in

Ψtalk: “Είναι λογικό να απομακρυνόμαστε από μακροχρόνιες φιλίες;”

Απαντά η Αθανασία Μούγιου, Ψυχολόγος

Kαλημέρα! Πείτε μου, είναι λογικό να απομακρυνόμαστε από μακροχρόνιες φιλίες; Τις γνωρίζω από το δημοτικό και ομολογώ πως εδώ και χρόνια έχω καταλάβει πως δεν ταιριάζουμε, με έχουν πληγώσει αρκετές φορές-όπως κι εγώ αλλά όχι τόσο συχνά-αλλά νομίζω αυτό συμβαίνει σε κάθε φιλία. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να τα έχει καλά με όλους. Είμαι δοτική και συγχωρώ τους ανθρώπους. Αυτό ήταν μια παρένθεση. Συνεχίζω λοιπόν… Θέλω να φύγω επομένως από την πόλη μου, να γνωρίσω νέους ανθρώπους, να κάνω μια νέα αρχή. Λόγω αυτών των παρεξηγήσεων που έχουν συμβεί, εδώ και δυο βραδιά βλέπω αντίστοιχα όνειρα, άσχημα όνειρα. Οπότε πείτε μου, είναι κακό αυτό που  συμβαίνει; Φίλες έχω, με τις οποίες είμαστε πιο κοντά, έχουμε περισσότερα κοινά, αλλά με επηρεάζει όλο αυτό το γεγονός. Έχω κουραστεί να απολογούμαι συνεχώς για τις πράξεις μου και τις επιλογές, αφού το κάνω από πολύ μικρή ηλικία. Δεν ξέρω τι να κάνω. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Από την: Ιοκάστη


Αγαπητή Ιοκάστη,

ευχαριστούμε που μοιράστηκες το ερώτημά σου μαζί μας. Καταλαβαίνω την ανησυχία που φαίνεται να έχεις όσον αφορά στις φιλικές σου σχέσεις. Η φιλία που διατηρείς τόσα χρόνια με τα συγκεκριμένα άτομα φαίνεται να σε έχει πληγώσει αρκετές φορές. Είναι εντάξει να θέλεις να πάρεις τον χρόνο σου. Οι άνθρωποι, καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας εξελισσόμαστε και ίσως κάποιες φορές να χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό χρόνο να σκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε κάποιες σχέσεις που διατηρούμε. Η ανάγκη που έχεις να γνωρίσεις νέους ανθρώπους είναι πολύ σημαντική και δεν είναι καθόλου κακό εφόσον αναρωτιέσαι για αυτό.

Είναι οκ να ψάχνεις νέους τρόπους και νέα άτομα να δικτυωθείς και να κοινωνικοποιηθείς. Αν έχεις βάλεις ως στόχο να αλλάξεις πόλη και να κάνεις μία νέα αρχή στην ζωή σου όπως αναφέρεις, ακολούθησε την ανάγκη σου και σκέψου πόσο σημαντικό είναι να ακούς πρώτα τον εαυτό σου και να τον εμπιστεύεσαι. Όσον αφορά στο γεγονός ότι έχεις κουραστεί να απολογείσαι για τις πράξεις και τις επιλογές σου από πολύ μικρή ηλικία, αυτό ίσως είναι μία μαθημένη συμπεριφορά που την έχεις αποκτήσει από πολύ παλιά και συνεχίζεις να συμπεριφέρεσαι με τους ίδιους τρόπους μέχρι και σήμερα. Καταλαβαίνω ότι αυτό ίσως είναι κάτι που σε έχει κουράσει και αν νιώθεις ότι δεν χρειάζεται να απολογηθείς, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις.

Επίσης είσαι ένας άνθρωπος που θέλεις να τα έχεις καλά με όλους, αυτό μου φαίνεται αρκετά δύσκολο γιατί όλοι οι άνθρωποι κάποιες στιγμές στην ζωή μας, γινόμαστε ευάλωτοι και περνάμε και άσχημες μέρες και δεν μπορούμε πάντα να τα έχουμε καλά με όλους. Πέρα από τα θετικά στοιχεία μας, έχουμε και κάποια που δεν είναι τόσο θετικά με αποτέλεσμα, σε κοντινούς ανθρώπους όπως είναι οι φίλοι να τα εκδηλώσουμε. Δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος, είμαστε πολύπλευροι και διαθέτουμε πολλά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα μας. Αν λέμε πάντα «ναι» γιατί δεν θέλουμε να εμφανιστούμε λιγότερο καλοί σε άλλους ανθρώπους ίσως δεν ακούμε τόσο τις δικές μας ανάγκες και βάζουμε πρώτα από αυτές τις ανάγκες άλλων σημαντικών ανθρώπων για εμάς. Αλλά πόσο δίκαιο είναι αυτό για τον εαυτό μας; Μήπως τον εξαντλούμε με αυτό τον τρόπο;

Υποθετικά πάντα, ίσως αυτό το χρονικό διάστημα έχεις ανάγκη να ακούσεις και να φροντίσεις τις προσωπικές σου ανάγκες και κατανοείς πλέον ότι κάποιες φιλίες και καταστάσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν δεν σε καλύπτουν πλέον και θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές στην ζωή σου. Αυτό σίγουρα δεν είναι κακό, οι σχέσεις που επιλέγουμε να δημιουργήσουμε χρειάζεται να είναι ισότιμες. Όλες οι σχέσεις περνάνε από διάφορα στάδια. Όταν νιώθεις ότι κάτι σε ρίχνει ψυχολογικά ή δεν αντιλαμβάνεσαι ότι μία συμπεριφορά δεν είναι δίκαιη για εσένα, θα μπορούσες να το συζητήσεις και να εκφράσεις όσα νιώθεις.

Τέλος, τα άσχημα όνειρα που βλέπεις τα τελευταία βράδια ίσως συμβαίνουν γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα σε έχει επηρεάσει αρκετά συναισθηματικά και ψάχνεις τρόπους να το διαχειριστείς. Εφόσον έχεις αναγνωρίσει τις ανάγκες σου και κατανοείς ότι κάποια μοτίβα συμπεριφορών και σκέψεων που διατηρείς από το παρελθόν μέχρι σήμερα δεν σου ταιριάζουν ή σε αγχώνουν, θα μπορούσες να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία και να συζητήσεις όσα σε επηρεάζουν και δεν σε κάνουν να νιώθεις καλά. Μέσω της ψυχοθεραπείας ανακαλύπτουμε πολλές πτυχές του χαρακτήρα μας και εκπαιδευόμαστε από την αρχή για το πώς να τις διαχειριστούμε και να τις προστατέψουμε με σκοπό να νιώθουμε ασφάλεια.

Εύχομαι να βοήθησε η απάντηση, οτιδήποτε χρειαστείς μπορείς να επικοινωνήσεις με την ομάδα μας.

What do you think?

11 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Εννοιολογική προσέγγιση στρες – άγχους

Ψtalk: “Οι γονείς μου αρνήθηκαν να πάω σε ψυχολόγο”