Έχασα τον πατέρα μου πριν 1,5 χρόνο. Νομίζω ότι από άμυνα αποφεύγω να το σκέφτομαι. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει και δεν θέλω.
Από την: Ελένη
Αγαπητή Ελένη,
θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που βρήκες το θάρρος να μοιραστείς μαζί μας αυτό που σε απασχολεί. Διαβάζοντας το μήνυμά σου κατανοώ ότι βιώνεις μία δύσκολη περίοδο μετά από την απώλεια του πατέρα σου.
Η διαχείριση του πένθους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή. Κάθε άνθρωπος, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να βιώσει μία σειρά συναισθηματικών εμπειριών, να βιώσει πολλά απρόσμενα και δύσκολα συναισθήματα. Η απώλεια βρίσκεται μέσα στη ζωή κι είναι καλό να γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος αντίδρασης σε αυτή. Η κατανόηση της διαδικασίας του πένθους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη αντιμετώπισή του. Όταν γνωρίζει κανείς πως οι άνθρωποι που πενθούν έχουν παρόμοιες αντιδράσεις, τότε κατανοεί ότι αυτό που συμβαίνει είναι απόλυτα φυσιολογικό και το διαχειρίζεται καλύτερα.
Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να διαχειριστεί κάποιος το πένθος. Η Kübler – Ross είχε υποστηρίξει ότι σε γενικές γραμμές υπάρχουν πέντε στάδια από τα οποία μπορεί να περάσει κανείς όταν βιώνει μία απώλεια. Τα πέντε αυτά στάδια είναι ανθρώπινες αντιδράσεις και συνήθως παρατηρείται μία κυκλικότητα στην εναλλαγή τους. Δεν είναι απαραίτητο κάθε άνθρωπος να περάσει υποχρεωτικά όλα αυτά τα στάδια για να βγει από το πένθος του και δεν χρειάζεται, επίσης, να τα περάσει με τη σειρά. Ένα από αυτά τα στάδια, το πρώτο κατά σειρά, είναι η άρνηση. Στο στάδιο αυτό το άτομο που πενθεί δεν μπορεί να δεχτεί την κατάσταση, αρνείται την πραγματικότητα. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην νιώθουν τίποτα, να μην σκέφτονται το τι έχει συμβεί, να νομίζουν ότι δεν έχουν συναισθήματα και να αντιδρούν σαν να μην έχει συμβεί κάτι. Ουσιαστικά πρόκειται για μία περιστασιακή απόσταση, η οποία λειτουργεί σαν αμυντικός μηχανισμός προκειμένου ο πενθών να προστατέψει τον εαυτό του από τα αρνητικά συναισθήματα. Τα υπόλοιπα στάδια είναι ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Το χρονικό διάστημα που κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε ένα στάδιο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ίσως, Ελένη μου, η στάση που τηρείς η ίδια να αντιστοιχεί στο στάδιο της άρνησης. Ωστόσο, κάποια στιγμή η περίοδος αυτή θα τελειώσει. Η συνειδητοποίηση μίας απώλειας είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός.
Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορεί να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τη συγκεκριμένη κατάσταση. Πρώτα από όλα, η προσωπική έκφραση μπορεί να σε βοηθήσει. Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να σκεφτείς αλλά και να μιλήσεις, να μοιραστείς τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου με ανθρώπους που μπορούν να σε ακούσουν και να σε σεβαστούν. Θα μπορούσες, επίσης, να γράψεις ένα προσωπικό ημερολόγιο και μέσα εκεί να εκφράσεις όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τώρα αρνείσαι. Πέρα, όμως, από την προσωπική έκφραση, πολύ σημαντικό είναι να φροντίσεις τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική σου υγεία. Πολύ βοηθητικό είναι το να κοιμάσαι καλά, να τρως σωστά και να ακολουθείς μία ήπια μορφή σωματικής άσκησης. Φυσικά, καλό είναι να δίνεις στον εαυτό σου φροντίδα και ευχαρίστηση μέσα από διάφορες μορφές ψυχαγωγίας, ακόμη και αν δεν έχεις ιδιαίτερη όρεξη και διάθεση. Θα μπορούσες, επιπλέον, να ζητήσεις επιπρόσθετη βοήθεια και στήριξη από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Όχι μόνο θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα την απώλεια αλλά και να γνωρίσεις σε βάθος τον ίδιο σου τον εαυτό.
Αγαπητή Ελένη, αυτές ήταν οι σκέψεις μου πάνω στη δύσκολη κατάσταση που βιώνεις αυτήν την περίοδο. Ελπίζω να σε βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και σύντομα να βρεις μέσα σου την ηρεμία και την ευτυχία, όπως θα επιθυμούσε για εσένα και το αγαπημένο σου πρόσωπο. Να θυμάσαι ότι οι δικές σου σκέψεις και όμορφες αναμνήσεις είναι αυτές που μπορούν να τον κρατήσουν για πάντα ζωντανό.
Είμαστε εδώ για οτιδήποτε μας χρειαστείς.