Ψtalk: “Είμαι 23 χρονών και δεν έχω κάνει καμία σχέση στην ζωή μου”

Ψtalk: “Είμαι 23 χρονών και δεν έχω κάνει καμία σχέση στην ζωή μου”

Είμαι 23 χρονών και δεν έχω κάνει ακόμη καμία σχέση στην ζωή μου. Όλες ήταν εφήμερες. Νομίζω ότι μόλις νιώσω πως κάποιος/α αρχίζει να έχει συναισθήματα για ‘μένα, τον/την απομακρύνω. Φοβάμαι να μην πληγωθώ και κλείνομαι αρκετά στον εαυτό μου, με αποτέλεσμα να σκέφτομαι ότι με αυτή τη συμπεριφορά μου ίσως έχω απομακρύνει ανθρώπους από την ζωή μου, οι οποίοι θα μου έκαναν καλό. Δεν ξέρω πως να το αλλάξω.

Από τον/την:  Κ. Μ.


Αγαπητέ/ή Κ.Μ.

Σε ευχαριστούμε πολύ που επικοινώνησες μαζί μας και μοιράστηκες την ανησυχία σου γύρω από τις συντροφικές σχέσεις. Είναι ένα ζήτημα που ομολογουμένως απασχολεί την πλειοψηφία των ανθρώπων και είναι χρήσιμο να το συζητάμε.

Αρχικά από τα λόγια σου καταλαβαίνω πως είσαι σε μια φάση που επεξεργάζεσαι με τον εαυτό σου τις ανάγκες και τους φόβους σου και προσπαθείς να διαλευκάνεις το τοπίο των συναισθημάτων σου ώστε να νιώθεις ελευθερία και ικανοποίηση με τις επιλογές σου. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός που δημιουργούμε σχέσεις και κυρίως ερωτικές. Να φροντίζουμε τις ανάγκες μας και να νιώθουμε πληρότητα. Συμφωνώ μαζί σου πως όταν μπαίνουμε σε σχέσεις και επενδύουμε συναισθηματικά υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να μην πάει κάτι καλά και να πληγωθούμε. Αλλά αν μείνεις σε αυτό το ενδεχόμενο ίσως στερηθείς ευκαιρίες να περάσεις όμορφα και να χαρείς στιγμές με έναν σύντροφο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είσαι σε μια ηλικιακή φάση που αρχίζεις να μαθαίνεις και να καταλαβαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου και τους ανθρώπους γύρω σου και αυτό συμβαίνει γιατί εμπλουτίζεις τις εμπειρίες σου καθημερινά. Οι εφήμερες επαφές με συντρόφους έχουν και αυτές την αξία τους για σένα, σε βοηθούν να σχετίζεσαι ερωτικά με άλλους, αλλά ταυτόχρονα να ελέγχεις και τα όριά σου, δηλαδή το μέχρι που αντέχεις να συνδεθείς μαζί τους στην παρούσα φάση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό κατά τη γνώμη μου, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξής σου.

Από την άλλη πλευρά όλοι οι άνθρωποι  χρειάζονται τη συντροφικότητα και την συναισθηματική σύνδεση. Για να συνδεθεί κανείς ουσιαστικά με το/τη σύντροφό του είναι καλό να έχει πρώτα επεξεργαστεί τους φόβους, τα συναισθήματα και τις σκέψεις που δημιουργεί μια τέτοια στενή επαφή. Όταν κανείς έχει καλύτερη επίγνωση αυτών μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις που θα συνδέεται και θα μοιράζεται πράγματα χωρίς να τον κυριεύει ο φόβος ότι θα πληγωθεί.

Καταλαβαίνω πως δεν είναι εύκολο για σένα να ανοιχτείς σε κάποιον, γιατί είναι σημαντικό να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου. Με άλλα λόγια, πίσω από αυτόν σου τον φόβο, εγώ νιώθω ότι είναι αγωνία να μη νιώσεις αυτήν την ευαλωτότητα που δημιουργούν οι ερωτικές σχέσεις. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό για έναν νέο άνθρωπο, που ακόμα εξερευνά και μαζεύει εμπειρίες. Δεν μοιάζει λοιπόν παράλογο το ότι είσαι 23 ετών και δεν έχεις βρεθεί σε σοβαρή ερωτική σχέση, γιατί μάλλον χρειάζεσαι το χρόνο σου να καταλάβεις τι θες από ένα σύντροφο, ποια είναι τα όρια σου και οι αδυναμίες σου. Επιπλέον θέλω να σου πω πως για να ανοιχτείς σε κάποιον θα πρέπει και εκείνος/η να είναι έτοιμος και δεκτικός στο να συνδεθεί και να δημιουργήσει μια σχέση. Μπορεί να έχεις γνωρίσει τέτοια άτομα και πράγματι να τα απομάκρυνες από τη ζωή σου, αλλά αυτό μπορούσες να κάνεις τότε για να σε προστατέψεις.

Αυτό που πιστεύω εγώ για τις σχέσεις είναι πως χρειάζεται να έχουμε πρώτα δουλέψει λίγο με τον εαυτό μας, να έχουμε κάποιες εμπειρίες ώστε να μπορούμε να κρίνουμε τι μας ταιριάζει και τι όχι και έπειτα να είμαστε πρόθυμοι να δουλεύουμε και με το/τη σύντροφό μας τα συναισθήματα, τους φόβους και ότι άλλο μας απασχολεί. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ηλικία για να μπει κανείς σε μια σχέση, το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι ανοιχτός, να συνδεθεί και να μάθει από αυτήν την εμπειρία. Στον καθένα προκύπτει όταν είναι έτοιμος.

Αν λοιπόν μπορούσα να σε συμβουλέψω κάτι αυτό θα ήταν να δουλέψεις με όλους αυτούς τους φόβους σου, να τους ξεσκεπάσεις, να δεις από που προέρχονται και τι δύναμη έχουν πάνω σου. Ίσως η συζήτηση με έναν ειδικό να έκανε καλό σε αυτήν την προσπάθεια. Να σε βοηθούσε να δώσεις απάντηση στο ερώτημά σου “Δεν ξέρω πως να το αλλάξω αυτό”… Και έχω την πίστη πως όταν θέλουμε αλλάζουμε αυτά που μας δυσκολεύουν και ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ικανοποίηση.

Εύχομαι να σε βοήθησαν κάπως τα λόγια μου. Είμαι στη διάθεσή σου για ότι θελήσεις.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories