ταμπού που υπάρχει ακόμα στο θέμα της ψυχικής υγείας και στον φόβο του σχολιασμού από τον περίγυρο ή με την αρνητική σύνδεση του να επισκέπτεσαι κάποιον ειδικό ψυχικής υγειάς, ή ιδιαίτερα αν το παιδί τους βρίσκεται στην περίοδο της εφηβείας, το ρίχνουν στο γεγονός ότι μπορεί να είναι η ηλικία όπου τα παιδιά τα μεγαλοποιούν όλα, ή επειδή θέλουν να τραβήξουν την προσοχή.

Φυσικά ασχέτως με τους λόγους που μπορεί να έχει ο κάθε γονέας, είναι άκρως σημαντικό να συζητήσεις με ήρεμο τρόπο και να είσαι απόλυτα ξεκάθαρη στο τι ακριβώς σου συμβαίνει, το πόσο κακό σου κάνει στην ζωή σου, στο σώμα σου, οι  επιπτώσεις που θα έχεις από τον αυτοτραυματισμό, όπου πιθανότητα θα υπάρχουν κάποια εμφανή σημάδια. Των διατροφικών διαταραχών όπου θα είναι εξίσου εμφανές το αποτέλεσμα τους στο βάρος σου, καθώς και τα οργανικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από αυτές και φυσικά τις επιπτώσεις της κατάθλιψης, τους πιθανούς λόγους που πιστεύεις εσύ ότι σε έφεραν σε αυτήν την κατάσταση και κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα τους να τους δείξεις πόσο ανάγκη έχεις να σε στηρίξουν και να σε βοηθήσουν. Θα μπορούσες να προτείνεις να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ( οικογενειακό – συστημικό θεραπευτή), με τον οποίο να μιλήσουν και εκείνοι και να τους εξηγήσει εκτενέστερα τι ακριβώς σου συμβαίνει και πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν και εκείνοι στο να βελτιωθεί το παιδί τους.

Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο προκειμένου να μην παρερμηνευθεί τίποτα  και να υπάρχει μία καλύτερη ενημέρωση θα παραθέσω ξεχωριστά για την κατάθλιψη – αυτοτραυματισμό – διατροφικές διαταραχές, μία σχετική ενημέρωση.

Αρχικά η κατάθλιψη ανήκει στην κατηγορία διαταραχών της διάθεσης, ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της λειτουργίας του ατόμου όχι μόνο την διάθεση του, αλλά και το πώς συμπεριφέρεται, τις σκέψεις του καθώς και τη βιολογική και κινητική του λειτουργία.

Αναφορικά υπάρχουν 9 χαρακτηριστικά συμπτώματα εκ των οποίων πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τα 5 .

  • Καταθλιπτική διάθεση ( θλίψη ,δυστυχία, ήπια μόνιμη μελαγχολία ή απόλυτη απελπισία )
  • Διαταραχή της όρεξης
  • Ανηδονία
  • Απώλεια ενέργειας
  • Διαταραχή ύπνου
  • Δυσκολία στην σκέψη
  • Ψυχοκινητική διαταραχή ( επιβράδυνση ή διέγερση)
  • Αισθήματα και σκέψεις αναξιότητας & ενοχής
  • Σκέψεις για θάνατο ή αυτοκτονία

Η κατάθλιψη από μόνη της μπορεί να οφείλεται και για το κομμάτι των διατροφικών διαταραχών που περιγράφεις αλλά συνδέεται και με τον αυτοτραυματισμό.

Ο αυτοτραυματισμός μπορεί να είναι απόρροια του έντονου και αφόρητου ψυχικού πόνου που μπορεί να υπάρχει ή των καταστάσεων που μπορεί να περνάει το άτομο. Πολλές φορές ξεκινάει ως μία μέθοδος ανακούφισης των επίμονων σκέψεων και  συναισθημάτων και στην συνέχεια μπορεί να γίνει ο συνήθης τρόπος του ατόμου για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής. Στην ουσία το άτομο πιστεύει ότι έχει τον έλεγχο των δυσάρεστων συναισθημάτων του ή μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο τιμωρίας του εαυτού του και ανακούφισης της ενοχής του.

Μερικές συμβουλές στην περίπτωση που σου έρχεται εκείνη η στιγμή να ξεσπάσεις πάνω στο σώμα σου

  • Μίλησε σε κάποιον ( πάρε ένα οικείο πρόσωπο τηλέφωνο και συζήτησε για άσχετα και ευχάριστα θέματα)
  • Κατάγραψε τα συναισθήματά σου σε ένα τετράδιο
  • Απόσπασε την προσοχή σου ( άκου το αγαπημένο σου τραγούδι, βγες μία βόλτα, ασκήσου)

Αναφορικά με τις διατροφικές διαταραχές έχουμε τις εξής 3 κατηγορίες

  • Ψυχογενής ανορεξία: Τα άτομα με νευρική ανορεξία έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματός τους που τους αναγκάζει να βλέπουν τους εαυτούς τους ως υπέρβαρους.

-οργανικά προβλήματα: αναιμία, δυσκοιλιότητα, οστεοπόρωση, ακόμη και βλάβες στην                                                          καρδιά και τον εγκέφαλο.

  • Ψυχογενής βουλιμία: Τα άτομα με βουλιμία τρώνε υπερβολικές ποσότητες φαγητού, όπου στη συνέχεια το αποβάλλουν από το σώμα τους, γιατί φοβούνται τις θερμίδες και την απόκτηση βάρους.                                                                                                                                           -οργανικά προβλήματα: πόνο στον λαιμό, φθαρμένο σμάλτο των δοντιών,                            γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καρδιακές προσβολές.
  • Διαταραχή υπερφαγίας: Η διαφορά με τη βουλιμία είναι ότι οι πάσχοντες από αυτή τη διαταραχή,  δεν αποβάλλουν από τα σώματά τους τις υπερβολικές θερμίδες .

-οργανικά προβλήματα: υψηλή πίεση του αίματος, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και                                                    άλλα προβλήματα που συνδέονται με την παχυσαρκία .

Ως μία αιτιολογία μπορεί να θεωρηθεί το κοινωνικό και οικογενειακό υπόβαθρο του ατόμου, αλλά και τα μέσα δικτύωσης.

Αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να επισκεφθείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Αρχικά θα σου συνιστούσα την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία  CBT, είναι άκρως αποτελεσματική με την κατάθλιψη. Θα μπορέσεις να καταλάβεις πώς οι σκέψεις σου επηρεάζουν τις συμπεριφορές σου, τους παράγοντες που στην πυροδότησαν και που με την σειρά τους εμφανίστηκαν οι διατροφικές διαταραχές και ο αυτοτραυματισμός, καθώς και τον φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο πέφτεις και διαιωνίζονται. Συνδυαστικά με μία μεγάλη γκάμα από τεχνικές και ασκήσεις θα βοηθηθείς σε μεγάλο βαθμό στο να αρχίσεις να είσαι πάλι παρούσα στην ζωή σου.

Επιπλέον θα βοηθούσε πολύ να σε βλέπει κάποιος διατροφολόγος προκείμενου να σε συμβουλεύσει και να σε βοηθήσει με το διατροφικό κομμάτι.

Επειδή δεν γνωρίζω αν είσαι ενήλικη, θα σου παραθέσω και κάποια τηλέφωνα που είναι ανώνυμες γραμμές στήριξης, όπου θα σε συμβουλεύσουν και θα σε καθοδηγήσουν αναλόγως.

  • Γραμμή βοήθειας Αυτοκτονίας 1018 ( Κέντρο πρόληψης αυτοτραυματισμού)
  • Ή Χαμόγελο 1056 ( για εφήβους κάτω των 18 )
  • Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη 1034

Για οτιδήποτε χρειαστείς είμαστε στην διάθεση σου.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Ειρήνη Σαρρή
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories