Ψtalk: “Παω Γ’επαλ και δεν μπορώ να επιλέξω το επάγγελμα που πρέπει να ακολουθήσω.”
Ψtalk: “Παω Γ’επαλ και δεν μπορώ να επιλέξω το επάγγελμα που πρέπει να ακολουθήσω.”

Ψtalk: “Παω Γ’επαλ και δεν μπορώ να επιλέξω το επάγγελμα που πρέπει να ακολουθήσω.”

Παω Γ’επαλ και δεν μπορώ να επιλέξω το επάγγελμα που πρέπει να ακολουθήσω, δεν ξέρω τι γίνεται μεσα μου, δεν ξέρω υι μ αρέσει δεν έχω ενδιαφέρον για τίποτα και είμαι αναγκασμένη να επιλέξω μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Ζήτησα βοήθεια και απο συμβούλους επαγγελματικου προσανατολισμου και δεν με βοήθησαν κάπου. Πώς μπορώ να βρω το τι μου αρέσει πραγματικά;

Από τον/την: Μαρία Υ


Είναι απολύτως φυσιολογικο να μην γνωρίζει καποιος σε τόσο νεαρή ηλικία τι ειναι αυτο που θα χρειαστεί να επιλεξει για το υπόλοιπο της ζωής του. Στην τελευταια ταξη λυκείου ζητάται από όλους τους μαθητές να αποφασίσουν πως θα δρομολογήσουν την πορεία της ζωής τους ακαδημαϊκά και επαγγελματικά. Υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που απο νωρις, συνηθως στο γυμνάσιο, ξερουν το επαγγελμα που θα επιλέξουν και υπάρχουν και μαθητές που δεν γνωριζουν με τι θέλουν να ασχοληθούν. Μια τέτοια απόφαση ζωής κάθε άλλο παρα εύκολη ειναι. Συνεπώς είναι πολύ λογικό να αισθανεσαι μπερδεμένη και αγχωμένη.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός πολλες φορές βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν σε τι κλαδο εχουν περισσότερη έφεση, χωρις να είναι κάτι απόλυτο ή δεσμευτικό. Αυτό που δυστυχώς δεν μαθαίνουμε εύκολα μέσα από το σχολείο είναι οτι καμία απόφασή μας δεν είναι απόλυτη και παντα μπορούμε στην πορεία να αλλάξουμε γνώμη άρα και κλάδο… Οτι δεν ειμαστε ολοι ετοιμοι να αποφασίσουμε στα 17 τι επαγγελμα θελουμε να ακολουθησουμε και μπορούμε να παρουμε όσο μεγαλη παράταση χρειαστεί, μέχρι να το βρούμε. Ειμαι σιγουρη πως αν κάνεις μια έρευνα θα δεις πως η πλειονότητα των ανθρώπων έχει διαφορετικες σπουδές συγκριτικά με το επαγγελμα που κανει τωρα και πολλοί από αυτούς αλλαξαν γνώμη μεγαλύτεροι ηλικιακά.

Η ακαδημαϊκή κατάρτιση είναι ανοιχτή για ολους τους ανθρωπους ανεξαρτητως ηλικίας. Το αγχος της ιδέας πως πρεπει να αποφασίσεις «τώρα» τι σου αρέσει δεν φαίνεται πολύ βοηθητικό. Αναρωτησου αν υπαρχουν εναλλακτικές στις επιλογές που έχεις και διερεύνησε κάποια πεδία που μπορεί να σε ενδιαφέρουν με το να επισκεφτείς καποιους επαγγελματικούς χωρους.

Δες κάποιες δουλείες εκ των έσω και προσπαθησε να φανταστείς τον εαυτό σου σε αυτες. Θα ησουν χαρούμενη;


Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας

ΕΔΩ

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories