in

Ψtalk: “Είμαι αθλήτρια και υποφέρω από κρίσεις πανικού”

Απαντά η Έλενα Χριστοδουλάκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Eίμαι αθλήτρια και έχω διαταραχή πανικού .πριν λοιπών από 2 μήνες έπρεπε να ταξιδέψω στην αθήνα γιατί είχα αγώνα . και είχα πολύ άγχος από το άγχος μου λοιπόν έκανα κατακράτηση 2 κιλά. ο προπονητής μου έγινε έξαλλος . τέλος πάντων όμως μετά από λίγο άρχισα να κόβω να κιλά μέσα μου Επικρατούσε ένα χάος.άρχισα να τρέμω τα πόδια μου είχαν μουδιασγ εκεί λοιπών έπαθα κρίση πανικού.ερχετε λοιπόν ο δάσκαλος πάνω από το κεφάλι μου και αρχίζει να μου φωνάζει πως είμαι άχρηστη ότι είμαι τρελή και ότι θέλω ψυχιατρείο επειδή έπαθα κρίση πανικού.

Από τον/την: νικολετα


 Γειά σου αγαπητή Νικολέτα!

Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας το πρόβλημά σου.Λυπάμαι πολύ που βίωσες μια τόσο επώδυνη ψυχολογικά κατάσταση.

Διαβάζοντας την ιστορία σου, προσπάθησα να μπω για μια στιγμή στην θέση σου και να αισθανθώ όλα εκείνα τα συναισθήματα που ενδεχομένως ένιωσες τη στιγμή που σου φώναζε ο δάσκαλός σου. Προσπάθησα να φανταστώ πόσο δύσκολο είναι για μια κοπέλα να διαχειριστεί τόσο το άγχος του να αποδόσει, για παράδειγμα, σε έναν αγώνα, όσο και του να προσπαθεί με αγώνα και στερήσεις να διατηρηθεί στα κιλά που πρέπει.Όλα αυτά αναπόφευκτα δημιουργούν έναν κύκλο άγχους και συνεχούς προσπάθειας να είναι κάποιος όσο το δυνατόν καλύτερος και είναι κάτι που βιώνεται πολύ συχνά από τους αθλητές.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι θα με βοηθούσε να γνωρίζω ορισμένες πληροφορίες παραπάνω για εσένα, όπως το χρονικό διάστημα που υποφέρεις από τις κρίσεις πανικού, το πόσο συχνές είναι, καθώς και το αν έχεις μπει στη διαδικασία να επισκεφτείς κάποιον ειδικό, για να σε βοηθήσει με το πρόβλημα αυτό.

Αυτό που έχω να σου πω είναι να προσπαθήσεις να αφουγκραστείς τις κρίσεις πανικού, γιατί, σε κάθε περίπτωση, κάτι έχουν να σου πουν. Έχουν να σου πουν ότι υπάρχει κάτι που σε δυσκολεύει και χρειάζεται να το αναγνωρίσεις αρχικά και έπειτα να βρεις τη δύναμη να το διαχειριστείς. Στην προκειμένη περίπτωση, τα δύο παραπάνω κιλά αποτέλεσαν το ερέθισμα που πυροδότησε τον φαύλο κυκλο του άγχους, καταλήγοντας στην εμφάνιση της κρίσης πανικού, όταν ο δάσκαλος σου φώναξε.

Τα λάθη είναι ανθρώπινα και δεν χρειάζεται να γεμίζεις τον εαυτό σου ενοχές επειδή πηρες δύο κιλά. Εξάλλου, η αξία σου δεν καθορίζεται από αυτό και κανένας δεν είναι αρμόδιος να σου υποδείξει το αν και πόσο αξίζεις, παρά μόνο ο εαυτός σου. Γι’αυτό το λόγο, μην αφήνεις κανέναν να σε υποβαθμίζει και να σου προκαλεί συναισθήματα μειονεξίας για τον εαυτό σου. Να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και να του επιτρέπεις να κάνει λαθη, γιατί μέσα από αυτά μαθαίνει, και όχι μέσα από τα σωστά. Κανείς δεν είναι τέλειος, και σκοπός μας δεν θα πρέπει να είναι το να είμαστε τέλειοι, γιατί κάτι τέτοιο είναι αρκετά αγχωτικό. Το να είμαστε αληθινοί είναι αρκετό.

Ωστόσο, αν χρειαστείς περαιτέρω βοήθεια στην διαχείριση των κρίσεων πανικού, θα σου πρότεινα να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την αιτία τους και θα σε καθοδηγήσει αποτελεσματικά στην διαχείρισή τους.

Ελπίζω να σε βοήθησα και σου εύχομαι να βρεις σύντομα διέξοδο στη δύσκολη συνθήκη που βιώνεις.

Μην ξεχνάς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πόσα πολλά έχει καταφέρει και πόσο αξίζει!!!

What do you think?

16 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Τι είναι τα όνειρα; Ποια τα οφέλη τους στη ψυχική λειτουργία;

Ψtalk: “Η μητέρα μου υποβαθμίζει τα προβλήματά μου.”