Ψtalk:”Έχασα τον πατέρα μου από Covid και πλέον έχω φοβικές σκέψεις για την υγεία μου”

Ψtalk:”Έχασα τον πατέρα μου από Covid και πλέον έχω φοβικές σκέψεις για την υγεία μου”

Έχασα τον μπαμπά μου πριν 4 μήνες από κορωνοϊο. Έκτοτε έχω φοβικές σκέψεις, εμμονές ίσως, για την υγεία μου, για ασθένειες, για τον θάνατο. Πολλές φορές ψάχνω στο σώμα μου να δω μήπως βρω κάτι ασυνήθιστο και νομίζω πως αν πάω στο γιατρό θα μου βρει κάτι. Είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ και πολλές φορές γίνεται πολύ για να το κουβαλάω όλη μέρα, κάθε μέρα..

Από την: E.X.


Αγαπητή Ε. Χ.,

Σε ευχαριστούμε πολύ που επικοινώνησες και μοιράστηκες την ανησυχία σου μαζί μας. Προσωπικά θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για την απώλεια του πατέρα σου. Καταλαβαίνω πως αυτή η περίοδος είναι πολύ δύσκολη για σένα και ελπίζω να βρίσκεις την κατάλληλη υποστήριξη.

Καταλαβαίνω πολύ καλά την αναστάτωση που σου έχει δημιουργήσει ο θάνατος του μπαμπά σου ειδικά λόγω του ιού. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα ξαφνικό θάνατο από έναν ιό που έχει επηρεάσει όλον τον κόσμο και έχει δημιουργήσει πολλές φοβίες και ανησυχίες. Η ενασχόληση λοιπόν και οι φοβικές σκέψεις γύρω από την υγεία μας είναι φυσικό επακόλουθο της κατάστασης που βιώνουμε και έχει παρατηρηθεί σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Καταλαβαίνω πολύ πόσο κουραστικό είναι για σένα να πρέπει να διαχειριστείς τη νέα πραγματικότητα και ταυτόχρονα να δημιουργούνται επίμονες σκέψεις γύρω από την υγεία, την ασθένεια και τον θάνατο που ενισχύονται και από το ψάξιμο στο σώμα και όλα τα πιθανά σενάρια με το τι θα βρει ο γιατρός.

Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να εστιάσουμε είναι στις σκέψεις που δημιουργούνται γύρω από τη δική σου ασθένεια και κυρίως να τις παρατηρήσεις. Μοιάζει πως αυτό το άγχος της υγείας συνδέεται με μια γενικότερη ανασφάλεια του κατά πόσο μπορούμε να έχουμε έλεγχο πάνω στον εαυτό μας. Για να το εξηγήσω καλύτερα, θα ήθελα να σκεφτείς αν αυτό που σε αγχώνει περισσότερο στο ενδεχόμενο να αρρωστήσεις είναι η έκβαση, οι συνέπειες του να μην είσαι σε θέση να διαχειριστείς την καθημερινότητα και να στηρίξεις τους δικούς σου ανθρώπους ή το πως θα αντιμετωπίσεις εσύ ψυχολογικά την κατάσταση. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι όταν δημιουργούνται επίμονες σκέψεις πίσω από αυτές υπάρχει μια άλλη βασική αιτία. Για αυτό το λόγο και σου προτείνω να παρακολουθήσεις τη σκέψη σου, να καταγράψεις σε χαρτί πότε ξεκινούν, πως εξελίσσονται, αν κάτι τις πυροδοτεί. Επίσης να μοιραστείς με τους ανθρώπους σου αυτές σου τις ανησυχίες, καθώς μπορεί να ανακουφιστείς περισσότερο από ότι πίστευες, να σε καταλάβουν και να σε βοηθήσουν να θέσεις σε μια πιο λογική βάση όλο αυτό το έντονο συναίσθημα και φόβο.

Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να σε προτρέψω να μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας και να δεις με τι συνδέονται στην ουσία αυτές οι φοβίες.  Η περίοδος του πένθους είναι ξεχωριστή και πολύ ευαίσθητη για κάθε άτομο, και μπορεί να εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους, να εκδηλωθούν κάποια συμπτώματα που ίσως στην αρχή μοιάζουν άσχετα μεταξύ τους. Όμως το πένθος πέρα από τη θλίψη, μπορεί να περιλαμβάνει και όλα τα άλλα συναισθήματα, όπως το άγχος, ο φόβος, ο θυμός, η αγωνία για το μέλλον. Όλα αυτά είναι πολύ φυσιολογικά συναισθήματα και ενεργοποιούνται όταν πενθούμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Ενδέχεται λοιπόν, αυτό το έντονο άγχος σου για την ασθένεια, να εκφράζει το πένθος για τον πατέρα σου και να έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι βαθύτεροι φόβοι σχετικά με τη ζωή σου. Η συζήτηση με έναν ειδικό μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά να μοιραστείς το βάρος σου και να εκφράσεις όλα σου τα συναισθήματα. Γιατί τελικά το άγχος για την υγεία και τη ζωή πολλές φορές συνδέεται με το άγχος για έλεγχο της ζωής μας, για ανεξαρτησία, για βοήθεια από τους άλλους ανθρώπους μας.

Κλείνοντας θέλω να ξαναπώ πως καταλαβαίνω τη δυσκολία που βιώνεις, συμμερίζομαι τον πόνο σου για τον πατέρα σου και όλο το φόβο για τη δική σου ζωή και υγεία. Σαφέστατα η περιρρέουσα κατάσταση δεν είναι πολύ βοηθητική, για αυτό και σε προτρέπω στο να μιλήσεις με άτομα που εμπιστεύεσαι και σε υποστηρίζουν. Προκειμένου να διαχειριστείς το άγχος και τις σκέψεις, καλό είναι να πρώτα να τα κατανοήσεις και να τα αγκαλιάσεις, ως φυσική συνέπεια των όσων έχεις βιώσει το τελευταίο διάστημα.

Παραμένω στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς, ξέρω πως θα τα καταφέρεις, γιατί έχεις ήδη κάνει ένα βήμα να ανακουφιστείς!

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories