in

Ψtalk: “Έχω κολλήσει με ένα άτομο μεγαλύτερό μου, του ίδιου φύλου, πώς να ξεφύγω από αυτό;”

Απαντά η Έλενα Χριστοδουλάκη, Ψυχολόγος

Πριν 2μιση χρόνια γνώρισα ένα άτομο το οποίο για κάποιο λόγο που δε μπορώ να καταλάβω με έκανε να κολλήσω. Από τη πρώτη στιγμή το θαύμαζα και ένιωθα πως είναι σημαντικό για μενα (υποσυνείδητα). Το άτομο αυτό είναι το ίδιο φύλο με μένα και σχεδόν 30 χρόνια μεγαλύτερο μου… Εγώ είμαι ανήλικο. Δε μπορώ να προσδιορίσω αν είναι ερωτικά συναισθήματα η μια ιδιαίτερη σύνδεση. Να σημειωθεί ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. (Το άτομο αυτό το βλέπω μόνο τα καλοκαίρια για 5 μέρες περίπου)Τέλος πάντων Απλά αυτό το άτομο το σκέφτομαι συνέχεια από τότε, προφανώς υπήρξαν φάσεις που δε το σκεφτόμουν τόσο, Αλλά για κάποιο λόγο το σκέφτομαι… Και με κουράζει και το έχω συνδέσει κάπως με ένα συναίσθημα στεναχώριας και μελαγχολίας. Συνήθως όταν δεν είμαι για άλλους λόγους καλά καταφεύγω στη σκέψη του ατόμου αυτού. Υπήρξαν φάσεις που έβλεπα κάθε βράδυ όνειρο με αυτό το άτομο. Με το άτομο αυτό είμαστε πάρα πολύ συχνά τυχαία στο ίδιο μέρος και το έχω συναντήσει κάποιες φορές. Ένιωθα και ίσως νιώθω την ανάγκη ότι το χρειάζομαι. Και με στεναχωρεί πολύ όλο αυτό. Δε ξέρω πως να ξεφύγω. Έχω βαρεθεί. Δε ξέρω τι περιμένω από αυτό… Ίσως να το βγάλω από μέσα μου Και να ακούσω μια διαφορετική συμβουλή από το κλασσικό “θα φύγει με το χρόνο”….

Από τον/ την: ανώνυμο


Aγαπητέ/ή ανώνυμε/η, η ιστορία σου έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σε ευχαριστούμε πολύ που βρήκες το θάρρος να τη μοιραστείς με την ομάδα μας.

Διαβάζοντας όλα όσα μας εκμυστηρεύτηκες, δεν σου κρύβω ότι ένιωσα ένα αίσθημα περιέργειας και πολλά ερωτηματικά γεννήθηκαν στη σκέψη μου. Ουσιαστικά, εκείνο που μας αναφέρεις ότι σε προβληματίζει είναι ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο έχεις συνδεθεί με αυτό το άτομο, το οποίο έχει το ίδιο φύλο με εσένα και είναι μεγαλύτερό σου περίπου κατά τριάντα χρόνια. Μάλιστα, στάθηκα ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, όπως μας λες, δεν μπορείς να διακρίνεις αν αυτό που αισθάνεσαι για τον άνθρωπο αυτό είναι καθαρά ερωτικό ή αν συνδέεσαι μαζί του με κάποιον άλλο, ιδιαίτερο τρόπο.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τί είναι εκείνο που σε κάνει να σκέφτεσαι το άτομο αυτό, παρόλο που το βλέπεις μόνο πέντε μέρες τα καλοκαίρια; Θέλω να σου πω ότι, πράγματι, συμβαίνει να περάσουν άνθρωποι από τη ζωή μας, οι οποίοι ενδεχομένως να μας “σημαδέψουν” και να αφήσουν το στίγμα τους σε εμάς, κάνοντάς μας αρκετές φορές να μην μπορούμε να τους ξεχάσουμε. Μάλιστα, ορισμένες φορές, αυτό το καταλαβαίνουμε από την πρώτη στιγμή ή την πρώτη μας επαφή μαζί τους. Αν μπορούσα να το περιγράψω, είναι σαν οι ενέργειές μας να συναντιούνται και να είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλο, ακόμη κι αν, πολλές φορές, δεν υπάρχει λεκτική επικοινωνία μεταξύ μας. Κάτι που, επίσης, συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το άτομο αυτό να έρχεται στο όνειρό μας. Σε αυτήν την περίπτωση, το υποσυνείδητό μας φέρνει στην επιφάνεια πράγματα που ενδεχομένως προσπαθούμε να απωθήσουμε, να ξεχάσουμε, αλλά αυτά βρίσκονται εκεί και “ξεπροβάλλουν” με την μορφή του ονείρου.

Αυτό, όμως, που μου έκανε περισσότερο εντύπωση στην ιστορία σου είναι το γεγονός ότι βιώνεις ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων για το άτομο αυτό. Από τη μια η σκέψη του σου δημιουργεί στεναχώρια και μελαγχολία και, από την άλλη, όταν δεν αισθάνεσαι καλά, καταφεύγεις στη σκέψη του ατόμου αυτού, ενδεχομένως γιατί κάτι τέτοιο σου δημιουργεί ανακούφιση. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ότι η εικόνα που έχεις για την μεταξύ σας σχέση δεν είναι ξεκάθαρη στο μυαλό σου και αυτό πιθανόν σου δημιουργεί τέτοιου είδους αντιφατικά συναισθήματα. Ωστόσο, εγώ θεωρώ χρήσιμο στην προκειμένη φάση να εστιάσουμε στο ότι όλο αυτό σε έχει κουράσει και έχει αρχίσει να σου προκαλεί αγανάκτηση, αφού δεν γνωρίζεις πώς να ξεφύγεις από τις σκέψεις αυτές.

Θα σου πρότεινα, λοιπόν, να μοιραστείς όλα αυτά που μας περιγράφεις με κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι και αισθάνεσαι κοντά σου. Αυτό θα σε ανακουφίσει και θα σε βοηθήσει, καθώς θα σου δώσει μια άλλη οπτική για τα πράγματα, που ενδεχομένως εσύ να μην είχες σκεφτεί. Επίσης, θα σε βοηθούσε το να μπεις στη διαδικασία να αναρωτηθείς τί είναι αυτό που έχεις ανάγκη και τί σου προσφέρει η σκέψη του συγκεκριμένου ατόμου. Ενδεχομένως να σου προσφέρει πράγματα τα οποία είναι σημαντικά για εσένα στην προκειμένη φάση της ζωής σου και δεν το έχεις αντιληφθεί. Σου προτείνω, λοιπόν, να κάνεις την ενδοσκόπησή σου και να αναρωτηθείς σχετικά με τις ανάγκες σου αυτήν την περίοδο. Παρόλα αυτά, αν οι σκέψεις αυτές γίνουν ακόμη πιο βασανιστικές και δυσλειτουργικές για εσένα, θα σου πρότεινα να επισκεφτείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σε βοηθήσει στο να εκτιμήσετε με ακρίβεια την κατάσταση.

Ωστόσο, δεδομένου ότι είσαι ανήλικος/η και κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μην είναι τόσο εύκολο για εσένα στην προκειμένη φάση, υπάρχουν και διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες θα μπορούσες να αναζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό. Μάλιστα, κάποιες από αυτές προσφέρονται δωρεάν και ανώνυμα.

Ελπίζω να ήμουν βοηθητική και σου εύχομαι πραγματικά να καταφέρεις να “λύσεις” με τρόπο αποτελεσματικό το κουβάρι των σκέψεων που σε έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Είμαι διαθέσιμη για ό,τι άλλο χρειαστείς.

What do you think?

12 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Θεωρία δεσμού/ προσκόλλησης μεταξύ μητέρας και βρέφους.

Η Προσωπική Ευθύνη και η Γνώση την ώρα της Παγκόσμιας Κρίσης