Ψtalk: “Δυσκολεύομαι να διαχειριστώ την αποτυχία”

Ψtalk: “Δυσκολεύομαι να διαχειριστώ την αποτυχία”

Δυσκολεύομαι να διαχειριστώ την αποτυχία πχ απόρριψη από τη δουλεία που θέλω, μη επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Από την: Ηλιάννα


Αγαπητή Ηλιάννα,

Το γεγονός πως ανοίχτηκες και μίλησες για τη δυσκολία σου είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της. Αναγνωρίζεις την κατάσταση που σε δυσκολεύει και έχεις τη θέληση να  την αλλάξεις.

Το να έχεις όνειρα και στόχους, όπως για παράδειγμα ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό. Παρόλα αυτά, το να μην προσπαθήσεις  για κάτι το οποίο επιθυμείς από φόβο μήπως αποτύχεις και δεν μπορέσεις να το διαχειριστείς, είναι σίγουρη αποτυχία. Είναι σίγουρο πως τίποτα δεν θα αλλάξει για εσένα. Με την προσπάθειά σου αυξάνεις τις πιθανότητες να αλλάξεις κάτι προς το καλύτερο.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό όταν προσπαθήσεις κάτι και αποτύχεις να μην το εκλάβεις σαν προσωπική αποτυχία, δηλαδή πως δεν αξίζεις εσύ σαν άτομο. Αναφερόμενη στη δουλειά την οποία έγραψες, αν για παράδειγμα πας σε μια συνέντευξη και η απάντησή τους είναι αρνητική, δεν σημαίνει πως κάτι είναι λάθος σε εσένα, στην προσωπικότητα, στην ταυτότητά σου. Ίσως να θέλουν ένα άτομο με κάποιες παραπάνω γνώσεις ή με κάποια παραπάνω εξειδίκευση σε κάποιο τομέα που εσύ ενδεχομένως να μην έχεις τη δεδομένη στιγμή.

Αν βάλεις όλες σου τις δυνάμεις να επιτύχεις σε ένα στόχο σου και δεν τα καταφέρεις, πάλι μην το ορίσεις σαν αποτυχία.  Έχεις ήδη καταβάλλει όλες σου τις προσπάθειες και θα πρέπει να είσαι υπερήφανη για αυτό. Στο σημείο αυτό είναι βασικό να μη τα παρατήσεις και απογοητευτείς αλλά να εξετάσεις τα σημεία εκείνα που σε οδήγησαν να απομακρυνθείς από τα στόχο σου, να ανασυγκροτήσεις τις δυνάμεις σου και να προσπαθήσεις ξανά.

Μέσα από κάθε αποτυχία έχεις κάτι να πάρεις, κάτι να μάθεις για τον εαυτό σου. Θα μάθεις τα όρια που ίσως να μην ήξερες πως έχεις, την επιμονή σου, την υπομονή σου, να αξιολογείς τις καταστάσεις που αξίζουν τον χρόνο και την προσπάθεια σου. Επίσης, θα ήθελα να σου τονίσω πως η αποτυχία είναι όρος προσωπικός για τον καθένα. Για κάποιον μπορεί αποτυχία να είναι να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση επειδή δεν επεδίωξε να κάνει κάτι δικό του ενώ για κάποιον άλλο αποτυχία να είναι να ‘’προδώσει’’ την οικογενειακή επιχείρηση. Είναι σημαντικό να ορίσεις εσύ για εσένα τι είναι επιτυχία, τι αποτυχία και να δρας με βάση αυτό, όχι να σε ορίζουν και καταβάλλουν τα ιδανικά τρίτων για την επιτυχία.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σου αναφέρω πως πολλές φορές κάποια πράγματα τα οποία εκ πρώτης όψεως τα ορίζουμε σαν αποτυχία, ενδεχομένως να μας ανοίξουν τα μάτια για νέα μονοπάτια τα οποία μας ήταν άγνωστα μέχρι στιγμής.

Ελπίζω οι σκέψεις μου αυτές να είναι βοηθητικές. Είμαστε στη διάθεση σου για ό τι χρειαστείς.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories