Ψtalk: “Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να εκπληρώσω αυτά που θέλω, να ζήσω όσα θέλω”
Ψtalk: “Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να εκπληρώσω αυτά που θέλω, να ζήσω όσα θέλω”

Ψtalk: “Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να εκπληρώσω αυτά που θέλω, να ζήσω όσα θέλω”

Σκέφτομαι συνεχώς πως τα νιάτα είναι φευγαλέα, και η σκέψη με αγχώνει πάρα πολύ. Η σκέψη πως μια μέρα, θα είμαι πιο μεγάλη, όχι αυτή που ήμουν στα 17, που παρά το ασφυκτικό άγχος, τα προβλήματα και όλα τα συναφή, βρίσκει χαρά σε πράγματα που ο κόσμος των ενηλίκων δεν αφήνει χρόνο για αυτά, και τα κατακρίνει. Θα πρέπει να συμβιβαστώ με το ότι ο χρόνος περνάει, και δεν ξέρω αν θα καταφέρω να εκπληρώσω αυτά που θέλω, να ζήσω όσα θέλω, και η προοπτική μιας ζωής που θα με αφήσει αδιάφορη, κενή, ασήμαντη, δεν με αφήνει να κοιμηθώ το βράδυ.

Από τον/την: Λ


Αγαπητέ/ή Λ,

θα ήθελα αρχικά να σε ευχαριστήσω που μοιράστηκες μαζί μας τις προσωπικές σου σκέψεις και να αναφέρω πως κατανοώ απόλυτα τις ανησυχίες που εκφράζεις.

Στους  περισσότερους από εμάς ο χρόνος δίνει πράγματι την αίσθηση ότι περνά γρήγορα και συχνά, το γεγονός αυτό από μόνο του, μπορεί να προκαλέσει άγχος και δυσάρεστα συναισθήματα.  Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό και ευχάριστο, πως ενώ διανύουμε μια περίοδο συνεχούς κοινωνικής αλλαγής και οι συνθήκες κρίνοται ιδιαίτερες για όλους, βρίσκεις χαρά σε διάφορες δραστηριότητες.

Κάθε ηλικία είναι διαφορετική και καθώς μεγαλώνει κανείς διαφοροποιούνται τόσο οι ανάγκες όσο και οι επιθυμίες του. Το γεγονός ότι ανησυχείς για το αν θα καταφέρεις να εκπληρώσεις όσα θέλεις, είναι απολύτως κατανοητό και ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι είσαι ένα άτομο με στόχους και όνειρα για το μέλλον. Το να θέτουμε στόχους, μας βοηθά να είμαστε υπεύθυνοι και δημιουργικοί, ενώ η έκβαση τους, όποια κι αν είναι, λειτουργεί ως κίνητρο για να επαναπροσδιορίσουμε τις πρακτικές και συναισθηματικές μας ανάγκες. Ωστόσο, είναι  σημαντικό να μην ξεχνάμε πως το άγχος δεν είναι καλός σύμμαχος και συχνά μας δυσκολεύει αρκετά να επιτύχουμε τα επιθύματα αποτέλεσματα σε κάθε έναν από τους τομείς της ζωής μας.

Το πέρασμα του χρόνου ίσως να αποτελεί από μόνο του μια σύμβαση, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετό για να καθορίσει την ποιότητα και την εξέλιξη της ζωής. Η ατομική εξέλιξη, η υλοποιήση ορισμένων από τους στόχους που θέτουμε, οι προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις καθώς και οτιδήποτε μπορεί να στοιχειοθετεί την καθημερινότητα, δημιουργεί τις περισσότερες φορές, ένα ικανοποιητικό πλαίσιο,  μέσα και γύρω απο το οποίο μπορεί κανείς να νοηματοδοτήσει τη ζωή του.

Θα σου πρότεινα να συνεχίσεις να αφιερώνεις  χρόνο σε όσα ανάφερες πως σου δίνουν χαρά και να θυμάσαι πως όποια περίοδο της ζωής σου κι αν διανύεις  πάντα υπάρχουν συνήθειες, δραστηριότητες και μικρά καθημερινά πράγματα μέσα από τα οποία μπορείς να αντλείς ευχαρίστηση.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories