Ψtalk: “Εισβάλει στη ζωή μου κακοποιώντας με συναισθηματικά, δεν ξέρω πώς να τον σταματήσω.”.

Ψtalk: “Εισβάλει στη ζωή μου κακοποιώντας με συναισθηματικά, δεν ξέρω πώς να τον σταματήσω.”.

Καλησπέρα. Είμαι 21 ετών, και βρίσκω τον εαυτό μου εγκλωβισμένο στο παρελθόν. Από τα 15 μου, έχω μπει σε μια τοξική σχέση, η οποία κράτησε έναν χρόνο. Μέχρι και σήμερα όμως, συνεχίζει να εισβάλει στη ζωή μου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κακοποιώντας με συναισθηματικά. Πάντα αφήνω τον χώρο να περάσει και δεν ξέρω πώς να τον σταματήσω, νιώθω ότι δεν έχω τη δύναμη λόγω του ότι τον αγαπώ. Η ιστορία αυτή διαρκεί 6 χρόνια σχεδόν, και έχει καταστρέψει ό,τι θετικό υπήρχε μέσα μου. Την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους ας πούμε. Είμαι πλέον καχύποπτη με όλους και με όλα. Απέχω από τις σεξουαλικές επαφές και δεν νιώθω άνετα να με αγγίζει τρίτο άτομο. Η πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία ήταν με τον συγκεκριμένο άνθρωπο… μετά από αυτήν, με γελοιοποίησε σε κοινούς γνωστούς και φίλους. Ένιωσα ντροπιασμένη. Νομίζω ότι έχω μπλοκάρει σωματικά και συναισθηματικά και δεν ξέρω πώς να αντιμετωπίσω αυτήν την κατάσταση.

Από τον/την: Κατερίνα


Αγαπημένη Κατερίνα,

σε ευχαριστώ πολύ που μου επιτρέπεις, έστω και με αυτό τον αλλόκοτο τρόπο, να μπω στη ζωή σου και να μοιραστούμε τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στη ζωή σου τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό που εξέφρασες τα όσα νιώθεις και πιστεύω να νιώθεις και εσύ καλύτερα μέσα απ’ αυτό.

Η τοξική σχέση που περιγράφεις φαίνεται να έχει επηρεάσει πολύ τη ζωή σου. Είναι εντυπωσιακό που μια ‘εφηβική’ σχέση όπως πολλοί μπορεί να την χαρακτηρίζουν, που διήρκησε έναν μόλις χρόνο έχει γίνει φορτίο για εσένα που το κουβαλάς ευλαβικά, αναγνωρίζοντας από την άλλη την τοξικότητα της. Η κατάσταση πραγματικά φαντάζει δυσεπίλυτη, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι. Η συναισθηματική κακοποίηση που έχεις βιώσει ανήκει στο παρελθόν και δεν σου αξίζει να επιτρέπεις να συμβαίνει αυτό! Τα αισθήματα ντροπής που αισθάνεσαι, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η καχυποψία προς τρίτους και η ανασφάλεια στο σωματικό άγγιγμα άλλων είναι πράγματα που έμαθες κατά έναν τρόπο εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτού του ανθρώπου. Καταλαβαίνω από τα λόγια σου πως έχεις περάσει σκληρές στιγμές δίπλα του και είναι πικρό να αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να τον αποτρέψεις από το να εισέλθει στη ζωή σου.

Θέλω να σταθώ στο γεγονός πως όπως λες, πάντα αφήνεις τον χώρο να περάσει στη ζωή σου όταν έχει αυτή την ανάγκη. Λες πως νιώθεις ακόμα πως αυτή η αδυναμία σου να τον αποτρέψεις οφείλεται στο γεγονός πως τον αγαπάς. Και αναρωτιέμαι, τι είναι αυτό που αγαπάς; Έχεις αναρωτηθεί τί είναι αυτό πάνω του που σου αρέσει; Είμαι σίγουρη πως και ο πιο όμορφος άνθρωπος να είναι αν δεν σου συμπεριφέρεται με σεβασμό δεν αξίζει την αγάπη σου. Αν μπορεί να σε σεβαστεί ή όχι είναι μια άλλη ιστορία, ωστόσο δεν θα εξετάσουμε αυτό τώρα. Το σημαντικότερο που θέλω να σου μεταφέρω είναι πως ακόμα κι αν νιώθεις πως δεν έχεις αυτή τη στιγμή τη δύναμη να το κάνεις, μπορείς όταν το αποφασίσεις να τον διώξεις από τη ζωή σου, να κλείσεις καλά τις πόρτες που σας συνδέουν, να θωρακίσεις το ανάστημά σου, να απεγκλωβιστείς και να προχωρήσεις στη ζωή σου. Είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία μπορείς να μάθεις πραγματικά τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου, να καταλάβεις γιατί αφήνεις παραθυράκια σε αυτό τον άνθρωπο και να τα κλείσεις οριστικά.

Μπορώ να καταλάβω πως τα συναισθήματα που νιώθεις είναι πολλά και αντικρουόμενα, όμως μπορούν να μπουν σε τάξη και να βρεις την ηρεμία σου μέσα από την ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν προσεγγίσεις, όπως η Γνωσιακή συμπεριφοριστική στην οποία τα αποτελέσματα είναι άμεσα και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να δεις και κυρίως να αισθανθείς την αλλαγή που επιθυμείς. Είναι γεγονός πως είναι μια δύσκολη διαδικασία να μάθεις να μην αγαπάς πλέον έναν άνθρωπο, ο οποίος σε έχει πολλαπλώς πληγώσει. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο όμως να βάλεις την Κατερίνα πάνω από εκείνον και να την αγαπήσεις περισσότερο, αφήνοντας τον μακριά σου!!

Εύχομαι να σε βοήθησα να σκεφτείς καλύτερα το αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να αισθάνεσαι ότι έχεις φτάσει. Είναι στο χέρι σου να σταματήσεις να είσαι μπλοκαρισμένη και να απελευθερωθείς πια από το παρελθόν ! Παραμένω διαθέσιμη για ό,τι άλλο σε προβληματίσει και χρειαστείς να συζητήσεις. Καλή συνέχεια σε όλα.

Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου,

Στέλλα.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories