Ψtalk:”Έχω βιώσει την τοξικότητα, φοβάμαι μήπως αναπαράγω την καταπίεση”
Emotion, face, expression, frustration, panic attack, mental stress, anxiety concept. Young anxious worried woman girl teenager character looking stressed and nervous with hands on mouth biting nails.

Ψtalk:”Έχω βιώσει την τοξικότητα, φοβάμαι μήπως αναπαράγω την καταπίεση”

Όταν ήμουν 17-18 είχα μια σχέση με έναν μεγαλύτερο κατά 2 χρόνια, ο οποίος είχε περάσει πολλά σαν παιδί και έβγαλε πολλά πάνω στη σχέση μας, καταπίεση, ζήλεια , γενικά ήταν μια τοξική σχέση.

Φοβάμαι μην μου έχει αφήσει «απομεινάρια» και ενώ δεν ήμουν έτσι βγάλω κ εγώ τέτοιες καταπιεστικές συμπεριφορές πάνω στις σχέσεις μου τώρα όντας 23.

Από τον/την: Δέσποινα


Αγαπημένη Δέσποινα,

Χαίρομαι που διαβάζω το μήνυμά σου γιατί μέσω αυτού μου δίνεται η ευκαιρία να θίξω ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς νέους, είτε το συζητούν ανοιχτά είτε όχι.

Καταρχήν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου πως είναι μεγάλη η χαρά μου που αφενός έχεις αναγνωρίσει την τοξικότητα της σχέσης που είχες, έχεις απομακρυνθεί και αφετέρου πλέον ανησυχείς για την ποιότητα των σχέσεων τις οποίες κτίζεις. Είναι μια εξαιρετικά υπεύθυνη στάση από πλευράς σου και σε συγχαίρω!! Επιπλέον, καταλαβαίνω πως είσαι ένας άνθρωπος που παρόλο που πληγώθηκες, αγαπάς τον άλλον πραγματικά. Στο μήνυμα σου διαβάζω για αυτή την πρώην σχέση σου πως ναι μεν ήταν μια τοξική συναναστροφή αλλά κατανοείς ως έναν βαθμό τους λόγους που ο άνθρωπος αυτός συμπεριφερόταν έτσι απέναντί σου. Μου λες πως είχε περάσει πολλά σαν παιδί. Έχεις μπει στην θέση του κα έχεις δει την οπτική του. Ίσως η τοξικότητα με την καταπίεση και τη ζήλεια ήταν για εκείνον μονόδρομος, κάτι που βέβαια δεν είναι δικό σου ζήτημα αλλά δικό του. Αφού επομένως έχει φύγει αυτός ο άνθρωπος από τη ζωή σου, έχεις απαλλαγεί και εσύ στο παρόν από το “πρόβλημα”.

Έχοντας περάσει 6 σχεδόν χρόνια από αυτή τη σχέση που είχες με παραξενεύει ο προβληματισμός σου. Γιατί σε προβληματίζει τώρα; Στα χρόνια που μεσολάβησαν έκανες κάποια σχέση; Πώς πήγε; Πώς ήσουν εσύ μέσα σε αυτή την σχέση; Ο άλλος άνθρωπος; Είναι πολλά τα ερωτήματα και οι λεπτομέρειες που χρειάζεται να ξέρουμε για να κρίνουμε μια κατάσταση ωστόσο καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Η αλήθεια είναι πώς δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί μια σχέση, ειδικά όταν δεν έχεις γνωρίζει πραγματικά τον σύντροφο. Όλες μας οι συμπεριφορές είναι κατά περίπτωση. Για να το πω απλά, πολλές φορές ένας άνθρωπος μας εμπνέει συγκεκριμένα συναισθήματα και θέλουμε να του συμπεριφερθούμε με συγκεκριμένο τρόπο. Επομένως είναι εύλογος ο προβληματισμός σου, αλλά νομίζω έχει να κάνει και με το άτομο που θα επιλέξεις για σύντροφό σου.

Φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να σχετιζόμαστε είναι ένα κομμάτι που δίνει πολλά στοιχεία για εμάς, τον χαρακτήρα αλλά και το παρελθόν μας. Για παράδειγμα αν το παρελθόν μας ήταν η τοξικότητα, είναι πιθανό να συμπεριφερθούμε και τοξικά γιατί έτσι κατά μια έννοια μάθαμε πως λειτουργούν οι σχέσεις. Έχει να κάνει με τον τρόπο που νοηματοδοτούμε τις καταστάσεις. Αν μπορείς να θέσεις ένα όριο στο πόσο ζηλεύεις ώστε να μην χαρακτηριστεί τοξικό, είναι οκει να το εφαρμόσεις και να συμπεριφερθείς αναλόγως. Ας τονίσω και πάλι τον ρόλο του συντρόφου σε αυτό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σου πω πως και απομεινάρια να βγάλεις όπως φοβάσαι, δεν πειράζει. Αν ο σύντροφός σου ενοχληθεί θα σου το πει και θα καταλάβεις ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις, ίσως κάτι χρειαστείς να συζητήσεις, να δουλέψεις είτε μόνη σου είτε με κάποιον ειδικό. Δεν μπορείς να ξέρεις από πριν, δυστυχώς. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να σκεφτείς όλα εκείνα που σε ενόχλησαν μέσα στη σχέση ώστε να αναγνωρίσεις ότι δεν είναι φυσιολογικά και να μην τα επαναλάβεις σε νέα σου σχέση.

Εύχομαι με τις σκέψεις μου να κατάφερα να απαντήσω στον προβληματισμό σου και κάπως να καταπραΰνθηκε η ανησυχία σου. Είμαι διαθέσιμη για ό,τι άλλο χρειαστείς!!

Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου,

Στέλλα.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories