in

Ψtalk:”Eίναι η αξία μου συνυφασμένη με τους βαθμούς μου;”

Aπαντά η Στυλιανή Πιτσινή, Ψυχολόγος

Είμαι μαθήτρια κι έχω συνδυάσει την χρησιμότητα με τους βαθμούς μου και δεν ξέρω πως να το σταματήσω

Από την: Εβίνα


Αγαπητή Εβίνα,

Χαίρομαι πάρα πολύ που θέλησες να μοιραστείς αυτόν τον προβληματισμό σου και έτσι, μου δίνεις την ευκαιρία να μιλήσω για ένα θέμα που απασχολεί πολλά παιδιά.

Το σχολείο είναι σαν «μια δεύτερη οικογένεια». Ένα περιβάλλον στο οποίο αποκτάμε γνώσεις, κάνουμε φιλίες, κοινωνικοποιούμαστε. Είναι, όμως, και ένα περιβάλλον στο οποίο «κρινόμαστε». Είτε από τους βαθμούς μας, είτε από τα σχόλια καθηγητών και συμμαθητών μας. Πόσο δύσκολο, σε ένα περιβάλλον που θα έπρεπε να νιώθουμε ασφάλεια, να καλούμαστε καθημερινά, να ”αποδείξουμε την αξία μας”;!

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ξεχωριστός και κάθε άνθρωπος έχει αξία! Και εσύ αγαπητή Εβίνα έχεις αξία! Δεν υπάρχει γιατί. Ασχέτως, αν είμαστε καλοί μαθητές ή μέτριοι ή ακόμα και κακοί. Δεν έχει σημασία, εάν έχουμε ταλέντο στη μουσική ή στον αθλητισμό ή σε οποιονδήποτε τομέα. Δεν έχει σημασία, αν δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο.

Δυστυχώς, η μικρή κοινωνία του σχολείου γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική. Στο τέλος, αυτό που μετράει είναι ποιος έβγαλε μεγαλύτερο μέσο όρο. Πόσο άδικο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προσπαθούμε συνεχώς να βγάζουμε υψηλούς βαθμούς. Χάνεται, όμως, έτσι, το νόημα του σχολείου, που είναι η εκπαίδευση και όχι να γίνουμε οι επόμενοι Αϊνστάιν. Η εκπαίδευση δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην ιστορία, τα μαθηματικά, τη φυσική, τα αρχαία, αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να επικεντρώνεται στον σεβασμό, στην αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό. Αντιθέτως, έχει γίνει χρησιμοθηρική γιατί η κοινωνία το απαιτεί. Γιατί για να βρεις μια καλή δουλειά πρέπει να σπουδάσεις και για να σπουδάσεις πρέπει να έχεις καλούς βαθμούς. Σε διαβεβαιώνω, όμως, ότι η αξία μας δεν καθορίζεται από τους βαθμούς μας, ούτε από το αν σπουδάσουμε ή όχι!

Πολλές φορές, μάλιστα, αυτή η λανθασμένη πεποίθηση για το σχολείο ξεκινάει από την οικογένειά μας. Οι γονείς μας, μας πιέζουν να διαβάζουμε, να βγάζουμε καλούς βαθμούς γιατί «έτσι θα πετύχουμε στη ζωή μας».  Τι θεωρείται όμως επιτυχία στη ζωή;  Για μένα η επιτυχία στη ζωή είναι συνώνυμη με την ευτυχία. Και για να γίνω ευτυχισμένη, χρειάζεται απλώς να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου; Για σένα, τι σημαίνει επιτυχία στη ζωή;

Η ζωή είναι γεμάτη ταξίδια. Και κάθε ταξίδι μας, είναι δική μας επιλογή! Μπορεί να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι και στην πορεία να αλλάξουμε προορισμό. Είναι δικαίωμα μας και επιλογή μας. Δεν θα πω ψέματα, κάθε ταξίδι έχει τις δικές του δυσκολίες. Όταν βρεις το ταξίδι σου, κυνήγησέ το. Μη διστάσεις και μην επιτρέψεις σε κανέναν να σου πει «δεν μπορείς, δεν είσαι αρκετή.». Αν στο δρόμο σου εμφανιστούν εμπόδια, μη φοβηθείς, μη τα παρατήσεις, απλά προσπάθησε περισσότερο. Ακόμα και αν δεν φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου δεν σημαίνει πως έχασες, αντιθέτως κέρδισες πολλά. Κέρδισες γνώση, εμπειρίες, ίσως έκανες νέες φιλίες, διδάχτηκες από τα λάθη σου, και βγαίνεις τώρα έτοιμη με όλα τα εφόδια στο σακίδιο σου να δοκιμάσεις ένα καινούριο ταξίδι ή ίσως και να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στο προηγούμενο. Η επιλογή είναι δική σου!

Αγαπητή Εβίνα, θα σου συνιστούσα να συζητήσεις με τον εαυτό σου και να ανακαλύψετε μαζί τα όνειρα σας και τους στόχους σας. Κάθε επίτευξη αυτών μικρή ή μεγάλη, θα σε γεμίζει χαρά, αυτοπεποίθηση, κίνητρο για όσα έπονται. Κάθε αποτυχία θα σε διδάσκει και θα σε κάνει πιο δυνατή. Σίγουρα, όταν θα πετυχαίνεις τους στόχους θα νιώθεις «χρήσιμη» και όταν αποτυγχάνεις θα κατηγορείς τον εαυτό σου και θα τον θεωρείς «άχρηστο». Λίγο -πολύ όλοι το κάνουμε. Μην ξεχνάς, όμως, η χρησιμότητα μας, η αξία μας δεν καθορίζεται από την επίτευξη των στόχων μας.

Αγαπητή Εβίνα, πίστεψε σε εσένα! Είναι αρκετό να πιστεύεις εσύ, ακόμα και αν κανένας άλλος δεν το κάνει. Αν πιστέψεις σε εσένα, θα βρεις και το κίνητρο να ξεκινήσεις νέα ταξίδια.

Εύχομαι να ξεμπέρδεψα λίγο τις σκέψεις σου και να σε βοήθησα κάπως. Να θυμάσαι πως είμαστε εδώ, όποτε μας χρειαστείς!

What do you think?

15 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Σκέφτομαι να βρω καλύτερο επάγγελμα για ‘μένα αλλά δεν ξέρω τι”

O μύθος του ‘’τέλειου’’ θεραπευτή