Ψtalk: “Δεν ξέρω πώς να βοηθήσω τη μητέρα μου που έχει ήπια μορφή αλκοολισμού.”

Ψtalk: “Δεν ξέρω πώς να βοηθήσω τη μητέρα μου που έχει ήπια μορφή αλκοολισμού.”

Η μητέρα μου έχει μια ήπια μορφή αλκοολισμού, με την αδερφή μου έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές να της δείξουμε πως αυτό είναι μια αρρώστια και δεν μπορεί να το καταλάβει, μετά από μια πολύ έντονη συζήτηση η οποία κατέληξε σε τσακωμό αποφάσισε να κάνει μια προσπάθεια να απαλλάξει τον εαυτό της από αυτό, πως μπορώ να την βοηθήσω περισσότερο; Είμαι μπερδεμένη..

Από τον/την: Νανα


Αγαπητή Νανά,

Σε ευχαριστώ που πήρες την απόφαση να μοιραστείς μαζί μας την ιστορία σου και τους προβληματισμούς σου.

Το θέμα, το οποίο μας φέρνεις είναι δύσκολο και κατανοώ πόσο σε μπερδεύει. Μας αναφέρεις ότι η μαμά σου αντιμετωπίζει μία ήπια μορφή αλκοολισμού. Για να είμαστε σίγουρες για το τι είναι ο αλκοολισμός, θα σου παραθέσω κάποια βασικά στοιχεία του. Ο αλκοολισμός, λοιπόν, είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από παθολογική επανάληψη κατανάλωσης αλκοόλ προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα. Προκειμένου να μιλάμε, όμως, για αλκοολισμό, το άτομο που μπορεί να πάσχει, αδυνατεί να περιορίσει ή να εξαλείψει το πρόβλημα χωρίς εξωτερική βοήθεια. Μάλιστα, η άρνηση του προβλήματος αποτελεί χαρακτηριστικό του αλκοολισμού.

Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ έντονη η επιθυμία σου να βοηθήσεις τη μητέρα σου να αντιμετωπίσει το ζήτημα τοου αλκοολισμού. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν είσαι μόνη σου σε αυτή την προσπάθεια, αλλά έχεις και τη βοήθεια της αδελφής σου. Μπορώ να αισθανθώ τη ανησυχία σου για την πορεία της μαμάς σου.

Αναφέρεις ότι προσπαθείτε να της δείξετε ότι αυτό που βιώνει είναι μια ασθένεια που χρίζει αντιμετώπισης. Όταν αυτό δε γίνεται κατανοητό και αποδεκτό από την ίδια, οδηγείστε συχνά σε διαπληκτισμούς. Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει αντιληπτό και από εσένα και από την αδελφή σου είναι ότι η μαμά σας δεν αρνείται τη βοήθεια γιατί δε θέλει, αλλά γιατί δεν είναι σε θέση ίσως να καταλάβει ότι τη χρειάζεται. Ωστόσο, είναι πολύ θετικό ότι τελικά πήρε την απόφαση να παλέψει για να το αντιμετωπίσει.

Εσύ αυτό που χρειάζεται να κάνεις για τη μητέρα σου είναι να έρθεις σε επικοινωνία με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Εκείνοι θα διαμορφώσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης, το οποίο θα στοχεύει τόσο στην αποτοξίνωση όσο και στην αντιμετώπιση πιθανών οργανικών ή/και ψυχιατρικών διαταραχών. Παράλληλα, χρειάζεται και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, κατά την οποία θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ της μητέρας σου και του θεραπευτή, αλλά και να τεθούν εφικτοί θεραπευτικοί στόχοι. Ταυτόχρονα με τη θεραπεία της μητέρας σου είναι σημαντικό να εμπλακείτε και η υπόλοιπη οικογένεια σε θεραπευτική διαδικασία, προκειμένου να έχετε την ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική που θα χρειαστείτε. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι να γνωρίζεις ότι είναι απαραίτητη μια διαχρονική παρακολούθηση ίση τουλάχιστον με ένα έτος τόσο για τη μητέρα σου όσο και για εσάς.

Με υπομονή και επιμονή μπορείτε να καταφέρετε το καλύτερο. Είμαι στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories