in

Ψtalk: “Είμαι 18 χρονών κι ανησυχώ για την μετέπειτα ζωή μου”

Aπαντά η Ιωάννα Σεπιάδου, Ψυχολόγος ΜSc

Γεια σας, ονομάζομαι Κωνσταντίνα και είμαι 18 χρονών. Είμαι ένας χαρακτήρας πολύ κλειστός και με έχουν κάνει οι γονείς μου δύσκολα να εμπιστεύομαι άτομα. Τον τελευταίο καιρό με απασχολούν πολλά πράγματα σε σχέση με την μετέπειτα ζωή μου και το πώς θα είναι το μέλλον μου. Έχω από μικρή πάρα πολλές μαθησιακές δυσκολίες. Έκανα λογοθεραπεία για 6 χρόνια. Είμαι ένα άτομο που έχει πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση και πιστεύω πως ό,τι και αν κάνω στο τέλος δεν θα το καταφέρω. Στο σχολείο έχω μεγάλη μαθησιακή δυσκολία και έχω αποφασίσει ξέροντας τις δυνάμεις μου ότι δεν θα προχωρήσω σε πανελλήνιες εξετάσεις αλλά θα πάρω το απολυτήριο. Μετά σκέφτομαι να συνεχίσω κάνοντας μια τέχνη που με γεμίζει. Μου αρέσει η τέχνη που θέλω να κάνω αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσω να τα καταφέρω. Είμαι ένα άτομο που απογοητεύεται πολύ εύκολα όταν αποτυγχάνει. Ένα άλλο πράγμα που με απασχολεί είναι ότι βλέπω διάφορες παρέες και ζευγάρια μαζί να περνάνε ωραία. Εγώ έχω κάποιες φίλες αλλά είμαστε πολύ περιορισμένες. Επίσης, με στενοχωρεί το γεγονός ότι βλέπω άλλα ζευγάρια να είναι μαζί και να περνάνε όμορφα και εγώ νιώθω τελείως μόνη ειδικά σε αυτό το κομμάτι. Από την άλλη νιώθω ότι δεν θα μπορέσει  κάποιος να με κοιτάξει λόγω της εμφάνισής μου, νιώθω ότι δεν είμαι τόσο όμορφη. Τι μου προτείνετε να κάνω; Πώς να το διαχειριστώ;

Από την: Κωνσταντίνα


Αγαπητή Κωνσταντίνα,

αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που βρήκες το θάρρος να μοιραστείς μαζί μας όλα αυτά που σε απασχολούν. Το γεγονός ότι αναζητάς μία συμβουλή είναι ήδη από μόνο του πολύ ενθαρρυντικό. Δείχνει ότι έχεις μέσα σου τόσο τη θέληση όσο και τη δύναμη να έρθεις αντιμέτωπη με κάποιες καταστάσεις και να τις διαχειριστείς.

Αναφέρεις ότι είσαι ένας χαρακτήρας πολύ κλειστός και ότι οι γονείς σου σε έχουν κάνει να μην εμπιστεύεσαι εύκολα άτομα. Με ποιον τρόπο συνέβαλαν στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου στοιχείου του χαρακτήρα σου; Το να είσαι ένας κλειστός χαρακτήρας ή το να είσαι επιλεκτική με τα άτομα που θα συναναστραφείς στη ζωή σου δεν είναι απαραίτητα κακό. Άλλωστε, δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους. Αρκεί απλά να δίνεις την ευκαιρία και σε νέες γνωριμίες στη ζωή σου, χωρίς να δείχνεις απόλυτη εμπιστοσύνη από την αρχή μίας οποιασδήποτε γνωριμίας. Η εμπιστοσύνη, εξάλλου, είναι κάτι που κερδίζεται και χτίζεται με τον καιρό.

Στην ηλικία που βρίσκεσαι πλέον είναι απόλυτα λογικό να ανησυχείς για την μετέπειτα ζωή σου, καθώς αποτελεί το στάδιο της μετάβασης από την ανήλικη στην ενήλικη ζωή. Η ενήλικη ζωή περιλαμβάνει διάφορες υποχρεώσεις, τις οποίες όταν βλέπουμε για πρώτη φορά από απόσταση δημιουργείται μέσα μας μία αναστάτωση. Αναφέρεις, επίσης, ότι έχεις από μικρή πολλές μαθησιακές δυσκολίες. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έχεις προσπαθήσει να τις διαχειριστείς κάνοντας τόσα χρόνια λογοθεραπεία. Μου δίνεις την εντύπωση ότι το έχεις αποδεχτεί μέσα σου και ότι μπορείς να λαμβάνεις αποφάσεις για τον εαυτό σου. Όπως ορθά σκέφτηκες, οι πανελλήνιες δεν είναι το μοναδικό μέσο για να επιτύχουμε κάτι στη ζωή μας όσον αφορά στον επαγγελματικό τομέα. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, όπως μία ιδιωτική ή δημόσια σχολή μέσω της οποίας μπορείς να εκπαιδευτείς στην τέχνη που σου αρέσει. Χαίρομαι που βλέπω ότι έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου, μία τέχνη που σου προσφέρει ευχαρίστηση και θα ήθελες να ασχοληθείς με αυτήν. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το αν θα τα καταφέρεις. Η μεγαλύτερη επιτυχία συμβαίνει όταν κάνουμε το επάγγελμα που μας αρέσει. Με όσο μεγαλύτερη θέληση, ευχαρίστηση και ζήλο εκτελούμε μία εργασία, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιτυχία μας. Ακόμη και αν αποτύχεις κάποιες φορές, δεν υπάρχει λόγος να απογοητευτείς. Η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή και μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε μέσα από αυτήν. Πολλές φορές, μάλιστα, από μία αποτυχία προκύπτει μία μεγαλύτερη επιτυχία!

Μας γράφεις, Κωνσταντίνα μου, ότι έχεις κάποιες φίλες αλλά είστε πολύ περιορισμένες. Τι εννοείς με αυτό; Εννοείς περιορισμένες όσον αφορά στις εξόδους; Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχεις κάποιες φίλες. Το αν είναι πολλές ή λίγες δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των σχέσεων. Υπάρχει, άλλωστε, και το γνωστό “λίγοι φίλοι και καλοί”. Θα μπορούσατε, λοιπόν, σαν παρέα να βρείτε ποιες ασχολίες ή έξοδοι είναι αυτές που σας προσφέρουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση και χαρά ώστε να περνάτε το χρόνο σας όσο πιο όμορφα μπορείτε. Επιπλέον, δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέσαι βλέποντας άλλα ζευγάρια να περνάνε όμορφα. Κάποια στιγμή θα έρθει στη ζωή σου ένας άνθρωπος που είναι για εσένα και θα περνάτε μαζί εξίσου όμορφα. Άλλες χρονικές περιόδους είμαστε μόνοι και άλλες έχουμε κάποιον δίπλα μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας. Ακόμη και αν έχουμε κάποιον δίπλα μας, εάν δεν τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας, δεν θα νιώθουμε οι ίδιοι πραγματικά ευτυχισμένοι. Μία χρονική περίοδος κατά την οποία είμαστε μόνοι αποτελεί μία ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Αυτή η περίοδος μπορεί να μας βοηθήσει αργότερα να συνάψουμε μία πολύ πιο όμορφη και σταθερή σχέση που να μας “γεμίζει”. Επίσης, ο άνθρωπος που θα είναι πραγματικά δίπλα μας δεν θα βρίσκεται εκεί για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μας, αλλά για κάτι πιο πολύτιμο, την ομορφιά της ψυχής μας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Η ομορφιά είναι κάτι υποκειμενικό. Σε άλλα μάτια μπορεί να είμαστε περισσότερο όμορφοι και σε άλλα λιγότερο. Ο άνθρωπός μας δεν θα θέλει να είναι εκεί για χαρακτηριστικά που προσφέρουν μόνο εφήμερο συναίσθημα, αλλά για χαρακτηριστικά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, για κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό.

Διαβάζοντας το μήνυμά σου, κατανοώ πως η χαμηλή αυτοπεποίθηση που μας αναφέρεις είναι η πηγή πολλών προβληματισμών σου. Θα μπορούσες, Κωνσταντίνα μου, με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών σου, να επισκεφθείς και κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να σε βοηθήσει ως προς αυτό. Μέσα από το ταξίδι της ψυχοθεραπείας θα μπορούσες να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να βγεις μέσα από όλα αυτά ακόμη πιο δυνατή. Ελπίζω οι σκέψεις μου να σε βοηθήσουν και να βρεις σύντομα μέσα σου την ηρεμία!

Σε ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά που θέλησες να μοιραστείς μαζί μας την ιστορία σου. Είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς.

What do you think?

16 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Φοβάμαι να αφήσω τη δουλειά μου παρόλο που μου φέρονται άσχημα”

Ψtalk: “Νιώθω ότι δεν εκτιμάω τον κολλητό μου φίλο όσο με εκτιμά αυτός”