Ψtalk: “Είμαι πολύ ερωτευμένη αλλά έχω μεγάλη ανασφάλεια για τον σύντροφό μου”

Ψtalk: “Είμαι πολύ ερωτευμένη αλλά έχω μεγάλη ανασφάλεια για τον σύντροφό μου”

Ήμουν με ένα παιδί σχεδόν δύο χρόνια, ήμουν πολύ ερωτευμένη και εξακολουθώ να είμαι. Εκείνος με συνέκρινε διαρκώς με την πρώην του σε σημείο να συγκρίνομαι κι εγώ και να θέλω διαρκώς να αποδεικνύω ότι είμαι καλύτερη. Έτσι άρχισα να ψάχνω τα πάντα για εκείνη. Χωρίσαμε γιατί αδιαφορούσε και είδα ότι μιλούσε και με άλλες. Ένα χρόνο αργότερα τα βρήκαμε και προσπαθούμε πάλι. Αλλά όλα αυτά γυρίζουν στο μυαλό μου ενώ προσπαθεί αυτή τη φορά. Έχω μεγάλη ανασφάλεια από το παρελθόν.

Από την: Αγγελική


Αγαπητή Αγγελική,

Σε ευχαριστούμε που επικοινώνησες μαζί μας και μοιράστηκες τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου για αυτό το θέμα.

Αρχικά καταλαβαίνω από τα λόγια σου πως είσαι αρκετά ανήσυχη ειδικά αυτήν την περίοδο της επανασύνδεσης με το σύντροφό σου, καθώς αναβιώνεις όλες τις σκέψεις και αναμνήσεις του παρελθόντος. Είναι αλήθεια πως τα συναισθήματα που περιβάλλουν τον έρωτα πολλές φορές μπορεί εκτός από πολύ θετική, να αποκτήσουν και μια αρνητική χροιά. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, να δούμε τι έχει αλλάξει στο παρόν και τι μπορεί να δουλευτεί μέσα στη σχέση στο «τώρα».

Νομίζω πως στην περίπτωσή σου, όπως την αφηγείσαι, θα ήταν καλό να νομιμοποιήσουμε κάποια συναισθήματα σε πρώτη φάση, τα οποία είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να βιώνει κάποιος όντας ερωτευμένος. Η ανασφάλεια και η σύγκριση με άλλα άτομα είναι ανθρώπινο συναίσθημα και μάλιστα κάποιες φορές μπορεί να είναι λειτουργικό. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να βρίσκεται κάποιος σε μια σχέση όπου η ανασφάλεια και η σύγκριση πυροδοτούνται και ενισχύονται από τον άλλο σύντροφο.

Για να το θέσω διαφορετικά, στην πρώτη φάση της σχέσης σας αναφέρεις πως η σύγκριση ξεκινούσε πρώτα από το σύντροφό σου και έπειτα την υιοθέτησες και εσύ, προσπαθώντας να αποδείξεις ότι «είσαι καλύτερη». Η αλήθεια είναι πως μια τέτοια σκέψη σε έβαλε σε ένα φαύλο κύκλο προσπάθειας και ματαίωσης. Αυτό σε τραυμάτισε ψυχολογικά και ενίσχυσε την ανασφάλειά σου ως προς την αξία σου. Όμως πλέον αυτή η ανασφάλεια είναι περισσότερο μια μαθημένη αντίδραση στη σχέση με το σύντροφό σου, παρά ένα συναίσθημα που δημιουργείται από τη δική του στάση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναβιώνεις τα δύσκολα αυτά αισθήματα που ένιωθες τότε, όμως αυτό είναι και το κομβικό σημείο όπου πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου και με τη σχέση σου.

Η ανασφάλεια μπορεί να έχει πολλές αιτίες από κάτω και ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί είναι με το να ξεσκεπάσουμε τις σκέψεις που οδηγούν σε αυτήν. Συζητώντας με το σύντροφό σου για τα συναισθήματά σου, το φόβο του να πληγωθείς ξανά και την ανάγκη σου να υπάρχει αμοιβαιότητα στη σχέση σας και αποδοχή, θα μπορέσεις να έρθεις σιγά σιγά αντιμέτωπη με αυτήν την ακαθόριστη έννοια «ανασφάλεια». Βάζοντας λέξεις στα συναισθήματα και στους φόβους θα πάρεις τον έλεγχο και θα ξέρεις πως  πλέον επιλέγεις εσύ αν θα παραμείνεις σε μια κατάσταση που δημιουργεί ανασφάλεια και αμφισβήτηση.

Η συμβουλή μου συνεπώς είναι να ανοίξεις αυτά τα θέματα με το σύντροφό σου. Να δείτε τι έχει αλλάξει στο διάστημα που μείνατε χώρια, ποιες σκέψεις κάνει ο καθένας και τι προσδοκίες έχει. Ποια συναισθήματα σας συνδέουν και σας κάνουν να θέλετε να είστε μαζί . Επικοινωνήστε ουσιαστικά και συναισθηματικά και τότε είναι πολύ πιθανό να σβήσουν οι ανασφάλειες και να δημιουργηθεί ένας πιο ισχυρός δεσμός μεταξύ σας. Όσον αφορά τα δικά σου συναισθήματα, σε προτρέπω να τα αγκαλιάσεις και να τα αποδεχτείς, είναι ο μόνος τρόπος να σε φροντίσεις και να νιώσεις ήρεμη, να απολαύσεις τον έρωτα και να χαρείς τις στιγμές.

Ελπίζω αυτά να σε καθησυχάζουν και να σε βοηθήσουν να πάρεις τον έλεγχο της κατάστασης.

Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις ξανά!

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories