Ψtalk “Δίνω πανελλήνιες και ανησυχώ για το βάρος και τις σχέσεις μου.”
Ψtalk “Δίνω πανελλήνιες και ανησυχώ για το βάρος και τις σχέσεις μου.”

Ψtalk “Δίνω πανελλήνιες και ανησυχώ για το βάρος και τις σχέσεις μου.”

Γεια σας! Θα χρησιμοποιήσω το όνομα Ήβη (δεν είναι το πραγματικό μου) και βρίσκομαι στην 3η λυκείου. Από το καλοκαίρι της 1ης λυκείου αντιμετωπίζω βουλιμικά σοκ. Παλαιότερα είχα πάρει 10 κιλά λόγω κακής ψυχολογίας και απογοήτευσης και άρχισε ως τρόπος επιβράδυνσης του πάχους. Φέτος γνώρισα ένα αγόρι με το οποίο είμαστε ακόμα μαζί και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να παχύνω και να μην γίνομαι αρεστή μιας και ο ίδιος προσέχει και αθλείται συχνά. Δυστυχώς συνεχίζεται έως και σήμερα που είμαι σε ένα καλό βάρος και έχω χάσει όλα τα προηγούμενα κιλά όμως δεν ξέρω αν αυτή η κατάσταση με χαρακτηρίζει βουλιμική ή όχι. Δεν έχω αρκετό χρόνο για να αθλούμαι γιατί δίνω πανελλήνιες αλλά νιώθω ότι ακόμα και την επόμενη χρόνια που θα έχω ένα χαλαρό πρόγραμμα στο οποία θα εντάξω την άσκηση θα συνεχίσω τα ίδια… Θα ήθελα να ζητήσω από τους γονείς μου να με πάνε σε ψυχολόγο όμως δεν θέλω να πω τον πραγματικό λόγο και την φάση που περνάω.

Από τον/την: Ήβη


Αγαπημένη φίλη που χρησιμοποιείς το όνομα Ήβη,

χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να βοηθήσω τις σκέψεις σου να οργανωθούν. Είναι τολμηρό και σημαντικό που μοιράζεσαι, προστατευμένη από την ανωνυμία φυσικά, τα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου.

Είναι αναμενόμενο να ζορίζεσαι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής σου. Όποιον κι αν ρωτήσεις, θα σου πει πως η περίοδος της προετοιμασίας και η χρονιά των εξετάσεων είναι από τις πιο δύσκολες στα μαθητικά χρόνια. Αφενός η ύλη και το διάβασμα που είναι απαιτητικά, και αφετέρου η πίεση που βιώνεις για τις αποφάσεις που θα κρίνουν την πορεία της ζωής σου. Αυτό είναι κάτι που συχνά ακούμε χωρίς απαραίτητα να ισχύει. Το κλισέ: δεν τελειώνει η ζωή στις πανελλήνιες, έχει πραγματικό νόημα!! Πολλοί μαθητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε υψηλόβαθμες σχολές δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή να βρουν τελικά κάποιο ενδιαφέρον στο αντικείμενο που επέλεξαν να σπουδάσουν. Από την άλλη, πολλοί ακόμα μαθητές που δεν πέτυχαν τα μόρια που ήθελαν επέλεξαν διαφορετική πορεία στην ζωή τους, για παράδειγμα τη μαγειρική, την αισθητική, το χορό, το θέατρο κ.α. Η πίεση όλων των ατόμων γύρω σου ενδέχεται να είναι μεγάλη. Οι γονείς και η οικογένεια, τα φροντιστήρια, οι φίλοι και οι δάσκαλοι αγωνιούν μαζί σου και θέλουν την επιτυχία σου στις πανελλήνιες γιατί έτσι πιστεύουν πως θα πετύχεις και στην ζωή. Χωρίς να θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένη, καταλαβαίνω πως η όλη χρονιά είναι δύσκολη για σένα, και ειδικά αν αναλογιστούμε όλες τις αλλαγές που φέρει στην καθημερινότητά σου η ανάγκη για περισσότερο διάβασμα και καλύτερους βαθμούς. Το άγχος αυτής της περιόδου είναι εμφανές στη σκέψη σου.

Πέραν τούτου, το ιστορικό που μου αφηγείσαι και η σχέση σου με το φαγητό φαίνεται να είναι ιδιαίτερη και γεμάτη προκλήσεις για εσένα στο πέρασμα του χρόνου. Δεν ξέρω πως θα μπορούσα να σε βοηθήσω από εδώ να διατηρήσεις τα κιλά που έχεις χάσει, όπως ζητάς. Είναι μια συνεχόμενη προσπάθεια η διατήρηση των κιλών σε σταθερά επίπεδα, αλλά αυτό φαντάζομαι το γνωρίζεις καλά και στην πράξη. Σχετικά με τον φίλο που έχεις, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία σου όμως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την ποιότητα της σχέσης σας. Αναρωτιέμαι αν έχετε συζητήσει μαζί για τις προτιμήσεις σας και αν ξέρει για την ιδιαίτερη σχέση που έχεις με το φαγητό. Μια αληθινή συζήτηση μαζί του θα σου έλυνε ίσως τις απορίες που έχεις. Μπορεί να μην είναι αποκλειστικά η εμφάνιση που βλέπει σε εσένα, άρα να μην τον ενδιαφέρει η εικόνα σου μόνο, και άρα να μην χρειάζεται να αγχώνεσαι και εσύ για να την διατηρείς αναλλοίωτη.

Θα ήθελα να σε παρακινήσω εκτός της συζήτησης με το φίλο σου, να κάνεις και μια συζήτηση με τους γονείς σου! Είναι σημαντικό που γνωρίζεις ότι μπορείς να βοηθηθείς από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και είναι επίσης σημαντικό να το γνωρίζουν και οι γονείς σου. Δεν χρειάζεται να σου προκαλεί οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα η επιθυμία σου να ζητήσεις βοήθεια στη διαχείρισης όλης αυτή της αγχογόνου περιόδου που διανύεις!! Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σε προβληματίζουν τα επεισόδια με το φαγητό, η εμφάνισή σου,  η διατήρηση των σχέσεων σου και η επίδοση σου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Εύχομαι τα λόγια και οι συμβουλές μου να σε βοήθησαν να αισθανθείς καλύτερα με όσα συμβαίνουν και να σου δώσουν θάρρος να ζητήσεις ανοιχτά την βοήθεια που νιώθεις πως χρειάζεσαι. Είναι το απόλυτο δείγμα ωριμότητας για την ηλικία σου και αυτοσεβασμού, το γεγονός πως θέλεις να φροντίσεις τον εαυτό σου με το δώρο της ψυχοθεραπείας. Ελπίζω πραγματικά αυτό να είναι που θα κάνεις! Παραμένω διαθέσιμη για ό,τι χρειαστείς. Εύχομαι επιτυχία στις εξετάσεις σου και καλή συνέχεια με όλα!

Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου,

Στέλλα.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories