Ψtalk: “Δυσκολεύομαι να διαχειριστώ την απόρριψη στην αγορά εργασίας”

Ψtalk: “Δυσκολεύομαι να διαχειριστώ την απόρριψη στην αγορά εργασίας”

Δυσκολεύομαι να διαχειριστώ την απόρριψη στην αγορά εργασίας. Θέλω μετά από 5 χρόνια προϋπηρεσίας να αλλάξω εργασιακό περιβάλλον και ρόλο. Στέλνω βιογραφικά, με καλούν για συνεντεύξεις, δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και παρόλα αυτά δεν προχωράω. Και νιώθω ότι μπαίνω σε έναν φαύλο κύκλο γιατί η έντονη επιθυμία μου να αλλάξω εργασία σε συνδυασμό με την απόρριψη με ρίχνουν πολύ ψυχολογικά, σε βαθμό που μετά για αρκετές εβδομάδες σταματάω την αναζήτηση αγγελιών. Νιώθω ότι δεν αξίζω κάτι καλύτερο και ότι υστερεί το βιογραφικό μου, ενώ ξέρω ότι στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι κι ότι έχω πολλά skills και γνώσεις που μπορώ να προσφέρω.

Από τον/την: Μ.


Αγαπητέ/ή Μ. ,

Για αρχή να σε ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μας δείχνεις καταθέτοντας τις από καρδιάς σκέψεις σου. Μπορώ να διακρίνω την έντονη αγωνία σου και ανησυχία σου για αυτό το τόσο μεγάλο και σημαντικό εγχείρημα, της αλλαγής πλεύσης στον επαγγελματικό σου τομέα.  Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι να πάρει κανείς μια τέτοια απόφαση, μέσα σε δύσκολες εξωτερικές συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες , λοιπόν, στέκεσαι τόσο σθεναρά στα πόδια σου, δείχνεις τεράστια εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου και ακολουθείς πεισματικά και με πάθος αυτό που σου λέει η εσωτερική φωνή μέσα σου, η καρδιά σου. Πόσο θαυμαστό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο!

Κατάφερες  να έρθεις κοντά σε αυτή την φωνή, να την ακούσεις, να την συναισθανθείς , να της δώσεις τον χώρο να εκφραστεί, να ακουστεί και παρά τον φόβο του αγνώστου, των επικείμενων δυσκολιών , της απόρριψης , βρήκες τη δύναμη να τη φέρεις μπροστά και να την ακολουθήσεις.

Δίνεις καθημερινό αγώνα, προσπαθείς , καταβάλλεις  τον καλύτερο σου εαυτό και παρά τον πόνο που κρύβει η απόρριψη, την αγωνία , τον φόβο , συνεχίζεις να προσπαθείς , σαν να της  λες «υπάρχεις, σε αναγνωρίζω, όμως δε σε φοβάμαι».  Σίγουρα έρχονται στιγμές που αυτό μπορεί να γίνεται πιο δύσκολο, να σε καταβάλλει , να σε «μικραίνει» στα μάτια σου και να μπαίνεις σε μια άμυνα και ν’ απομακρύνεσαι από το εργασιακό “κυνήγι”. Είναι όμως πολύ εντάξει να  χρειάζεσαι τον χρόνο και τον χώρο σου να ανασυντάξεις τη τεράστια δύναμη που σίγουρα αναγνωρίζεις ότι κρύβεται μέσα σου.  Και είναι πολύ γενναιόδωρο που δίνεις αυτό τον χώρο και τον χρόνο στον εαυτό σου, ακόμα και μέσα από αυτή την αμυντική απομάκρυνση να νιώσει ασφαλής , να μπορέσει να συνεχίσει.

Μέσα σε αυτήν την απόλυτα φυσιολογική αγωνία μπροστά στο άγνωστο , και τον πόνο της απόρριψης  που όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή αισθανθεί , μπορώ να ακούσω παράλληλα έναν άνθρωπο με πίστη στον εαυτό του και τις δυνάμεις του. Έναν άνθρωπο που παρά την όποια απόρριψη συνεχίζει να μάχεται, παρά την όποια δυσκολία συνεχίζει να ονειρεύεται , στέκεται όρθιος και προσπαθεί για το καλύτερο. Είναι κοντά στον εαυτό του, ακούει με σεβαστό τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και τις ακολουθεί. Παρά την δύσκολή κατάσταση την οποία βιώνει αναγνωρίζει τα skills του, τη δύναμη του βιογραφικού του, των γνώσεων του και διεκδικεί το καλύτερο για τον εαυτό του, δίνοντας παράλληλα τον χώρο και τον χρόνο όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. .
Σε ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη σου, θα χαρώ να μας ξανά παραθέσεις τις σκέψεις σου και εύχομαι οι δικές μου να ήταν για σένα βοηθητικές.

Κατερίνα Δασκαλάκη,
Ψυχολόγος- εκπαιδευόμενη στην συστημική ψυχοθεραπεία

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories