in

Ψtalk: “Είμαι 19 και αντί να περνάω καλά, να κάνω πράγματα που μου αρέσουν, δεν κάνω τίποτα”

Απαντά η Χρύσα- Κωνσταντίνα Χατζηχαραλάμπου, Ψυχολόγος

Δεν περνάω καλά, για τη σχολή δεν έχω ιδέα, με τους φίλους επίσης δεν μπορώ να το βρω, δεν μου αρέσω εγώ, δεν έχω απόψεις για τίποτα από αυτά που συμβαίνουν εκεί έξω. Είμαι 19 και αντί να περνάω καλά, να κάνω πράγματα που μου αρέσουν δεν κάνω τίποτα και κλαίγομαι σε όλους.

Από την: Φωτεινή


Αγαπητή Φωτεινή,

Από αυτά που γράφεις καταλαβαίνω πως αντιμετωπίζεις δυσκολίες σε αρκετά πεδία της ζωής σου αυτή τη στιγμή και χαίρομαι που αποφάσισες να μιλήσεις σε κάποιον!
Αρχικά, γράφεις πως δεν περνάς καλά. Θα ήθελα να σκεφτείς λοιπόν, υπό ποιες συνθήκες θα αισθανόσουν καλά, τι θα χρειαζόσουν για να είσαι καλά. Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα.

Για τη σχολή σου γράφεις πως δεν έχεις ιδέα. Έχει προκύψει τώρα αυτό ή δε σε ενδιαφέρει γενικά το αντικείμενο της σχολής σου και δεν ασχολείσαι με αυτήν; Αν αυτό προέκυψε πρόσφατα, φαντάζομαι πως έχεις επηρεαστεί από κάτι αγνοώντας τη σχολή σου ή αυτή σε δυσκολεύει. Στην πρώτη περίπτωση, θεωρώ πως καλό είναι ασχοληθείς με την επίλυση του γεγονότος αυτού. Στην περίπτωση που “δεν έχεις ιδέα” επειδή δυσκολεύεσαι με τη σχολή και την παραμελείς, φαντάζομαι πως μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον (καθηγητή στη σχολή, συμφοιτητή, εξωτερικό καθηγητή) και να ξεκινήσεις βήμα βήμα να ασχολείσαι περισσότερο εντατικά με αυτήν. Αν πάλι, δε σε ενδιαφέρει γενικά ο κλάδος στον οποίο πραγματοποιείς τις σπουδές σου, θεωρώ καλό να σκεφτείς τι εναλλακτικές υπάρχουν, τι άλλο θα ήθελες να κάνεις, αν ενδεχομένως θα ήθελες να αλλάξεις προσανατολισμό.

Όσον αφορά στους φίλους σου τώρα, γράφεις πως “δε μπορείς να το βρεις”. Τι θα ήθελες να βρεις και σου λείπει από τις φιλίες σου; Σίγουρα όλες οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν τα “πάνω” τους και τα “κάτω” τους, επομένως δεν είναι λογικό να υπάρχουν και στιγμές που οι σχέσεις μας υφίστανται κάποια κρίση; Θεωρώ σημαντικό να σκεφτείς αν υπάρχει κάτι από πλευράς σου που θα μπορούσες να κάνεις για αυτό. Εντοπίζεις κάποιο σφάλμα στη δική σου αντιμετώπιση απέναντί τους, που θα μπορούσες να διαχειριστείς; Αναγνωρίζεις, ενδεχομένως, στοιχεία που σε ενοχλούν στη συμπεριφορά των άλλων και επηρεάζουν κατ’ επέκταση τα αισθήματά σου προς τους φίλους σου; Αν ισχύει αυτό, θα μπορούσες να συζητήσεις με τα πρόσωπα με τα οποία διατηρείς επαφές, εκφράζοντας όλα όσα αισθάνεσαι και σε προβληματίζουν.

Περνώντας στο κομμάτι του εαυτού σου θα ήθελα να σε ρωτήσω, τι δε σου αρέσει σε ‘σένα; Εντοπίζεις κάποια διάσταση ανάμεσα σε αυτό που είσαι και σε αυτό που θα ήθελες να είσαι; Η σύγκρουση ανάμεσα στον πραγματικό και τον ιδανικό εαυτό μας αποτελεί γενικά μία πηγή άγχους. Όταν δε η απόσταση αυτή είναι μεγάλη, τότε η ασυμφωνία προκαλεί αρκετά δυσάρεστα συναισθήματα. Μπορούμε όμως να είμαστε η ιδανική εκδοχή του εαυτού μας πάντοτε; Είναι αυτό ρεαλιστικό και προσαρμοστικό για τη ζωή μας και κάτι το οποίο πρέπει να πετύχουμε πάση θυσία κατά τη γνώμη σου;

Λες πως κάνεις πράγματα που δε σου αρέσουν. Στην πραγματικότητα όμως, είσαι αναγκασμένη να τα κάνεις; Δεν έχεις την ευκαιρία να “ξεφύγεις” από αυτά και να κάνεις τις επιλογές σου εσύ για τον εαυτό σου; Πάρε το χρόνο και το χώρο σου και σκέψου: “Με τι θα ήμουν καλά; Τι ζητάω;”

Το ότι “κλαίγεσαι” το χρησιμοποιείς με μία αρνητική χροιά, αλλά καταλαβαίνω πως απλώς περνάς κάποιες δυσκολίες και έχεις ανάγκη να τις μοιραστείς με ανθρώπους, πιθανώς επειδή αναζητάς κάποια διέξοδο σε όλο αυτό. Είναι λυτρωτικό πολλές φορές να μιλάμε για όσα σκεφτόμαστε και νιώθουμε και να αναζητούμε νέες οπτικές στα ζητήματα που μας απασχολούν. Χαίρομαι λοιπόν, που μία τέτοια κίνηση αποτελεί και το γεγονός πως αποφάσισες να γράψεις σε αυτή τη στήλη. Όλοι περνάμε φάσεις στη ζωή μας που χρειαζόμαστε στήριξη για να πάρουμε μία ώθηση να συνεχίσουμε, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως “κλαιγόμαστε”.

Βέβαια, πολλές φορές οι άνθρωποι, επηρεασμένοι από κάποιες αναποδιές που μας συμβαίνουν στη ζωή μας, τείνουμε να επικεντρωνόμαστε στις αρνητικές πλευρές της, αγνοώντας τις θετικές. Τι θα έλεγες λοιπόν, να σκεφτείς αν ενδεχομένως υπάρχει και κάτι θετικό αυτή τη στιγμή στη ζωή σου, ποια “αχτίδα φωτός” διακρίνεις και τι σε ικανοποιεί αυτό το διάστημα;  Ίσως, να υπάρχουν πράγματα που όντως σε κάνουν χαρούμενη, αλλά και να μην υπάρχουν, αυτό μπορεί να αποτελεί μία ευκαιρία να ξεκινήσεις την αναζήτηση σε σχέση με το τι μπορεί να κάνεις για να είσαι εντάξει, για να περνάς καλά, για να νιώθεις καλά με εσένα!

Ελπίζω να σε βοήθησαν όσα σου εξέθεσα παραπάνω και να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα υπό ένα πιο θετικό πρίσμα! Αν θεωρείς πως χρειάζεσαι μία καθοδήγηση ως προς την επίλυση όλων αυτών που σε απασχολούν θα σου πρότεινα να απευθυνθείς και σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Εύχομαι να είσαι καλά και είμαι στη διάθεσή σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς!

Φιλικά,
Χρύσα Κωνσταντίνα

What do you think?

11 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Παιδί και Μαθησιακές Δυσκολίες

Τριχοτιλλομανία