Ψtalk: “Αυτοτραυματίζομαι 5 χρόνια”

Ψtalk: “Αυτοτραυματίζομαι 5 χρόνια”

 Αυτοτραυματίζομαι 5 χρόνια. Πλέον σπάνια. Πάω σε έναν ψυχίατρο ειδικό για τέτοια θέματα και σήμερα μου είπε ότι εγώ φταίω για τα προβλήματα μου και δεν μου τα δημιουργούν οι άλλοι. Όταν τον ρώτησα για το όταν κάποιος αυτοτραυματίζεται αν φταίει ο ίδιος, μου είπε ναι ο ίδιος φταίει και όχι οι άλλοι ούτε οι άλλοι δημιουργούν το πρόβλημα. Ρίχνει το βάρος σε εμάς. Βρίσκομαι σε σύγκρουση γιατί μετά από αυτά δεν νομίζω ότι θέλω να ξαναπάω. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Από τον/την: Μαριτίνα


Αγαπητή Μαριτίνα,

σε ευχαριστούμε για το θάρρος σου να ανοιχτείς για το τι περνάς και πώς το βιώνεις. Θέλει δύναμη αυτό που μοιράστηκες μαζί μας.

Αρχικά αναρωτιέμαι σε τι ηλικία είσαι, δηλαδή αν είσαι ενήλικη ή κάπου στην εφηβεία. Όπως και να έχει καταλαβαίνω ότι ίσως σου δημιουργήθηκε κάποιου είδους σύγχυση μετά από αυτά που σου ανέφερε ο ψυχίατρος σου και είναι απολύτως λογικό. Μπορεί ο τρόπος του την δεδομένη στιγμή να μην ήταν ο πιο κατάλληλος για να ταιριάξει πάνω σου, ούτε μπορώ να γνωρίζω τι μπορεί να έχει ειπωθεί και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο εγώ κρατάω την φράση σου “βρίσκομαι σε σύγκρουση” γιατί με κάνει να σκεφτώ πως η σύγκρουση που βιώνεις σε κατακλύζει συναισθηματικά και γνωσιακά, ίσως γιατί νιώθεις ότι εσύ ευθύνεσαι.

Σε πρώτη φάση θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα σε σχέση με τον αυτοτραυματισμό. Ο αυτοτραυματισμός αποτελεί μία προσωπική συμπεριφορά κατά την οποία ένα άτομο εσκεμμένα προκαλεί κάποιου είδους βλάβη στον εαυτό του ( κόψιμο, τράβηγμα μαλλιών, χτυπήματα, γδάρσιμο κλπ.). Αυτού του είδους η πράξη συνήθως αποτελεί ένα είδος αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων, σκέψεων, συναισθημάτων του ατόμου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως το να αυτοτραυματίζεται κάποιος δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και ψυχικά ασθενής.

Για να φτάσει όμως  στο σημείο αυτό σημαίνει πως βιώνει έντονο ψυχικό πόνο. Έτσι η αρχή του αυτοτραυματισμού μπορεί να μοιάζει πως αποφορτίζει με κάποιο τρόπο το άτομο από τις βασανιστικές σκέψεις και τα συναισθήματα του (π.χ. οργή, θλίψη, κενό, ενοχές), δίνοντας μία αίσθηση προσωρινής ανακούφισης. Αυτό το έστω και σύντομο συναίσθημα που προκύπτει από την πράξη μπορεί να γίνει ο συνήθης τρόπος του ατόμου για να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις γύρω του. Θα ήθελα επίσης να τονίσω πως ένα άτομο που αυτοτραυματίζεται δεν το κάνει απαραίτητα για να τραβήξει την προσοχή καθώς συνήθως δεν εκφράζεται γι’ αυτό και κρύβεται.

Μαριτίνα σίγουρα θα ήθελα να σου πω ένα μεγάλο μπράβο που θέλησες να ζητήσεις βοήθεια  γιατί θέλει μεγάλη δύναμη για να εκφραστείς και να παραδεχτείς αυτό που σου συμβαίνει. Παρόλα αυτά υποθέτω πως καμία συμπεριφορά που έχει αρνητική χροιά απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, είτε είναι δια μέσω του αυτοτραυματισμού, είτε οι αρνητικές σκέψεις που θα κάνουμε σε σχέση με την εικόνα που έχουμε για εμάς ή πιστεύουμε οι γύρω μας ότι έχουν για εμάς και γενικότερα οτιδήποτε βιώνει ο καθένας, δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος. Σίγουρα ο καθένας από εμάς είναι υπαίτιος για τις πράξεις του ωστόσο συνήθως υπάρχει πάντα κάτι από πίσω που  πυροδότησε να φτάσει στο οποιοδήποτε σημείο συμπεριφοράς του. Αυτή η πυροδότηση μπορεί να ένα παιδικό τραύμα από την οικογένεια, ένα αρνητικό σχόλιο, μία δύσκολή κατάσταση, μία απώλεια… Σίγουρα εσύ γνωρίζεις καλύτερα από όλους ποιος ήταν ο παράγοντας που σε οδήγησε να ξεκινήσεις να αυτοτραυματίζεσαι 5 χρόνια.

Από την στιγμή που εκφράζεις ότι δεν θα ήθελες να ξαναπάς στον συγκεκριμένο ειδικό είναι απόλυτα κατανοητό και σε καμία περίπτωση να μην υποβαθμίσεις αυτό το συναίσθημα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται να απευθυνθείς σε κάποιον άλλον. Είναι πολύ σημαντικό να βρεις ένα θεραπευτή που θα σου αποπνέει άνεση στο να εκφραστείς και συναισθηματική ασφάλεια. Οπότε σίγουρα σου συνιστώ να μην σε αφήσεις και να είσαι ανοιχτή να απευθυνθείς σε κάποιον άλλο ειδικό και θα καταλάβεις από τις πρώτες συνεδρίες κιόλας αν θα νιώθεις καλά μαζί του και αν είναι ανοιχτός και δεχτικός ακροατής και συνομιλητής, προκειμένου  να σε βοηθήσει να αναπτύξεις νέες τεχνικές διαχείρισης των δυσκολιών για να σταματήσεις τον αυτοτραυματισμό, καθώς επίσης να φτάσεις στη ρίζα του γιατί αυτοτραυματίζεσαι.

Για οτιδήποτε χρειαστείς είμαστε στην διάθεση σου.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Ειρήνη Σαρρή
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories