Ψtalk: “Δυσκολεύομαι να εκφράσω τον θυμό μου τη στιγμή που πυροδοτείται”

Ψtalk: “Δυσκολεύομαι να εκφράσω τον θυμό μου τη στιγμή που πυροδοτείται”

Δεν μπορώ να εκδηλώσω τον θυμό μου, μπορεί μια κατάσταση να μην είναι σωστή ηθικά και εγώ να μην πω τίποτα, ίσως γιατί δεν το έχω σκεφτεί, ίσως μου περνάει αδιάφορο η και να μην ξέρω τι και πως να το πω και όταν παίρνω χρόνο μόνη μου καταλαβαίνω πόσο λάθος ήταν και πόσο θυμό νιώθω μετά. Δεν λειτουργώ σαν κάποιους ανθρώπους που θα μιλήσουν επιθετικά η με θυμό σε μια κατάσταση την συγκεκριμένη στιγμή ,είμαι πολύ απαθής εκείνη την στιγμή

Από τον/την: Κυριακή


Αγαπητή Κυριακή γειά σου!

Σε ευχαριστούμε θερμά που μοιράστηκες μαζί μας την δυσκολία που αντιμετωπίζεις, δίνοντάς έτσι την ευκαιρία και σε άλλους ανθρώπους να “δουν” τον εαυτό τους και να αναγνωρίσουν πιθανόν δικές τους παρόμοιες δυσκολίες μέσα από την δική σου ιστορία.

Αυτό που μας περιγράφεις ότι σε προβληματίζει είναι το γεγονός ότι δυσκολεύεσαι να εκφράσεις ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα συναισθήματα, εκείνο του θυμού. Η περιγραφή του προβλήματός σου ήταν αρκετά ξεκάθαρη και με βοήθησε να κατανοήσω τι ακριβώς σου συμβαίνει. Ωστόσο, δεν σου κρύβω ότι μου δημιουργήθηκε η απορία αν αυτή η δυσκολία στην εκδήλωση του θυμού υπήρχε πάντοτε σε σένα ή αν είναι κάτι που παρατήρησες να σου συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Αρχικά, θα ήθελα να σου πω ότι το συναίσθημα του θυμού είναι ένα δευτερογενές συναίσθημα, πράγμα που σημαίνει ότι πυροδοτείται σε εμάς, αφού πρώτα έχουμε βιώσει κάποιο άλλο δυσάρεστο συναίσθημα, όπως, για παράδειγμα, φόβο, άγχος, λύπη, ματαίωση, αδικία και πολλά άλλα παρόμοια συναισθήματα. Συνεπώς, αντιδράμε σε μια κατάσταση με θυμό, προκειμένου να “υπερασπιστούμε” τον εαυτό μας απέναντι σε ένα ερέθισμα που το έχουμε εκλάβει ως “εχθρικό” για εμάς.

Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, ότι ο θυμός είναι ένα απόλυτα υγιές και φυσιολογικό συναίσθημα που, πολλές φορές, μας ανακουφίζει από μια δύσκολη κατάσταση, όταν τον εκφράζουμε με τον σωστό τρόπο, την σωστή στιγμή. Η δική σου δυσκολία που αφορά στην εκδήλωση του θυμού αποτελεί μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας. Μην εκφράζοντας τον θυμό σου την στιγμή που πυροδοτείται μέσα σου καταλήγεις να τον συσσωρεύεις και να το εκδηλώνεις σε μια μετέπειτα στιγμή, συνήθως με τρόπο που δεν βοηθάει στην αποφόρτισή σου. Θα ήθελα, λοιπόν, να προσπαθήσεις να αναρωτηθείς τί είναι ενδεχομένως εκείνο που σε εμποδίζει από το να εκφράζεις τον θυμό σου την στιγμή που πυροδοτείται μέσα σου. Για παράδειγμα, ίσως να φοβάσαι τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την σχέση σου με έναν άνθρωπο η εκδήλωση αυτού του συναισθήματος. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, υιοθετώντας, δηλαδή, μια παθητική στάση, οι γύρω σου δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι σκέφτεσαι και τι αισθάνεσαι, με αποτέλεσμα να ερμηνεύουν με λάθος τρόπο την συμπεριφορά σου και αυτό που εκπέμπεις προς τα έξω. Με αυτόν τον τρόπο, όπως καταλαβαίνεις, η επικοινωνία με τους άλλους δυσχεραίνεται, αφού το συναίσθημα δεν έχει χώρο να εκφραστεί με τον σωστό τρόπο, την κατάλληλη στιγμή. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να δώσεις “χώρο” στο κάθε συναίσθημα να εκφραστεί, γιατί κάθε συναίσθημα έχει αξία για εμάς και υπάρχει για να μας “πει” κάτι, για να μας μεταφέρει ένα μήνυμα για τον εαυτό μας και για τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Θα σε προέτρεπα, λοιπόν, να μην φοβάσαι να εκφράσεις αυτό που νιώθεις, τη στιγμή που το νιώθεις. Το συναίσθημα του θυμού είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουμε στον εαυτό μας και στους άλλους ότι κάτι μας δυσκολεύει. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μην θέτουμε επιπλέον εμπόδια στην αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους, μέσω της μη έκφρασής του.

Ελπίζω να ήμουν αρκετά βοηθητική και υποστηρικτική απέναντί σου μέσα από τις συμβουλές μου. Μην ξεχνάς να αγαπάς τον εαυτό σου και να τον στηρίζεις σε κάθε δυσκολία. Είμαι εδώ για ό,τι άλλο χρειαστείς.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories