Ψtalk: “Δεν εκφράζομαι όπως θέλω γιατί φοβάμαι ότι θα με απορρίψουν”
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Ψtalk: “Δεν εκφράζομαι όπως θέλω γιατί φοβάμαι ότι θα με απορρίψουν”

Γειά σας. Το πρόβλημά μου είναι ότι είμαι πολύ ενοχική και φοβάμαι να ανοιχτώ και να πω την άποψή μου ακόμα και στους φίλους μου. Αυτό μου δημιουργεί πρόβλημα στην δουλειά μου και στις κοινωνικές μου σχέσεις γενικά. Νομίζω ότι αν θα πω την άποψη μου θα τσακωθώ, θα με κάνουν πέρα ή θα παρεξηγηθεί κάποιος. Γενικά προσπαθώ να προσαρμόζομαι στον χαρακτήρα του άλλου και δεν εκφράζομαι όπως θέλω. Για αυτό τον λόγο τις περισσότερες φορές νιώθω πιεσμένη και νιώθω ότι με αδικούν αλλά δεν έχω το σθένος να αντιδράσω. Όταν τελικά τα καταφέρνω και αντιδρώ νιώθω έντονα την ανάγκη να φύγω από το μέρος που βρίσκομαι ( πχ την δουλειά μου) για να αποφύγω την αντιπαράθεση. Αυτό το έχω από μικρή ηλικία, η αλήθεια είναι ότι μεγαλώνοντας το έχω φτιάξει λιγάκι αλλά και πάλι με βασανίζει και με κρατάει πίσω.

Από την: Λ.


Αγαπητή Λ. ,

χαιρόμαστε που επικοινωνείς μαζί μας. Αυτό ίσως σου δώσει τη δυνατότητα να δεις ορισμένες συνθήκες και παραδοχές λίγο διαφορετικά. Ελπίζω στο τέλος της απάντησής μου να σε έχω βοηθήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αρχικά, καταλαβαίνω ότι είσαι ένα άτομο με πολύ ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση, σε τόσο μεγάλο επίπεδο μάλιστα, που ορισμένες φορές ίσως τοποθετείς τον εαυτό σου χαμηλότερα από ότι αναμένεται, είτε αυτό είναι σε συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος είτε διαπροσωπικών σχέσεων είτε φιλικών. Το ότι προσπαθείς να προσαρμοστείς στον χαρακτήρα του άλλου δείχνει μια ευελιξία, ωστόσο, θα ήταν βοηθητικό να δείχνεις χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου που είμαι σίγουρος ότι απαρτίζονται από πολλές ποιότητες, άλλωστε αποφεύγεις όπως γράφεις τις εντάσεις. Είναι σημαντικό να σκέφτεσαι κι έπειτα να εκφράζεις την άποψή σου με θάρρος και ευγένεια (όπου σίγουρα έχεις) στο κοινωνικό σου περιβάλλον και να μην ανησυχείς για την τυχόν απόρριψη. Η κριτική πιθανότατα θα έρθει και θα είναι καλοπροαίρετη ή (και) όχι, είτε θα εκφραστείς με λόγο είτε μείνεις σιωπηλή (είναι και αυτό μια μορφή έκφρασης) για αυτό λοιπόν έχει σημασία το πώς τοποθετείς κάτι που θες να εκφέρεις.

Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου.  Να θυμάσαι ότι τα όρια γενικά είναι πολύ βοηθητικά σε όλες τις συνθήκες και ότι μέσα από την επικοινωνία και την έκφραση των συναισθημάτων εξελισσόμαστε επικοινωνιακά, ψυχικά και πνευματικά και φυσικά μπορεί να λυθούν ορισμένες καταστάσεις οι οποίες αν δεν εκφραστούν  ίσως και να παρεξηγηθούν.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories