Ψtalk: “Δε μπορώ να αντιληφθώ τα συναισθήματά μου ή από πού προέρχονται.”
Ψtalk: “Δε μπορώ να αντιληφθώ τα συναισθήματά μου ή από πού προέρχονται.”

Ψtalk: “Δε μπορώ να αντιληφθώ τα συναισθήματά μου ή από πού προέρχονται.”

Δε μπορώ να αντιληφθώ τα συναισθήματά μου, εκτός του θυμού ή από πού προέρχονται.

Από τον/την Φρα


Αγαπητέ/ή Φρα,

Χαίρομαι που μπήκες στη διαδικασία να μοιραστείς τον προβληματισμό σου και να ζητήσεις βοήθεια. Φαντάζομαι πως το ζήτημα που ανέφερες είναι κάτι που σε προβληματίζει έντονα.

Αρχικά, αναρωτιέμαι πόσο καιρό συμβαίνει αυτό που περιγράφεις. Είναι κάτι που το συνδέεις με κάποιο συγκεκριμένο συμβάν, έχει πυροδοτηθεί από κάτι; Νομίζω πως είναι αρκετά χρήσιμο να σκεφτείς πότε ξεκίνησε αυτό και αν σε εξυπηρετεί σε κάτι το να μην έρχεσαι σε επαφή με αυτά που νιώθεις.

Επίσης, θα πρότεινα να ασχοληθείς με τις σκέψεις που κυριαρχούν στο μυαλό σου αυτή την περίοδο. Πολλές φορές αποκτούμε επίγνωση κάποιων στοιχείων μας μόνο όταν μπούμε στη διαδικασία να τα παρατηρήσουμε λίγο προσεκτικότερα. Θεωρώ πως αυτό θα βοηθούσε, καθώς οι σκέψεις μας αλληλεπιδρούν με τα συναισθήματά μας. Θα μπορούσες λοιπόν, να παρατηρήσεις τον εαυτό σου και το τι σκέφτεσαι αυτή την περίοδο της ζωής σου και κατά τη διάρκεια της αυτοπαρατήρησης να αναρωτηθείς: “πώς είμαι με αυτό που σκέφτηκα;”, “τι σημαίνει για μένα αυτό που σκέφτηκα;” “πώς αισθάνομαι για αυτό;”. Ίσως αναδυθούν κάποια συναισθήματα μέσα από αυτό, τα οποία πιθανώς να συνδέσεις με τις αντίστοιχες σκέψεις σου.

Στο μήνυμά σου ανέφερες πως δε μπορείς να αντιληφθείς τα συναισθήματά σου ή από πού προέρχονται. Θεωρώ πως είναι ένα καλό πρώτο βήμα να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου και σε δεύτερο χρόνο να ασχοληθείς με την προέλευσή τους.

Όσον αφορά τον θυμό, που όπως αναφέρεις είναι το μοναδικό συναίσθημα που αντιλαμβάνεσαι, μπορείς να προσπαθήσεις να καταλάβεις από πού προέρχεται παρατηρώντας και πάλι τον εαυτό σου. Τι σκέφτεσαι όταν “πιάνεις” τον εαυτό σου να θυμώνει; Θυμώνεις με συγκεκριμένα πράγματα, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στις καταστάσεις που αισθάνεσαι θυμό; Πολλές φορές αισθανόμαστε θυμό όταν κάποια ανάγκη μας παραβιάζεται. Στη δική σου περίπτωση θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο;

Ελπίζω τα παραπάνω να σε βοηθήσουν να έρθεις σε επαφή με το συναίσθημά σου. Αν αισθανθείς πως παρά τις προσπάθειές σου να διαχειριστείς την κατάσταση μόνη σου, αδυνατείς και συνεχίζεις να βρίσκεσαι σε σύγχυση, θα μπορούσες να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να σε καθοδηγήσει.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια και είμαι στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

Φιλικά,

Χρύσα Κωνσταντίνα

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories