Ψtalk: “Έφτασα 27 και δε ξέρω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου”

Ψtalk: “Έφτασα 27 και δε ξέρω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου”

Καλησπέρα. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια από τα συναισθήματά μου.
Είμαι 27 ετών. Από μικρή έλεγα πως θα γίνω πολλά πράγματα όταν μεγαλώσω. Εγκληματολόγος, μουσικός, ψυχολόγος, συγγραφέας. Έφτασα σε αυτή την ηλικία που βρίσκομαι σήμερα, με νύχια και με δόντια. Ένα μπερδεμένο κορίτσι. Κάπου στην πορεία, με έχασα. Σαν πεταλούδα, από τη μία σχέση στην άλλη, από τη μια δουλειά σε κάποια άλλη νιώθοντας ξένη σε οτιδήποτε κι αν έκανα, απροσάρμοστη. Γνωρίζω πως δεν είναι αργά για να ακολουθήσω την καρδιά μου, μα… Αυτή η καρδιά, δεν ξέρω πλέον τι θέλει. Ξέρω μόνο πως επιζητά ηρεμία, γαλήνη, έχει κουραστεί από τις άσκοπες διαδρομές. Θέλω απλώς να είμαι εγώ. Να βρω την ψυχική δύναμη και να προχωρήσω μπροστά, να μην φοβάμαι, να μην λέω ψέματα στον ίδιο μου τον εαυτό. Και όταν καταλαβαίνω πως κάτι δεν είναι για εμένα, να το αφήνω να φύγει. Να μην γαντζώνομαι από πάνω του από φόβο… “Κι εάν απογοητεύσω κάποιον; Το έχω κάνει τόσες φορές, δεν θέλω ξανά. Ανησυχούν για εμένα, πρέπει να τους πείσω πως όλα είναι εντάξει. Παρ’ όλο που τίποτα δεν είναι. Φοβάμαι πως, δεν θα βρω ποτέ την θέση μου σε αυτόν τον κόσμο. Θέλω απλώς να ζήσω κοντά στους ανθρώπους που αγαπώ, κάνοντας αυτά που μου αρέσουν, κι ας είναι λίγα, κι ας θεωρούνται ασήμαντα για πολλούς. Έχω τόσο έντονα συναισθήματα μέσα μου, σα να κουβαλάω όλα τα βάρη του κόσμου. Το άγχος του κυνηγιού της τελειότητας, με έχει κάνει να αμφιβάλω για τον εαυτό μου και ορισμένες φορές, να τον μισώ. Θέλω να γαληνέψει η ψυχή μου. Να διώξω ό,τι αρνητικό και να κρατήσω μόνο αυτά που θέλω. Φοβάμαι… Για πόσο ακόμα θα νιώθω ξένη μέσα στο ίδιο μου το δέρμα; Σας ευχαριστώ που με ακούσατε, σημαίνει πολλά για εμένα.

Από την: Ουρανία


 Αγαπητή Ουρανία,

θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που ανοίχτηκες και μοιράστηκες μαζί μας τις δυσκολίες που βιώνεις. Από το μήνυμα σου φαίνεται πως βρίσκεσαι σε μια πολύ δύσκολη περίοδο ψυχολογικά και υπάρχουν πολλές σκέψεις και ανησυχίες που γυρνούν στο κεφάλι σου.

Αναφέρεις πως περνάς από διάφορες σχέσεις και από διάφορες δουλειές. Για το κομμάτι των σχέσεων, θα μπορούσες να αναλογιστείς τι ζητάς από το άτομο που βρίσκεται απέναντι σου, κατά πόσο νιώθεις πως καταλαβαίνει τις ανάγκες σου και σε στηρίζει. Αν δεν ξέρεις και εσύ τι θέλεις, οτιδήποτε κι αν κάνει το άτομο που έχεις διπλά σου, δεν θα σου είναι αρκετό. Σχετικά με την εργασία, μόνο προς τιμήν σου είναι το ότι εργάζεσαι και έχεις το θάρρος να αλλάξεις εργασία όταν νιώθεις ξένη στον επαγγελματικό χώρο που βρίσκεσαι. Σίγουρα όπως αναφέρεις έχεις όλο το χρόνο να βρεις ποια είναι η εργασία που θα ήθελες να κάνεις ιδανικά. Θα μπορούσες να σκεφτείς πράγματα που όταν τα κάνεις βιώνεις θετικά συναισθήματα, επαγγέλματα που πιστεύεις πως θα ένιωθες ο εαυτός σου σε εκείνο τον χώρο εργασίας. Ίσως να βοηθήσει να κάνεις και κάποια σεμινάρια πάνω σε κάποια θέματα που σε ενδιαφέρουν ώστε να δεις από πιο κοντά, το επάγγελμα που πιθανώς σε ενδιαφέρει και να σε βοηθήσουν να κατασταλάξεις. Όταν βρεις το επάγγελμα με το οποίο σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς, να το κυνηγήσεις όσο περισσότερο μπορείς και σίγουρα δεν θα το μετανιώσεις.

Το να αποζητάς την ηρεμία και τη γαληνή είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Κατανοώ από το μήνυμα σου πως νιώθεις σαν να έχουν στραγγίξει ψυχολογικά όλοι αυτοί οι δρόμοι που έχεις ακολουθήσει, χωρίς να είναι αυτό που ονειρεύεσαι για εσένα. Ωστόσο, όλα αυτά που έχεις κάνει δεν θα πρέπει να τα ακυρώσεις σαν πράγματα που δεν έχουν νόημα ή δεν έχουν καταλήξει πουθενά. Σε έχουν βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει, έχεις πάρει πράγματα από αυτές, σε έχουν ωριμάσει και διαμορφώσει στο άτομο που είσαι στο σήμερα. Είναι η προσπάθεια σου να βρεις τον εαυτό σου, τη θέση σου ανάμεσα στους άλλους και να μην νιώθεις ξένη, όπως αναφέρεις και νιώθω πως είναι πολύ έντονο το συναίσθημα  αυτό.

Θα σταθώ στη φράση σου “αν απογοητεύσω κάποιον”.  Ο καθένας στη ζωή του οφείλει να κάνει τις επιλογές του για τον εαυτό του, χωρίς να επηρεάζεται από τις απόψεις και τις προσδοκίες που ενδεχομένως να έχουν οι άλλοι από τον ίδιο. Δεν θα ήταν και προδοσία προς τον εαυτό σου να μην άκουγες την επιθυμία σου, για να κάνεις την επιθυμία κάποιου άλλου; Να προβληματίζεσαι μήπως απογοητεύσεις τον εαυτό σου εσύ η ίδια. Όταν βλέπεις πως κάτι δεν σου κάνει, δεν νιώθεις ο εαυτός σου να το αφήνεις, και να κυνηγάς αυτό που εσύ πραγματικά επιθυμείς. Ενδεχομένως, να χρειαστεί να κάνεις και κάτι άσχετο με αυτό που θες να ακολουθήσεις, αλλά με την προοπτική να σε βοηθήσει στο όνειρο σου. Με αυτό εννοώ πως ίσως χρειαστεί, για να ξεκινήσεις το επάγγελμα με το οποίο θες να ασχοληθείς, να έχεις κάποια χρήματα από πριν και για τον λόγο αυτό να εργαστείς σε ένα πόστο διαφορετικού αντικείμενου.

Αναφορικά με τους γύρω σου, για τους οποίους αναφέρεις πως προσπαθείς να τους πείσεις πως είναι όλα εντάξει ενώ εσύ νιώθεις το αντίθετο, θα σε συμβούλευα να είσαι ειλικρινής μαζί τους. Μίλησε τους για τις σκέψεις που κάνεις και τις δυσκολίες που βιώνεις. Δεν μπορεί κανείς να λύσει τις δίκες μας δυσκολίες, αλλά θα δεις πως και μόνο που θα μοιραστείς αυτό σου το βάρος, θα νιώσεις ένα μεγάλο φορτίο να φεύγει από πάνω σου. Τα άτομα που νοιάζονται για εσένα θα είναι εκεί για να σε ακούσουν και δεν θα τους κουράσεις ούτε θα γίνεις βαρετή παρέα αν μιλήσεις για τις δυσκολίες σου. Ξένη δεν γίνεσαι και εσύ στην παρέα σου όταν δεν επικοινωνείς πραγματικά όλα όσα είναι σημαντικά για εσένα και  προσπαθείς να δείχνεις καλά ενώ εσύ νιώθεις το αντίθετο; Ίσως να σε βοηθούσε να επισκεφτείς και ένα ειδικό ψυχικής υγείας, όπου σε ένα ασφαλές πλαίσιο θα διερευνήσεις σε βάθος όλα αυτά που σε απασχολούν και τα κρατάς μέσα σου εδώ και καιρό. Θα είναι δίπλα σου, συνοδοιπόρος, για να σε βοηθήσει και όχι να σε κρίνει.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σου πω να εστιάσεις στα σημαντικά για εσένα ακόμη και αν αυτά τα χαρακτηρίζεις  λίγα και ασήμαντα για άλλους. Ο καθένας έχει διαφορετική αντίληψη για το τι είναι σημαντικό για τον ίδιο και σε τι βρίσκει νόημα. Αγκάλιασε τον εαυτό σου και εστίασε στην αυτοφροντίδα σου. Όλες αυτές οι αλλαγές που έχεις κάνει στη ζωή σου σε οποιοδήποτε επίπεδο δείχνουν πως προσπαθείς να βρεις τι συ αρέσει, που νιώθεις εσύ περισσότερο ο εαυτός σου και πως προσπαθείς να εξελιχτείς και όχι να μείνεις στάσιμη ή ίσως και βολεμένη σε μια κατάσταση. Οφείλεις να θαυμάσεις τον εαυτό σου για αυτό και όχι να τον μισείς και κατηγορείς.

Ελπίζω οι σκέψεις μου αυτές να σε βοηθήσουν. Είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories