Ψtalk: “Δεν έχω την αυτο-αποδοχή. Πώς θα πιστέψω σε μένα;”

Ψtalk: “Δεν έχω την αυτο-αποδοχή. Πώς θα πιστέψω σε μένα;”

Καλησπέρα σας.Είμαι η Γεωργία, είμαι 27 χρονών και δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ κάποιες καταστάσεις.Δεν έχω την αυτοαποδοχή και περιμένω την επιβεβαίωση απ’ τους άλλους. Φοβάμαι να πιστέψω τον εαυτό μου. Φοβάμαι για τα πάντα. Δουλεύω, βγάζω τα χρήματά μου και θέλω να εξελίξω τη ζωή μου αλλά φοβάμαι μην μ απολύσουν. Πήρα αυτοκίνητο και όλοι μου είπαν πως θα την παλέψω γτ το πληρώνω με δόσεις. Θέλω να νοικιάσω να δω τι μπορώ να κάνω μόνη μου και όλοι μου λένε πως δε μπορώ. Πώς θα αγαπήσω τον εαυτό μου; Πώς θα πιστέψω σε μένα;Βοηθήστε

Από τον/την: Γεωργία


Αγαπητή Γεωργία,

Θα ήθελα, αρχικά, να σε ευχαριστήσω για την απόφασή σου να μοιραστείς μαζί μας την ιστορία σου. Από τα λεγόμενά σου μπορώ να καταλάβω ότι το θέμα της αυτο-αποδοχής είναι βασικής σημασίας για τη ζωή σου.

Βλέπω ότι έχοντας μια αδυναμία να πιστέψεις και να στηριχτείς στον εαυτό σου, περιμένεις έντονα την επιβεβαίωση από τους γύρω σου. Δείχνεις να προσπαθείς να πετύχεις σε ποικίλους τομείς της ζωής σου και αυτό είναι πολύ θετικό για σένα, καθώς δεν επαναπαύεσαι. Κάτι, όμως, σε κρατάει πίσω. Αναφέρεις ότι ενώ τα πηγαίνεις καλά στη δουλειά σου, φοβάσαι μήπως σε απολύσουν. Δεν απολαμβάνεις όσα πετυχαίνεις, αφού σε διακατέχει ένα αρνητικό συναίσθημα θεωρώντας ότι στην πορεία κάτι θα “χαλάσει”. Φαίνεται σα να φοβάσαι την επιτυχία και τα αποτελέσματά της.

Αναλογιζόμενη όσα λες θα ήθελα να σου μεταφέρω κάποια στοιχεία σχετικά με την αυτο-αποδοχή. Όταν αναφερόμαστε στην “αυτο-αποδοχή”, εννοούμε ότι αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να έχουμε και μειονεκτήματα. Με την αυτο-αποδοχή δεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι στην παρούσα φάση κι όχι με βάση τις προσδοκίες που μπορεί να έχουμε από αυτόν για το μέλλον. Η αυτο-αποδοχή δεν είναι μια σύντομη διαδικασία. Αντίθετα, είναι μια συνθήκη που μας ακολουθεί σε διάφορες φάσεις της ζωής μας.

Ωστόσο, πέρα από την έλλειψη αυτο-αποδοχής που εσύ η ίδια δηλώνεις ότι σε διακατέχει, παρατηρώ ότι σημαντικό ρόλο στα συναισθήματά σου διαδραματίζει το περιβάλλον σου. Το περιβάλλον σου, λοιπόν, φαίνεται να μην είναι ιδιαιτέρως υποστηρικτικό. Ενώ εσύ έχεις τη θέληση και την επιθυμία να κάνεις βήματα αλλαγών και προόδου στη ζωή σου, έρχεται το περιβάλλον σου και κατά κάποιο τρόπο σε αποθαρρύνει προβάλλοντας σου επιχειρήματα για το ότι δεν έχεις τη δυνατότητα να πετύχεις όσα θες. Επομένως, παρόλο που επιζητάς τη στήριξη και την επιβεβαίωση των άλλων, την έχεις στην πραγματικότητα; Δεν είναι, φυσικά, απαραίτητο οι άλλοι να έχουν δίκιο για δεδομένα που αφορούν τη δική σου ζωή. Στην προσπάθειά σου να στηριχτείς στους γύρω σου, θα ήταν ευεργετικό για εσένα να μη θεωρείς πανάκεια όσα εκείνοι υποστηρίζουν. Αντίθετα, θα μπορούσες μεν να τα λαμβάνεις υπόψη εφόσον έχεις την ανάγκη να το κάνεις, αλλά αφού πρώτα τα φιλτράρεις.

Αυτό που μπορώ εγώ να κατανοήσω είναι ότι έχεις τη δύναμη να διεκδικήσεις καταστάσεις που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς. Προκειμένου να κατορθώσεις πραγματικά να βελτιωθείς, θα ήταν σημαντικό να σταθείς σύμμαχος δίπλα στον εαυτό σου. Δε θα σε ωφελήσει να σου ασκείς κριτική. Από την άλλη, θα μπορούσες να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για καθετί που κατορθώνεις όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι αυτό. Επίσης, προσπάθησε να μη θέτεις μεγάλους και μακροπρόθεσμους στόχους, αλλά μικρότερους και βραχυπρόθεσμους. Με αυτό τον τρόπο οι καταστάσεις θα είναι περισσότερο ελεγχόμενες.

Σε αυτή τη διαδρομή προς την αποδοχή του εαυτού σου θα μπορούσε να σε βοηθήσει κι έναν ειδικός ψυχικής υγείας, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής. Ειδικότερα, ένας/μία ψυχοθεραπευτής/τρια που ειδικεύεται στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) θα ήταν χρήσιμο να είναι ο συνεργάτης που θα προσπαθήσει να σου επιδείξει τους τρόπους και τα μέσα για να αλλάξεις την αντίληψη για τον εαυτό σου, να επαναπροσδιορίσεις κάποιες διαστρεβλωμένες σκέψεις σου και να επανεξετάσεις όσα ήδη πιστεύεις γι’ αυτόν.

Έχεις τη δύναμη να τα καταφέρεις! Έρχονται καλύτερες μέρες! Θα χαρώ να μάθω νέα σου.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories