Ψtalk: “Eίναι η CRM θεραπεία κατάλληλη για την χρόνια κατάθλιψη και το άγχος;”
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Ψtalk: “Eίναι η CRM θεραπεία κατάλληλη για την χρόνια κατάθλιψη και το άγχος;”

Γεια σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Λόγω καραντίνας ξεκίνησα, επιτέλους, ψυχοθεραπεία λόγω χρόνιας κατάθλιψης και άγχους. Η θεραπεία που ακολουθώ ονομάζεται crm (comprehensive resource model ) κι επειδή δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση και βιβλιογραφία, θα ήθελα τη γνώμη σας για αυτήν την μέθοδο, εάν αξίζει η όλη προσπάθεια με αυτόν τον τρόπο ή η γνωσιακή αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Από την: Σοφία


Γεια σου Σοφία,

Σε ευχαριστώ πολύ που θέλησες να μοιραστείς μαζί μας τον προβληματισμό σου και που φέρνεις στην επιφάνεια ένα θέμα που δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα γνωστό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να το εξηγήσουμε λίγο καλύτερα.

Η χρόνια κατάθλιψη και το άγχος που αναφέρεις μέσα από την όλη κατάσταση που επικρατεί εν μέσω πανδημίας είναι λογικό να έχει επιδεινωθεί καθώς οι συνθήκες είναι άκρως αρνητικές και επιβλαβείς για την υγεία πέρα από το σωματικό και σε ψυχικό επίπεδο. Παρόλα αυτά όμως μπράβο σου, που μέσα στις δύσκολές αυτές καταστάσεις πήρες την μεγάλη απόφαση να ξεκινήσεις αυτό το δώρο της  ψυχοθεραπείας.

Κάθε μοντέλο ψυχοθεραπείας είναι μοναδικό και αποτελεσματικό αναλόγως με το θέμα που θα φέρεις. Σαφώς θα σου εξηγήσω σε ποιες περιπτώσεις και που εστιάζει το crm που ήδη κάνεις, αλλά και που η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (cbt).

Το μοντέλο CRM (comprehensive resource model ) θεωρείται κατά βάση τραυματοθεραπεία   (Θεραπεία Ψυχικού Τραύματος),  αποτελώντας μία ολοκληρωμένη προσέγγιση  και  ένα από τα πιο σύγχρονα μοντέλα με υψηλή αξιοπιστία. Η μέθοδος CRM  βασίζεται στην νευροβιολογία του ανθρώπινου οργανισμού με απώτερο σκοπό την επεξεργασία των  τραυματικών συμβάντων, προσφέροντας πρόσφορο έδαφος για την αποκατάσταση τους.

Ψυχοσυναισθηματικό τραύμα θεωρούμε τις εμπειρίες εκείνες που έχει βιώσει ένα άτομο, που έχουν ως επακόλουθο αποτέλεσμα  να το βιώνει ως απειλή με εμφάνιση ψυχοσωματικών αποτυπωμάτων (αιφνιδιαστικά/ αγωνία- φόβο). Οι εμπειρίες αυτές απομακρύνουν το άτομο από την πραγματική φύση του και το δυσκολεύουν να συσχετιστεί με υγιή τρόπο με το περιβάλλον του.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι ο θεραπευόμενος χρειάζεται να βιώσει μία εσωτερική ασφάλεια τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο του εγκεφάλου.

Στοχεύει στο να επανέλθει στην μνήμη το τραύμα, να το βιώσει έτσι ώστε να μπορέσει να τροποποιηθεί και να αφομοιωθεί. Έτσι η βίωση του τραύματος αναβιώνεται με βοηθητικό τρόπο προκειμένου να το τροποποιήσει εσωτερικά ή να το αφομοιώσει, έτσι με ένα τρόπο ώστε να είναι πιο λειτουργικό στις συναισθηματικές του αντιδράσεις. Φέρει τις επίμονες πλευρές του ατόμου και του εγκεφάλου στα πιο υγιή και αγνά μέρη του εαυτού. Έτσι μπορεί να αναδυθούν νέες πληροφορίες προκειμένου ο θεραπευόμενος να προσεγγίσει την αρνητική εμπειρία με διαφορετική οπτική προς όφελος του.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται, ενεργοποιούν εσωτερικές πηγές ασφάλειας, επιτρέποντας στο τραύμα να επαναληφθεί στην μνήμη χωρίς όμως το άτομο να κατακλιστεί από αρνητικά συναισθήματα ούτε και την αίσθηση ότι χάνει τον έλεγχο. Το σημείο εστιασμού (θέση ματιών) βοηθάει ακριβώς σε αυτό.

Το μοντέλο αυτό έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό σε παιδιά από 4 ετών – εφήβους- ενήλικες & ζευγάρια και σε ανθρώπους που έπασχαν από άλλα είδη επίμονων ψυχολογικών δυσκολιών.

Ενδεικτικά κάποιες περιπτώσεις που είναι αποτελεσματική

 • Παραμέληση
 • “ Τελειότητα ” παιδικής ηλικίας
 • Υιοθεσία
 • Κακοποίηση – ενδοοικογενειακή βία
 • Γονείς με εξάρτηση ή σοβαρές νόσους
 • Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές
 • Ημικρανίες
 • Διατροφικές διαταραχές

Οι τεχνικές του μοντέλου μπορούν να ενταχθούν και σε άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις συνδυαστικά.

Αυτή η μορφή θεραπείας προσφέρει σταθερότητα, συναισθηματική ασφάλεια, ενδυνάμωση και εξάλειψη του άγχους & των φοβικών αντιδράσεων που προέρχονται από το τραύμα.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μία δομημένη – ενεργή, καθοδηγητική & εστιασμένη θεραπεία όπου επικεντρώνεται στο περιεχόμενο και στις διεργασίες της αγχώδους σκέψης. Ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αναγνωρίζει και να εντοπίζει τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις, τα αρνητικά συναισθήματα και τον φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο πέφτει.

Εστιάζει στο εδώ και τώρα ( παρόν ) και στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων μέσα από την αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο τα αρνητικά μοτίβα σκέψεων επηρεάζουν τα συναισθήματα και την  συμπεριφορά, με σκοπό να αποκτηθούν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης, προκειμένου να αλλάξουν οι δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές.

Επιπλέον εξετάζει και αναδομεί τις αρνητικές σκέψεις μέσω τροποποίησης τους με πιο ρεαλιστικές και λειτουργικές.

Ενδεικτικά είναι πολύ αποτελεσματική σε

 • Κατάθλιψη
 • Αγχώδεις διαταραχές
 • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
 • Ουσίες / εξαρτήσεις
 • Ειδικές φοβίες
 • Κρίση πανικού

Κατά την διάρκεια της θεραπείας εξετάζονται και παρελθοντικές εμπειρίες των οποίων η επίδραση υπάρχει στο τώρα.

Από την αρχή της θεραπείας ορίζεται με τον θεραπευτή κοινούς στόχους.

Επιπλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία τεχνικών για πχ: Έκθεση θεραπευόμενου στα φοβογόνα ερεθίσματα με σκοπό τις αποφυγές, μυοχαλαρωτικές ασκήσεις,  διαφραγματική αναπνοή, παιχνίδι ρόλων, καταγραφές σε ημερολόγιο κ.α

Στο ερώτημα που θέτεις σχετικά με τον αν αξίζει η μέθοδος στην οποία βρίσκεσαι, αρχικά θέλω να σε ρωτήσω πόσο καιρό κάνεις αυτήν την προσπάθεια και αν έχεις δει κάποια διαφορά.

Σαφώς η κατάθλιψη και το άγχος έχει φανεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικά μέσω της Cbt θεραπείας, όμως μπορεί να υπάρχει όντως κάποια τραυματική εμπειρία που να στα έχει πυροδοτήσει ( άγχος-κατάθλιψη). Αυτό σημαίνει ότι θα είναι βοηθητική και αυτού του είδους η θεραπεία.

Παρόλα αυτά αν έχεις τις αμφιβολίες σου μπορείς να απευθυνθείς και σε κάποιον γνωσιακό θεραπευτή και να ρωτήσεις για το πως θα ενεργήσετε βάση των θεμάτων σου και να κρίνεις τι σου ταιριάζει περισσότερο.

Για oτιδήποτε περαιτέρω χρειαστείς είμαστε στην διάθεση σου.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Ειρήνη Σαρρή
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories