Ψtalk: “Είμαι πολύ ευαίσθητη και αυτό θα δυσκολέψει την προσωπική και επαγγελματική μου ζωή”

Ψtalk: “Είμαι πολύ ευαίσθητη και αυτό θα δυσκολέψει την προσωπική και επαγγελματική μου ζωή”

Είμαι 18 ετών κορίτσι και είμαι πολύ ευαίσθητη…”σπάω” όταν μου λένε μην κλαις ή τι έχεις και έχει προηγηθεί μια άσχημη κατάσταση…Καταλαβαίνω ότι αυτό θα επηρεάσει το επαγγελματικό μου μέλλον αλλά και την παρέα μου…τι να κάνω

Από τον/την: Ανώνυμη


Γεια σου αγαπητή μου, θέλω καταρχάς να σε ευχαριστήσω που μοιράστηκες με την ομάδα μας τον προβληματισμό σου. Ελπίζω αυτό και μόνο το μοίρασμα να σου προσέφερε μια αίσθηση ανακούφισης και ελπίδας.

Ουσιαστικά, εκείνο που μας περιγράφεις ότι σε δυσκολεύει είναι ο μεγάλος βαθμός ευαισθησίας που σε χαρακτηρίζει σαν άτομο. Επίσης, μας αναφέρεις ότι το ξέσπασμα σε κλάματα είναι κάτι που σου συμβαίνει συχνά, όταν κάποιος σε ρωτάει τι έχεις, ενώ έχει προηγηθεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός.

Η αλήθεια είναι ότι, προκειμένου να οδηγηθώ σε ένα ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με το τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει, θα ήθελα ορισμένες παραπάνω πληροφορίες σχετικά με το πώς βιώνεις αυτήν την κατάσταση και πώς αντιδράς στις δυσκολίες σαν άνθρωπος. Από όσα, όμως, μας λες, καταλαβαίνω ότι είσαι ένα κορίτσι ευαίσθητο και συναισθηματικό και αυτό είναι πραγματικά πολύ όμορφο, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία οι ανθρώπινες αξίες και η συναισθηματική έκφραση τείνουν να εκλείψουν. Το κλάμα, λοιπόν, είναι μια μορφή συναισθηματικής έκφρασης που δεν θα πρέπει να σε φοβίζει ούτε να σου δημιουργεί ενοχές, σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, σε βοηθάει να ανακουφιστείς και να αποφορτιστείς από μια δύσκολη κατάσταση.

Από την άλλη, με προβλημάτισε αρκετά το γεγονός ότι σκέφτεσαι ότι η ευαισθησία σου αυτή θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή. Συνεπώς, κατανοώ ότι αυτό το χαρακτηριστικό σου πιθανόν σε δυσκολεύει ορισμένες φορές, παρά σε ανακουφίζει. Για το λόγο αυτό, θα σε προέτρεπα να αναζητήσεις ίσως τι είναι εκείνο που σε «φρενάρει» από το να εκφράζεις ελεύθερα και χωρίς δισταγμό το συναίσθημά σου και όχι να προσπαθήσεις να καταπνίξεις την ευαισθησία σου. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι ο φόβος του τι θα πουν οι άλλοι για εσένα ή η κριτική που θα μπορούσαν να σου ασκήσουν για αυτό.

Όπως και να έχει, πιστεύω ότι η ευαισθησία σου αυτή είναι κάτι θετικό σε εσένα και όχι κάποιο ελάττωμα που πρέπει να διορθώσεις. Τα συναισθήματα είναι πολύτιμα για εμάς τους ανθρώπους και είναι σημαντικό να τα εκφράζουμε και να τα βιώνουμε στον μέγιστο βαθμό, αντί να προσπαθούμε να τα κρύψουμε. Έτσι, και οι σχέσεις μας με τους άλλους θα είναι πιο ειλικρινείς αλλά και περισσότερο αμοιβαίες. Μην σταματήσεις, λοιπόν, να εκφράζεις την ευαισθησία σου, γιατί αποτελεί ένα θεμελιώδες κομμάτι του εαυτού σου, που είναι σημαντικό να διατηρήσεις. Έτσι, θα καταφέρεις να είσαι αυθεντική και να χτίζεις τις προσωπικές και επαγγελματικές σου σχέσεις πάνω σε στέρεες βάσεις. Διαφορετικά, θα είσαι κάποια άλλη, κάτι που δεν νομίζω να σε ωφελήσει σε κανένα επίπεδο.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να σε έβαλα σε σκέψεις για το τι θα σε ωφελήσει μακροπρόθεσμα σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Μην ξεχνάς ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είσαι ο εαυτός σου!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories