in

Ψtalk: “Είμαι 25 και δεν έχω κάνει ποτέ σχέση. Νιώθω ότι κάνω κάτι λάθος”

Απαντά η Μερόπη Μεφσούτ, Ψυχολόγος

Καλησπέρα! Είμαι 25 και στην ζωή μου δεν έχω κάνει ποτέ σχέση, παρά μόνο κάποια φλερτ που είχα. Σπάνια μ’ αρέσει κάποιος και όταν μ’ αρέσει δεν ξέρω πώς να δείξω τα συναισθήματά μου και να φερθώ με αποτέλεσμα να τους διώχνω. Βλέπω τις φίλες μου να έχουν κάποιον στην ζωή τους και στεναχωριέμαι που εγώ είμαι μόνη. Νιώθω ότι ίσως κάτι κάνω λάθος.

Από την: J.Maria


Αγαπητή J.Maria,

σ’ ευχαριστούμε πολύ που θέλησες να μοιραστείς την ιστορία σου μαζί μας. Το κομμάτι των σχέσεων και δη των ερωτικών είναι κάτι που πολύ συχνά μας απασχολεί και αυτό αν μη τι άλλο είναι λογικό και αναμενόμενο. Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ένα ον κοινωνικό και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ανάγκη της συντροφικότητας.

Η επιλογή  του συντρόφου που θα έχουμε στη ζωή μας είναι κάτι που γίνεται με βάση τα δικά μας, προσωπικά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά φυσικά είναι διαφορετικά για τον καθένα και μπορούν να βασίζονται στα δικά μας χαρακτηριστικά αλλά και στα χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να έχει ο άλλος (τόσο σε σχέση με την εξωτερική εμφάνιση όσο και με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του), στις ανάγκες που έχουμε την εκάστοτε χρονική περίοδο της ζωής μας, στις πρότερες εμπειρίες κ.α. Φυσικά, το τι θεωρείται όμορφο και θελκτικό είναι κάτι εντελώς το υποκειμενικό. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του όπως λέμε γούστο με βάση το οποίο θεωρεί κάποιον ελκυστικό ή όχι. Θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει πως κάποιος άντρας μπορεί να αρέσει στις φίλες σου ενώ σε εσένα όχι ή και το αντίστροφο. Αυτό όμως δεν είναι κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό, καθώς δεν γίνεται να αρέσουν όλοι σε όλους.

Καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σου πως ίσως σε προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχεις κάνει κάποια σχέση μέχρι στιγμής. Ποιος όμως ορίζει το πότε και σε ποια ηλικία θεωρείται αποδεκτό και σωστό να έχει συνάψει κάποιος μια ερωτική σχέση; Θα ένιωθες ενδεχομένως καλύτερα αν είχες διατηρήσει μια σχέση με κάποιον που δε σε έλκυε; Το ζητούμενο είναι να ξεκινήσεις μια σχέση και να μπεις στη διαδικασίας να γνωρίσεις καλύτερα έναν άνθρωπο που θα σε ελκύει τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Γιατί λοιπόν να είναι κακό και λάθος να έχεις μέχρι στιγμής κάποια φλερτ τα οποία δεν οδήγησαν εν τέλει σε κάποια σχέση; Είναι πολύ όμορφο και βοηθητικό για σένα να γνωρίζεις νέα άτομα, να φλερτάρεις χωρίς απαραίτητα να συνεχίζεται σε κάτι πιο μακροχρόνιο. Άλλωστε, κάθε άτομο που γνωρίζουμε στη ζωή μάς βοηθά να καταλάβουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε σε έναν σύντροφο. Το γεγονός πως σπάνια βρίσκεις κάποιον που να σε ελκύει δεν χρειάζεται να είναι κάτι το μεμπτό, αλλά σημαίνει απλώς πως ο άλλος δεν πληροί τα δικά σου κριτήρια με βάση τα οποία θα επέλεγες κάποιον για σύντροφό σου.

Τώρα όσον αφορά στο γεγονός πως όταν γνωρίζεις κάποιον που σου αρέσει δυσκολεύεσαι να εκφράσεις τα συναισθήματά σου θα ήθελα να μάθω περισσότερα γι’ αυτό. Πώς ακριβώς το εννοείς και τι συμβαίνει που να σε κάνει να το πιστεύεις αυτό; Βέβαια, θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής: για ποιο λόγο θεωρείς πως η συμπεριφορά σου είναι αυτή που τους “διώχνει” όπως λες; Ποιοι είναι οι λόγοι που τελειώνει η σχέση σου με τους εκάστοτε ανθρώπους και με ποιον τρόπο φτάνει στο τέλος της; Είναι αποκλειστικά η δική σου συμπεριφορά που οδηγεί σε αυτό ή έχει και ο άλλος μερίδιο ευθύνης; Γιατί σε μία σχέση τόσο για το ξεκίνημά της όσο και για την λήξη της ποτέ δεν ευθύνεται μόνο ο ένας. Αλλά αν πάρουμε ως δεδομένο πως εσύ κάνεις κάτι που πιστεύεις ότι ενοχλεί τον άλλον με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με αποτέλεσμα να φεύγει, θα ήθελα να αναρωτηθείς: τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι κάνεις λάθος; Με ποιο διαφορετικό τρόπο θα ήθελες να αντιδράς και πως θα ήθελες να συμπεριφερθείς/δείξεις τα συναισθήματά σου; Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να φέρεσαι και να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με τον τρόπο που θέλεις; Είναι κάτι που θέλεις να βελτιώσεις για σένα ή για να μπορέσεις να διατηρήσεις τη σχέση σου με τον Τάδε;  Αυτά στα ρωτάω γιατί κάποιες φορές μπορεί να θεωρείς πως κάνεις κάτι λάθος, αλλά αυτό το “λάθος” μπορεί να μην ταιριάζει την εκάστοτε δεδομένη στιγμή με τους συντρόφους που έχεις συναναστραφεί μέχρι τώρα.

Αν είχες για παράδειγμα μία κλειδαριά η οποία δεν ξεκλείδωνε με τα κλειδιά που έχεις στη διάθεσή σου, θα κατηγορούσες την κλειδαριά ή τα κλειδιά που δεν ταιριάζουν σε αυτήν; Απλώς θα συνέχιζες να ψάχνεις για το κλειδί που τελικά θα κούμπωνε και θα την ξεκλείδωνε. Επομένως, γιατί να κατηγορείς άδικα τον εαυτό σου θεωρώντας πως δεν κάνεις το σωστό απλά και μόνο επειδή μέχρι στιγμής μπορεί να μην ταίριαζε με τη συμπεριφορά και τα κριτήρια του άλλου;

Φαντάζομαι πως σε αναστατώνει το γεγονός να βλέπεις τις φίλες σου να βρίσκονται σε μία σχέση, αλλά μπορώ να σου πω πως είναι αρκετά άδικη η σύγκριση αυτή. Συχνά οι περισσότεροι από εμάς πέφτουμε στην παγίδα να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους και από αυτή τη σύγκριση συνήθως βγάζουμε τον εαυτό μας να υστερεί έναντι των άλλων. Θέλω όμως να σου πω και να έχεις στο μυαλό σου πως εσύ και οι φίλες σου είστε διαφορετικά άτομα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάγκες, κριτήρια, αξίες. Αντίστοιχα, και οι σύντροφοι των φίλων σου δεν μπορούν να συγκριθούν με τους άντρες που γνώριζες εσύ. Αναγνωρίζω φυσικά την στεναχώρια σου, καθώς καταλαβαίνω πως αναζητάς τη συντροφικότητα. Θεωρείς, όμως, πως είναι προτιμότερο το να είσαι με ένα λάθος άτομο έτσι ώστε να μην νιώθεις μόνη σου ειδικά συγκρινόμενη με τις φίλες σου; Επίσης, θα ήθελα να αναρωτηθείς αν μέχρι τώρα είχες νιώσει την ανάγκη να βρεθείς σε μία σχέση. Ανάλογα τη φάση στην οποία βρισκόμαστε μπορεί να θέλουμε και να μας καλύπτουν διαφορετικά πράγματα. Ενδεχομένως να μην ένιωθες την ανάγκη μίας μακροχρόνιας σχέσης ή οι άντρες που γνώριζες και σπάνια σου άρεσε κάποιος από αυτούς να μην σε ενέπνεαν ώστε να συνάψεις μία σχέση μαζί τους. Οπότε θα ήθελα να σε ρωτήσω, στην παρούσα φάση τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις; Και τι θα ήθελες να έχει κάποιος ώστε να τον επιλέξεις;

Να είσαι σίγουρη, λοιπόν, αγαπητή J.Maria, πως θα βρεθεί ο άνθρωπος “κλειδί” που θα μπορέσεις να εκφραστείς ελεύθερα και θα του αρέσεις όπως ακριβώς είσαι αλλά θα σου αρέσει και αυτός για αυτό ακριβώς που είναι.

Ελπίζω να σε βοήθησα όσο το δυνατόν περισσότερο και να ξέρεις πως είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς.

What do you think?

15 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Μου ζήτησε να κάνουμε διάλειμμα στη σχέση μας όμως κουράστηκα να περιμένω”

Διαζύγιο και παιδί: συμβουλές προστασίας