Ψtalk: “Eίμαι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση”
Ψtalk: “Eίμαι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση”

Ψtalk: “Eίμαι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση”

Καλησπέρα σας. Είμαι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Δεν εργάζομαι εδώ και πολύ καιρό, η αδερφή μου αντιμετωπίζει ένα σοβαρό θέμα υγείας, με τις δύο φίλες μου έχω απομακρυνθεί καθώς δεν είναι δίπλα μου ποτέ οπότε τις χρειαζόμουν. Δεν μου συμπεριφέρθηκαν ειλικρινά και τίμια και αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να γνωρίσω νέους ανθρώπους αφού δεν εργάζομαι και υπάρχουν δυσκολίες … Δεν μπορώ να βρω άλλη δύναμη να τα αντιμετωπίσω…

Από την: Μαρία


 

Αγαπητή Μαρία,

θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που ανοίχτηκες και μοιράστηκες μαζί μας τις δυσκολίες που βιώνεις και την δύσκολη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.

Το γεγονός πως η αδελφή σου αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, βίωσες προδοσία από τις φίλες σου και ταυτόχρονα δεν βρίσκεσαι σε κάποιο εργασιακό πλαίσιο, είναι επόμενο να σε δυσκολεύουν ψυχολογικά.  Αποτελούν καταστάσεις και συνθήκες που ενέχουν μεγάλο ψυχολογικό βάρος. Μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες, δεν μπορώ να μην σταθώ στο κουράγιο σου να απομακρυνθείς από τις δυο φίλες σου. Θέλει θάρρος να διακρίνεις τις φιλίες που δεν είναι αληθινές και να απομακρυνθείς από αυτές, πόσο μάλλον σε μια περίοδο που νιώθεις την τεράστια ανάγκη να σε υποστηρίξουν, να ανοιχτείς και να επικοινωνήσεις τις δυσκολίες που βιώνεις.

Θα σου σύστηνα να ξεκινήσεις να αλλάξεις τα πράγματα εκείνα, που περνάνε από το χέρι σου. Η αρρώστια της αδελφής σου είναι αδιαμφισβήτητα κάτι πολύ σοβαρό. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις και να επηρεάσεις την πορεία της. Μπορείς όμως να βρίσκεσαι δίπλα της, να την υποστηρίζεις, να της κάνεις παρέα. Μερικές φορές αυτά που θεωρούμε αυτονόητα είναι και τα πιο σημαντικά για τους άλλους. Και μόνο η παρουσία σου είναι κάτι που θα της κάνει καλό και το να είναι καλό ψυχολογικά και να νοιώθει την στήριξη σου είναι κάτι που θα την βοηθήσει να νοιώθει και η ίδια πιο δυνατή να αντιμετωπίσει την αρρώστια της.

Αναφορικά με το ζήτημα της εργασίας, ακόμη και αν σου φαίνεται βουνό το να προσπαθήσεις να βρεις δουλειά και να ενταχθείς σε ένα νέο πλαίσιο και κάτω από τις συνθήκες που βιώνεις, ίσως να ήταν πολύ βοηθητικό για εσένα. Θα είναι ένα πλαίσιο καινούργιο που πέρα από το οικονομικό κομμάτι που θα σε βοηθήσει, θα σε βοηθήσει παράλληλα και με τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Θα γνωρίσεις άτομα, θα έρθεις σε επαφή με κόσμο. Σίγουρα κανείς μας δεν ταιριάζει με όλα τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρά  αλλά δεν είναι απίθανο να γνωρίσεις άτομα με τα οποία θα μπορέσεις να αποκτήσεις μια ουσιαστική και αληθινή φιλική σχέση.

Επιπλέον, ίσως να  σε βοηθούσε να μιλήσεις και σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας. Σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης θα μπορέσεις να ανοιχτείς για αυτά τα ζητήματα τα οποία είναι τόσο σημαντικά και σε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό, ενώ την ίδια στιγμή θα ενδυναμωθείς ψυχικά για την αντιμετώπιση τους. Υπάρχουν και δομές και πλατφόρμες που παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, όπως για παράδειγμα τα κέντρα ψυχικής υγείας και ψυχικής υγιεινής των διαφόρων δήμων και η ιστοσελίδα  “Μίλα μου “, στα οποία μπορείς να απευθυνθείς χωρίς οικονομική επιβάρυνση, καθώς αναφέρεις και το ζήτημα της εργασίας.

Αγαπητή Μαρία, οι συνθήκες οι οποίες βιώνεις είναι πολύ επίπονες και θέλουν πολύ κουράγιο για να τις διαχειριστείς. Είναι επόμενο να νιώθεις πως δεν έχεις άλλη δύναμη, αλλά συχνά δεν καταλαβαίνουμε τα όρια μας μέχρι να αναγκαστούμε να τα ξεπεράσουμε. Από τα λόγια σου αναγνωρίζω ένα άτομο το οποίο μπορεί να είναι κουρασμένο ψυχολογικά, αλλά έχει θέληση και επιθυμεί να προσπαθήσει.

Εύχομαι ολόψυχα η αδελφή σου να αναρρώσει σύντομα από το πρόβλημα υγείας που βιώνει. Είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.


*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories