Ψtalk: “Δυσκολεύομαι να αναπτύξω φιλικές σχέσεις.”

Ψtalk: “Δυσκολεύομαι να αναπτύξω φιλικές σχέσεις.”

Νιώθω ότι είμαι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος αρκετά εσωστρεφής πολύ διαφορετικός από τους άλλους με ελάχιστους φίλους. Δυσκολεύομαι να αναπτύξω φιλικές σχέσεις νιώθω ότι είμαι ένα βαρετό άτομο και ο άλλος δεν έχει να συζητήσει τίποτα μαζί μου γενικότερα δεν έχω καθόλου αυτοπεποίθηση . Ίσα ίσα που νομίζω πως κάποιες φορές γίνομαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου περισσότερο από όσο πρέπει. Είμαι γενικά ένας αρκετά αγχώδης άνθρωπος χωρίς βέβαια να εξωτερικεύω τα συναισθήματα μου στους άλλους ανθρώπους.

Από τον/την Stefi


Αγαπημένη Stefi, σε ευχαριστώ που μοιράστηκες το πως νιώθεις και το πως βλέπεις τον εαυτό σου. Από τα λεγόμενα σου αναρωτιέμαι τι μπορεί να έχει προηγηθεί και να σε κάνει να σκέφτεσαι έτσι για τον εαυτό σου. Ωστόσο μην ανησυχείς, το πιο δύσκολο κομμάτι το εξέφρασες και είναι αυτό της παραδοχής, που σημαίνει ότι θες να αλλάξεις κάποιες πτυχές του εαυτού σου που πιθανά σου δυσχεραίνουν την ζωή. Παρακάτω θα σου εξηγήσω μερικά πράγματα και θα σου δώσω και κάποιες συμβουλές, που ελπίζω να σε βοηθήσουν.

Η αυτοεκτίμηση είναι σημαντική για την πορεία ενός ανθρώπου επηρεάζει το πως νιώθει, σκέφτεται, συμπεριφέρεται, είναι η αποδοχή του εαυτού για τις δυνατότητες και τα όρια μας. Σημαίνει σεβασμός για το πρόσωπο μου και αποδοχή των μειονεκτημάτων μου.

Μπορεί  να υπάρχουν πολλοί λόγοι ώστε προκληθεί η χαμηλή αυτοεκτίμηση

 • Αν δεν νιώσαμε άνευ όρων αγάπη από τους γονείς
 • Πρώτες εμπειρίες ζωής
 •  Εμπειρίες που ζεις στο τώρα ( πχ άγχος, κακές διαπροσωπικές σχέσεις, μειονεκτικά σχόλια από δικά σου άτομα ή τρίτους )
 • Επικεντρώνεσαι στις αδυναμίες σου και αγνοείς τις ικανότητες /επιτυχίες που μπορεί να έχεις πετύχει
 • Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, (ότι είναι καλύτεροι)
 •  Υπάρχει φόβος αποτυχίας
 • Αισθήματα ενοχής
 • Έντονη αυτοκριτική – αμφιβολία εαυτού
 • Φόβος ότι θα κάνω λάθη
 • Δυσκολία στο να θέσω όρια

Βελτίωση αυτοεκτίμησης

 • Πάρε ρίσκα προκειμένου να εξελίξεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες
 • Μπορείς να γράφεις σε καθημερινή βάση για το είσαι ευγνώμων
 • Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν
 • Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Το να είσαι εσωστρεφές ως άτομο δεν είναι κάτι κακό το θέμα είναι εσύ πως βλέπεις τον εαυτό σου. Ένα άτομο που είναι εσωστρεφές παρατηρεί καλύτερα τον κόσμο έχει μάθει να ακούει ενεργητικά και όχι παθητικά.

Θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα ένα άτομο πριν πάρουν την απόφαση και νιώσουν άνετα να ανοιχτούν. Επεξεργάζονται κάθε πληροφορία από το εξωτερικό περιβάλλον, φιλτράρουν και σκέφτονται καλά το τι θα πουν. Χρειάζονται χρόνο μέχρι να φτάσουν στο σημείο να μοιραστούν τις σκέψεις τους.

Ανάλογα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να είσαι η εσωστρέφεια μπορεί να αποτελέσει και χάρισμα, για πχ δεν θα πάρεις εύκολα παρορμητικές αποφάσεις που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Αρχικά θα σου συνιστούσα να αναπτύξεις μία πιο καθαρή εικόνα για τον εαυτό σου. Να αντιληφθείς ότι οι φόβοι σου είναι δημιουργήματα του μυαλού σου (πχ ανησυχία για το τι θα πω / πως θα ακουστώ / αν θα γίνω ρεζίλι / τι εικόνα-εντύπωση έδωσα). Όσο πιο πολύ σκέφτεσαι τόσο πιο πολύ μεγαλώνει ο φόβος στο μυαλό σου και ο αρνητισμός που τείνεις να εκπέμπεις ( αρνητικές σκέψεις) για εσένα. Δεν μπορείς να τους ευχαριστείς όλους μόνο και μόνο για να είσαι αποδεκτή.

Να είσαι ο εαυτός σου  μην προσπαθείς να χτίσεις ένα διαφορετικό πρόσωπο μόνο για να αποκτήσεις μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο,  κάποια στιγμή θα κουραστείς & δεν θα μπορείς να το υποστηρίξεις.

Να είσαι ανοιχτή, να δίνεις ευκαιρίες τόσο στους άλλους όσο και στον εαυτό σου. Μην απορρίπτεις κάποιον ή να υποβιβάζεις τον εαυτό σου για κάποιον άλλον που για πχ μπορεί να έχετε διαφορετικά γούστα ή διαφορετικό υπόβαθρο ( κοινωνικό, μορφωτικό…).

Πιθανές ερωτήσεις που θα μπορούσες να κάνεις σε κάποιον που γνωρίζεις και θα σε βοηθήσουν να αναπτύξετε συζητήσεις.

 • Ποια είναι τα χόμπι σου? / Πως σου αρέσει να αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου?
 • Τι έχεις ως προτεραιότητα στη ζωή σου?
 • Ποιοι είναι οι στόχοι σου / οι αξίες σου / τα όνειρα σου?
 • Τι σε καθορίζει στη ζωή σου και εκτιμάς?

Μερικές συμβουλές που θα ήθελα να σου δώσω και θα σε βοηθήσουν στο να νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου, αλλά και και με τους ανθρώπους γύρω σου.

Αρχικά προσπάθησε να κάνεις διαφορετικά πράγματα όσο πιο συχνά μπορείς. Ξεκίνα με μικρές αλλαγές. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα αλλάζει και η αντίληψη σου για τον κόσμο γύρω σου και τον εαυτό σου. Για πχ το πρωί αντί να πίνεις καφέ στο σπίτι σου, μπορείς να βγεις έξω να αγοράσεις, να περπατήσεις και να αλλάξεις την διαδρομή από αυτή που κάνεις κάθε μέρα. Γενικότερα προσπάθησε να δημιουργείς νέες εικόνες, οποιαδήποτε μικρή αλλαγή στην πορεία θα σε ανανεώνει.

Σκέψου κάτι που θα ήθελες να κάνεις, να ξεκινήσεις κάτι που ίσως δίσταζες, τώρα είναι η ώρα να πάρεις το ρίσκο και να το κάνεις.  (πχ Δραστηριότητες, εκδρομές, αθλητισμός…).   Εντάξου σε ομάδες (πχ εθελοντισμός, είναι ένας πολύ καλό τρόπος, αρχικά όλοι θα έχετε έναν κοινό στόχο,  κατά βάση θα είναι συμπονετικό άνθρωποι, επιπλέον κανείς δεν θα γνωρίζει κανέναν οπότε θα είναι πιο εύκολο στο να γνωρίσεις άτομα.)

Όταν βρίσκεσαι με κόσμο:

 • Να λες την άποψη σου για κάποιο θέμα και ας είναι διαφορετική
 • Να είσαι ένα αυθεντικό άτομο
 • Να ανταλλάσσεις απόψεις
 • Να είσαι ευχάριστη, μην πας προκατειλημμένη κάπου ( πχ δεν θα έχω τι να πω, πάλι θα είμαι βαρετή…)
 • Φόρα το καλύτερο χαμόγελο σου και προσπάθησε να περάσεις καλά και να σκέφτεσαι όσο λιγότερο μπορείς. Όσο πιο λίγο σκέφτεσαι τόσο πιο αυθόρμητη και άνετη θα είσαι.
 • Να μην εκθέτεις με αρνητικό τρόπο τον εαυτό σου (πχ γκρίνια για την ζωή σου, την δουλειά σου…)
 • Γνώρισε φίλους/γνωστούς ατόμων που ήδη γνωρίζεις και συναναστρέφεσαι, επέτρεψε τους  να σε συστήσουν. Είναι καλό γιατί θα είσαι πιο άνετη αν έχεις ένα δικό σου άτομο και θα είσαι πιο προσιτή για κάποια νέα γνωριμία.
 • Να λες “ναι” σε προσκλήσεις για εξόδους
 • Προσπάθησε έστω για μία φορά να κάνεις εσύ το πρώτο βήμα

Γενικότερα μην χάνεις ευκαιρίες, άφησε τον εαυτό σου να εκτεθεί, χρειάζεται να βγεις από την ζώνη ασφαλείας σου. Όσο περισσότερο εντάσσεσαι κάπου είναι πιο εύκολο να γνωρίσεις κόσμο και να κρίνεις εσύ με ποιον θα ταιριάξεις,

Από την άλλη αν νιώθεις πως δυσκολεύεσαι μόνη σου, το να απευθυνθείς σε κάποιον ψυχοθεραπευτή θα σε βοηθούσε πάρα πολύ. Μέσα από την ψυχοθεραπεία θα μπορέσεις να αλλάξεις το διαστρεβλωμένο μοτίβο σκέψεων που έχεις για τον εαυτό σου, να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου και μέσα από ασκήσεις και τεχνικές έκθεσης θα μπορέσεις να νιώθεις πιο άνετα με τον εαυτό σου και να βελτιώσεις κατά πολύ τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες.

Πιστεύω ότι αν θες πραγματικά να αλλάξεις για να νιώθεις εσύ πρώτα καλά με τον εαυτό σου, θα καταβάλλεις κάθε δυνατή προσπάθεια και θα τα καταφέρεις. Χρειάζεται επιμονή -υπομονή & εξάσκηση από πλευρά σου.

Οτιδήποτε χρειαστείς είμαι στην διάθεση σου,

Ειρήνη.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Ειρήνη Σαρρή
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories