Ψtalk: “Εδώ και δύο χρόνια με ταλαιπωρούν κρίσεις, πόνοι και ψυχοσωματικά συμπτώματα”
Ψtalk: “Εδώ και δύο χρόνια με ταλαιπωρούν κρίσεις, πόνοι και ψυχοσωματικά συμπτώματα”

Ψtalk: “Εδώ και δύο χρόνια με ταλαιπωρούν κρίσεις, πόνοι και ψυχοσωματικά συμπτώματα”

Εδώ και δύο χρόνια με ταλαιπωρούν κρίσεις, έντονοι ψυχοσωματικοί πόνοι και ψυχοσωματικά συμπτώματα (πόνοι και σφίξιμο στο στήθος, πίεση στο κεφάλι, πίεση και αίσθημα κόμπου στο λαιμό, αίσθημα αρρώστιας, μουδιάσματα στο κεφάλι /σβέρκο, βουλωμένα αυτιά κλπ ) τα οποία διαρκούν ολόκληρη τη μέρα με εναλλαγές. Έχω κάνει κάμποσες επισκέψεις σε γιατρούς για τσεκάπ και επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχω κάτι οργανικό. Παρόλο που έχω κάνει θεραπείες (ψυχολόγους, βελονισμό, ρεφλεξολογία) επιμένει όλο αυτό. Είχα κάνει θεραπεία ένα χρόνο με ζολοφτ το οποίο βοήθησε με τα συμπτώματα αλλά μόλις το σταμάτησα επέστρεψαν και χειρότερα. Παρόλο που γνωρίζω ότι δεν έχω κάτι οργανικό και προσπαθώ να το λέω συνεχώς στον εαυτό μου, φοβάμαι ότι εντέλει θα πάθω κάτι από όλα αυτά τα ψυχοσωματικά διότι νιώθω ότι σιγά σιγά με αποδυναμώνουν και σβήνω. Με τρομάζει το πως με τις σκέψεις και το άγχος νιώθω τόση ένταση, τέτοιο πόνο και αλλαγές στον οργανισμό μου και φοβάμαι ότι όλα αυτά θα επιφέρουν κάτι βλαβερό. Έτσι λοιπόν αναρωτιέμαι πως ακόμα και τον φόβο για κάτι οργανικό να ξεπεράσω, σκέφτομαι συνεχώς αν θα πάθω κάτι από αυτά, διότι όσο περνάει ο καιρός δυναμώνουν και νιώθω όλο και πιο αδύναμος.

Από τον: Δημήτρη


 

Αγαπητέ Δημήτρη,

ευχαριστούμε που ανοίχτηκες και μοιράστηκες μαζί μας τις δυσκολίες που βιώνεις τα τελευταία χρόνια.

Από τα λόγια σου φαίνεται πως βρίσκεσαι σε μια πολύ έντονη ψυχολογική και σωματική πίεση, με εναλλασσόμενες κρίσεις και ψυχοσωματικά συμπτώματα και πόνους. Παράλληλα, δείχνεις να προσπαθείς να βοηθηθείς όσο μπορείς με το να προσπαθείς να βρεις την πηγή αυτών των συμπτωμάτων που βιώνεις. Αναφέρεις πως τα συμπτώματα αυτά τα έχεις τα δυο τελευταία χρόνια. Αναρωτιέμαι πώς ξεκίνησαν. Άλλαξαν κάποιες συνθήκες στη ζωή σου; Ένιωσες πως βιώνεις γεγονότα και συνθήκες που σε πιέζουν και δυσκολεύεσαι να τις διαχειριστείς; Βίωσες κάποια απώλεια; Νιώθεις πως επηρεάζεσαι από τυχόν δυσκολίες και άγχη που ηχούν κοντινά σου άτομα; Θα σου σύστηνα να απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές. Συχνά συμβαίνουν πράγματα που είτε μας επηρεάζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε είτε μας επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πιστεύουμε. Θα μπορούσες να αναλογιστείς τι συνέβη τα τελευταία δυο χρόνια  που μπορεί να πυροδότησαν τις δυσκολίες και τις ενοχλήσεις  που βιώνεις.

Γράφεις πως έχεις επισκεφτεί γιατρούς και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα συμπτώματα σου να οφείλονται σε οργανική αιτία, ενώ έχεις ακολουθήσει και κάποια φαρμακευτική αγωγή. Σίγουρα τα χάπια μπορούν να φανούν βοηθητικά και σε συμπτώματα που αφορούν τη διάθεση και την εμφάνιση ψυχοσωματικών. Από τα λόγια σου δεν μου είναι ξεκάθαρο αν παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνες για ένα χρόνο, έκανες ίσως και κάποιες συνεδρίες με κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας. Τα χάπια βοηθάνε αλλά αν η βαθύτερη αιτία που σε δυσκολεύει δεν βρεθεί και αντιμετωπιστεί, όταν θα σταματάς να παίρνεις τα χάπια τα συμπτώματα σου θα εμφανίζονται με την ίδια ένταση.  Σκέψου το όπως συμβαίνει και όταν είσαι κουρασμένος μέσα στη μέρα. Το να κοιμηθείς για λίγο το μεσημέρι μπορεί προσωρινά να σε κάνει να νιώσεις λίγο πιο ξεκούραστος αλλά αν δεν κοιμηθείς το βράδυ επαρκείς ώρες, την επόμενη μέρα πάλι κουρασμένος θα νιώθεις. Έτσι και με τα χάπια, αν τα παίρνεις χωρίς όμως να βρεις τον βαθύτερο λόγο που σε οδήγησε σε αυτά και δεν δουλέψεις ώστε να μπορέσεις να τον διαχειριστείς αποτελεσματικά, θα είναι μια λύση προσωρινή αποτέλεσμα εξίσου προσωρινό. Γράφεις πως έχεις επισκεφτεί και ψυχολόγους. Ένιωσες πως ταιριάξατε με όσους επισκέφτηκες; Ένιωθες πως υπήρχε ένα ασφαλές πλαίσιο ώστε να ανοιχτείς και να μιλήσεις για τις δυσκολίες σου; Η θεραπευτική συμμαχία και το ταίριασμα θεραπευτή θεραπευόμενου είναι τα βασικότερα οχήματα για την αποτελεσματική διαχείριση των δυσκολιών του τελευταίου.

Είναι λογικό όσο περνάει ο καιρός που βιώνεις τα συμπτώματα αυτά να νιώθεις πως δεν θα τα ξεπεράσεις και πως έχεις όλο και λιγότερη δύναμη για να τα διαχειριστείς. Δεν πρέπει να κατηγορείς τον εαυτό σου που από τις σκέψεις σου μπορείς να βιώνεις ψυχοσωματικά συμπτώματα με τόση ένταση όση περιγράφεις. Οι σκέψεις μας άλλωστε δεν είναι και αυτές που καθορίζουν και τις πράξεις και τα συναισθήματα μας; Θα σου σύστηνα να επισκεφτείς εκ νέου έναν ειδικό ψυχικής υγείας και να δεσμευτείς στον εαυτό σου να δουλέψεις όλες αυτές τις σκέψεις που κάνεις και σε οδηγούν σε ψυχοσωματικούς πόνους, συμπτώματα και κρίσεις τόσο μεγάλης έντασης.

Αγαπητέ Δημήτρη, από τα λόγια σου βλέπω έναν άνθρωπο που ζητάει βοήθεια και που έχει τη θέληση να τη δεχτεί. Όταν νιώθεις πως συνεχώς αποδυναμώνεσαι από την ένταση των κρίσεων, των πόνων και των συμπτωμάτων, σκέψου όλες αυτές τις προσπάθειες που έχεις κάνει για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να απαλλαχτεί από αυτά. Έχεις όλη τη δύναμη που χρειάζεσαι μέσα σου, ακόμη και αν δεν το πιστεύεις  ή δεν το γνωρίζεις μέχρι να χρειαστεί να την χρησιμοποιήσεις.

Είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.


*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.


Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com