in

Ψtalk: “Δεν μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.”

Aπαντά η Ειρήνη Σαρρή, Ψυχολόγος

Δεν μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να διαχειριστώ τον διαπληκτισμό στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον. Ενώ ξέρω ότι αδικούμαι ή προσβάλλομαι δεν έχω την δύναμη να εκφράσω την δυσαρέσκειά μου γιατί φοβάμαι. Είμαι και μαμά και το ίδιο γίνεται κι όταν λέγεται κάτι από κάποιον στα παιδιά μου που δεν μου αρέσει.

Από την: Τ.Β.


Γεια σου Τ.Β.,

Σε ευχαριστούμε πολύ για το μοίρασμά σου. Είναι πολύ σημαντικό που θέλησες να ανοιχτείς και  που έχεις εντοπίσει το ότι έχεις κάποια αδυναμία στο να αμυνθείς σε επερχόμενες καταστάσεις και ανθρώπους. Αρχικά αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι αν έχει συμβεί κάτι στο παρελθόν που σε έκανε να κλειστείς τόσο στον εαυτό σου.

Μια αντιπαράθεση είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη στα πλαίσια της καθημερινότητάς μας, της ίδιας της ανθρώπινης φύσης και τίποτα δεν μας απειλεί στην ουσία.

Η αδικία που μπορεί να συμβαίνει εις βάρος δικό σου ή των παιδιών σου, όπως αναφέρεις, αν δεν επανορθωθεί θα συνεχίζει να σε βασανίζει. Η συναισθηματική αυτή φθορά μπορεί να σε οδηγήσει σε ξεσπάσματα, απερίσκεπτες αποφάσεις ή και καταθλιπτική συμπεριφορά.

Αρχικά χρειάζεται να αναγνωρίσεις πρώτα τι είναι αυτό που ειπώθηκε από την άλλη πλευρά ή έγινε εις βάρος σου, έπειτα να δείξεις ότι αντιλήφθηκες τον υπαινιγμό και στρέψε την προσοχή σου προς αυτόν. Καλό είναι να σκεφτείς αν υπάρχει μέσα σου φόβος για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εσένα αν αντιμιλήσεις και αν θα είναι αποδεκτή η άποψη σου.

Έχοντας την τάση να απομακρυνόμαστε από κάθε σύγκρουση που ερχόμαστε αντιμέτωποι, αυξάνεται το αίσθημα του φόβου και του άγχους  μας.

Ωστόσο η μη λεκτική γλώσσα του σώματος μπορεί από μόνη της να είναι αρκετά δηλωτική και είναι ικανή να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα και χωρίς τις λέξεις.

Αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να πάρεις λίγο το χρόνο σου και  να σκεφτείς καθαρά τι είναι αυτό για το οποίο θέλεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.

  • Ποια είναι εκείνα τα συναισθήματα που σε βασανίζουν;
  • Τι  είδους αδικία θεωρείς ότι έγινε εις βάρος σου και έχει σημασία για εσένα;
  •  Θεωρείς ότι παραβιάστηκαν κάποιες από τις αξίες σου;
  • Τι  έπρεπε να συμβεί ή να μη συμβεί;

Όσο παραβλέπεις,  ανθρώπους και καταστάσεις που σε πνίγουν, τότε  σαφώς και θα αισθανθείς  αδύναμη και με δυσκολία θα πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Ο στόχος είναι να πάρεις μια συνειδητή απόφαση και όχι να καταπίνεις τα συναισθήματά σου. Το σημαντικό είναι να μιλάς για το πως νιώθεις ανοιχτά, να στέκεσαι με θάρρος, να  μιλάς  ευθέως  καθώς και γιατί πιστεύεις ότι αυτό που έγινε αποτελεί αδικία εις βάρος σου.

Πολλές φορές ένα «δε δέχομαι αυτό το σχόλιο» ή «αυτό που είπες δεν έχει καμιά αξία για μένα» μπορεί να είναι αρκετό.

Σιγά σιγά μπορείς να υιοθετείς απλές συνήθειες που θα βελτιώσουν την ικανότητά σου να  αντιμετωπίζεις με επιτυχία οποιαδήποτε δυσκολία. Ο καλός ύπνος, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και οι κοινωνικές διασυνδέσεις ενδυναμώνουν τους χαρακτήρες.

Μία καλή άσκηση είναι να πας μπροστά στον καθρέφτη σου να πάρεις μερικές καλές αναπνοές και να αναπαραστήσεις με το είδωλο σου μία κατάσταση διαπληκτισμού που μπορεί να έχει συμβεί, ή κάποιο άλλο σενάριο και να προσπαθήσεις για αρχή μόνη σου να δοκιμάσεις κάποιες τακτικές υπεράσπισης.

Θα σε βοηθούσε αρκετά να επισκεφθείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, προκειμένου να μιλήσεις για αυτό που σε προβληματίζει και να αντιληφθείς τι είναι αυτό που στέκεται εμπόδιο στο να μπορέσεις να αμυνθείς. Επίσης θα σε βοηθήσει στο να μάθεις τον εαυτό σου καλύτερα να ανακτήσεις την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σου καθώς και στο να βάζεις και τα απαραίτητα όρια στους άλλους.

Σίγουρα δεν μπορείς να αλλάξεις τον χαρακτήρα σου από την μία στιγμή στην άλλη αλλά με υπομονή και πίστη στον εαυτό σου θα τα καταφέρεις.  Αν αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και τις δυνατότητες σου πως θα είσαι σε θέση να αντικρούσεις κάποιον και να σε υπερασπιστείς.

Αν εκτιμήσεις τα καλά στοιχεία του εαυτού σου θα είσαι σε θέση να τον αγαπήσεις, να τον προστατέψεις και να τον υπερασπιστείς.

Είμαστε στην διάθεσή σου.

What do you think?

15 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Eίμαι σοκαρισμένος γιατί βρήκα ερωτικά μηνύματα στο κινητό της μητέρας μου”

Ψtalk: “Όταν βρίσκομαι μόνη αισθάνομαι ότι κάποιος με κοιτάζει ή ότι θέλει να με βλάψει”