Ψtalk: “Δεν έχω καμία ιδιαίτερη δεξιότητα και μου είναι αδύνατο να βρω εργασία”
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Ψtalk: “Δεν έχω καμία ιδιαίτερη δεξιότητα και μου είναι αδύνατο να βρω εργασία”

Είμαι 24, νιώθω εγκλωβισμένη καθώς δεν έχω καμία ιδιαίτερη δεξιότητα και μου είναι αδύνατο να βρω εργασία. Πιστεύω πως όσο αργώ τόσο περισσότερο καθυστερώ το να σχηματίσω το μέλλον μου και να βάλω τη ζωή μου σε μια σειρά και αυτό με αποθαρρύνει. Έχω στείλει άπειρα βιογραφικά στο διάστημα των 6 μηνών χωρίς καμία θετική απάντηση. Νιώθω πως είμαι κολλημένη χωρίς καμία εξέλιξη και πρόοδο.

Από την: Βασιλική


Αγαπητή Βασιλική,

σ’ ευχαριστούμε που μοιράστηκες την ανησυχία σου μαζί μας. Από το κείμενό σου καταλαβαίνω ότι βρίσκεσαι σε μια περίοδο με έντονη ανησυχία για το μέλλον σου.

Η αναζήτηση εργασίας για τον περισσότερο κόσμο αποτελεί μια στρεσογόνο συνθήκη. Είναι φυσιολογικό λοιπόν, να νιώθεις αγχωμένη κατά τη διαδικασία αυτή. Όπως μας αναφέρεις αντιμετωπίζεις ιδιαίτερη δυσκολία στο να βρεις μια εργασία που να ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες. Δεν πρέπει να απογοητεύεσαι ή να αποθαρρύνεσαι. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στην αγορά εργασίας είναι ότι όλοι ξεκίνησαν με μηδενική εργασιακή εμπειρία. Η ένταξη στην αγορά εργασίας σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη, δεν είναι όμως ακατόρθωτη.

Παρακάτω θα σου προτείνω μερικούς τρόπους που ίσως σε βοηθήσουν στο να μπορέσεις βρεις την εργασία που θα σου αρέσει ώστε να μειώσει το άγχος για το μέλλον σου, βάζοντας σε μια σειρά τις προτεραιότητές σου:

  • Βρες πραγματικά σε ποιον τομέα θα ήθελες να απασχοληθείς. Ένα λάθος που κάνουν συχνά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας είναι η μαζική αποστολή βιογραφικών χωρίς κάποιον ξεκάθαρο προσανατολισμό, με μηδαμινά συνήθως αποτελέσματα. Θα σου πρότεινα λοιπόν, να ψάξεις την προσωπικότητα και τα θέλω σου και να εξερευνήσεις πρωτίστως τι αρέσει σε εσένα. Καλό θα ήταν να ξέρεις ακριβώς τι ψάχνεις, τι αναζητάς και σε ποιο χώρο. Με τον τρόπο αυτό η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας μπορεί να εξισορροπιστεί με το πάθος και τον ενθουσιασμό που θα επιδείξεις. Για να το καταφέρεις αυτό ίσως θα ήταν βοηθητικό να καταγράψεις νοερά ή σε ένα χαρτί ποιες εργασίες σου αρέσουν και στη συνέχεια να αναζητήσεις νέες θέσεις ανά τομέα. Προσπάθησε να στείλεις όσα περισσότερα βιογραφικά μπορείς στον τομέα που σε ενδιαφέρει για να αυξήσεις τις πιθανότητες για πρόσκληση σε συνέντευξη εργασίας.
  • Προετοιμάσου κατάλληλα και ανάδειξε τα δυνατά σου σημεία.  Σου προτείνω να αφιερώσεις λίγο χρόνο ώστε να προετοιμαστείς επαρκώς. Κάνε μία διεξοδική έρευνα για τον τομέα που σε  ενδιαφέρει. Μάθε για τα προσόντα και τις αρμοδιότητες που έχει η εκάστοτε εργασία. Μελέτα επαρκώς τις περιγραφές των θέσεων εργασίας. Αυτό θα σου φανεί χρήσιμο για να δεις αν σου αρέσει η δουλειά και δεύτερον για να είσαι  κατάλληλα  προετοιμασμένη για την συνέντευξη.
  • Δημιούργησε ένα έξυπνο βιογραφικό σημείωμα.  Εφόσον έχεις ολοκληρώσει την μελέτη για την εργασία που σε διαφέρει, ανάδειξε το βιογραφικό σου με τρόπο τέτοιο ώστε ο εργοδότης να σε διαλέξει για συνέντευξη. Το βιογραφικό θα πρέπει να είναι συνοπτικό και να σε αντιπροσωπεύει. Μια συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου ανάλογα με την περιγραφή της εκάστοτε θέσης εργασίας που σε ενδιαφέρει.
  • Εκπαιδεύσου! Όπως ανέφερες κι εσύ προηγουμένως δεν διαθέτεις κάποιες ιδιαίτερες δεξιότητες. Πολλοί πιστεύουν ότι για να εκπαιδευτείς σε κάποιον τομέα πρέπει να διαθέτεις χρήματα, στην σημερινή εποχή ευτυχώς μέσω του διαδικτύου υπάρχουν πολλά και δωρεάν μαθήματα. Μπορείς λοιπόν εφόσον έχεις κατασταλάξει σε έναν τομέα που σε ενδιαφέρει να ξεκινήσεις να διαβάζεις περισσότερο πάνω σ’ αυτό και να κάνεις κάποια διαδικτυακά δωρεάν μαθήματα. Η εκπαίδευση αυτή θα σε βοηθήσει να δεις τι σου αρέσει, αλλά και να την εντάξεις στο βιογραφικό σου.
  • Εστίασε στα θετικά. Είναι απολύτως κατανοητό η αναζήτηση εργασίας να αποτελεί μία περίοδο με αρνητικά συναισθήματα. Κι όμως μπορείς να αποκομίσεις κάτι θετικό από αυτό. Όσο εφαρμόζεις τα παραπάνω που σου έχω προτείνει μπορείς να αποκομίσεις δεξιότητες αυτογνωσίας και αποφασιστικότητας κάνοντάς σε ακόμα πιο ώριμη. Ακόμα και η απόρριψη μπορεί να σε οδηγήσει σε μία πιο αποφασιστική λύση. Αν κάνεις μία λίστα με ό τι καινούργιο μαθαίνεις κάθε μέρα που βρίσκεσαι στην αναζήτηση εργασίας θα δεις ότι μπορείς να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα και θα καταλάβεις τα θέλω σου.

Με τα παραπάνω ήθελα σε βοηθήσω να αντιληφθείς ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να σου δημιουργεί στρες αυτή η συνθήκη. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν οργανώνουμε την ζωή μας και προετοιμαζόμαστε καλύτερα για μια συνθήκη μπορούμε να μετριάσουμε το άγχος μας και  να την αντιμετωπίσουμε πιο ώριμα. Πιστεύω ότι αν ακολουθήσεις μερικά από τα παραπάνω  θα μπορέσεις να εντοπίσεις τι πραγματικά σε ενδιαφέρει και όταν συμβεί αυτό θα είναι πολύ πιο εύκολο για σένα να βρεις μία δουλειά που τόσο πολύ επιθυμείς. Τέλος, δεν θέλω να ξεχνάς ότι η ηλικία δεν ορίζει, δεν σημαίνει τίποτα και ότι μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας.

Εύχομαι πραγματικά να σε βοήθησα να βάλεις σε μία τάξη τις σκέψεις σου και κατά συνέπεια να οργανωθείς με σκοπό να βρεις την δουλειά που θα σε κάνει χαρούμενη.

Είμαστε στη διάθεσή σου για ό τι χρειαστείς. Και μην ξεχνάς ότι όλα μπορούν να γίνουν.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories