Όλα άρχισαν ένα μήνα αφού έφυγα για να πάω στην πόλη που πέρασα φοιτήτρια. Τον πρώτο μήνα όλα καλά. Στις αρχές του Νοεμβρίου και εκεί που καθόμουν στο σαλόνι μου, ξαφνικά άρχισα να αναρωτιέμαι για το πόσο αληθινά είναι τα πράγματα γύρω μου κι εκεί ήταν που με έπιασε πανικός. Μέρα με την μέρα αυτή η σκέψη με επισκεπτόταν όλο και πιο συχνά μέχρι που άρχισαν παρόμοιες σκέψεις να κάνουν την είσοδό τους στο μυαλό μου. “Είμαι αληθινή;”, “μήπως υπάρχω μόνο εγώ και όλοι οι άλλοι είναι δημιούργημα της φαντασίας μου;”, “γιατί υπάρχω;”, “το σώμα αυτό δεν μου ανήκει”, “όλοι γύρω μου είναι ψεύτικοι.” Κάθε μέρα ήταν ένα μαρτύριο. Παρακαλούσα τον Θεό να μην ξυπνήσω το επόμενο πρωί γιατί δεν άντεχα να ξαναζήσω κάτι τέτοιο. Σταμάτησα να βγαίνω έξω, να βλέπω τους φίλους μου. Μέχρι και η αδελφή μου, που μέναμε μαζί, πλέον μου φαινόταν ξένη. Επισκέφθηκα ψυχολόγο έναν μήνα μετά ενώ δεν το είχα πει σε κανέναν. Το συζητήσαμε και καταλήξαμε στο ότι αυτό που μου συμβαίνει είναι αποπροσωποποίηση/αποπραγματοποίηση και καταθλιπτικό επεισόδιο. Μου είπε ότι είναι λόγω του άγχους που διοχετευόταν μέσα μου τόσο καιρό στις πανελλήνιες. Δεν άντεχα ούτε να πάω μέχρι την τουαλέτα γιατί αυτές οι σκέψεις με ακολουθούσαν σε κάθε κίνηση. Όλα πίστευα ότι γίνονταν μηχανικά και φοβόμουν μέχρι και το να αγγίξω πράγματα γιατί κατευθείαν ερχόταν η ερώτηση στο μυαλό: “γιατί νιώθω αυτό; Είναι πραγματικό ή όχι;” Φοβόμουν να κοιτάξω τους ανθρώπους στα μάτια .Πήγαινα στο σπίτι της φίλης μου και πήγαινα στο μπάνιο για να κλάψω, να ηρεμήσω. Με έπιαναν τα κλάματα μπροστά σε κόσμο και έφευγα. Παρόλο που χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο, είναι κάτι που ακόμα συμβαίνει.
Από την: Δήμητρα
Αγαπητή Δήμητρα,
σ’ ευχαριστούμε που μοιράστηκες την ιστορία σου μαζί μας. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο σου ήταν να ανοιχτείς και να επικοινωνήσεις τις δυσκολίες σου καθώς επίσης καταλαβαίνω απόλυτα την αβεβαιότητα και τον φόβο που ένοιωσες στο άκουσμα της διάγνωσης. Δεν χρειάζεται όμως να τρομοκρατείσαι.
Περιληπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η αποπροσωποίηση και η αποπραγματοποίηση είναι ψυχικές καταστάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την μεταβολή στη συνηθισμένη αίσθηση πραγματικότητας του ατόμου όσον αφορά τον εαυτό καθώς και το εξωτερικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα νοιώθουν αποκομμένα από τα συναισθήματα καθώς είναι σαν να συμβαίνουν σε κάποιον άλλον και μοιάζει σαν να ζουν σε όνειρο. Νοιώθουν πως βλέπουν τον κόσμο μέσα από γυαλί ή/και ότι είναι παρατηρητές σε όσα διαδραματίζονται. Συχνά σκέφτονται αν οι ίδιοι είναι αληθινοί και αν οι άλλοι είναι δημιούργημα της φαντασίας τους. Το να νοιώσει κάποιος ότι δεν είναι αληθινός και κατά πόσο τα πράγματα γύρω του είναι αληθινά είναι πιθανό να συμβεί σε καταστάσεις έντονου στρες, να έχει κατακλυσθεί το άτομο από κάποιο πολύ έντονο συναίσθημα ή σε περίπτωση έντονης λύπης. Αντιλαμβάνομαι πως η μετάβαση από το πατρικό σε μια άλλη πόλη λόγω σπουδών καθώς και το έντονο άγχος λόγω πανελληνίων, όπως είπες, πυροδότησε το άγχος σου.
Η αποπροσωποίηση κατά μία έννοια είναι ένας μηχανισμός άμυνας, ένας μηχανισμός προστασίας και ασπίδας του εαυτού. Ένας τρόπος αποστασιοποίησης του εαυτού από κατακλυσμιαία επώδυνα αισθήματα. Υπό αυτή την ερμηνεία δηλαδή ως έναν αμυντικό μηχανισμό μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί τα επεισόδια εμφανίζονται συχνά στην καθημερινή ζωή κατόπιν στρεσογόνων γεγονότων αλλά και γιατί τα επεισόδια έρχονται αυτόματα και μηχανικά. Ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος με τον οποίο προσπαθεί ο εαυτός σου να σου στείλει ένα μήνυμα να φροντίσεις και να θεραπεύσεις πλευρές του. Είναι ένας τρόπος του σώματος να σε προστατεύσει από το άγχος και την ανησυχία που βιώνεις. Μπορεί να είναι τρομακτική εμπειρία αυτό που βιώνεις όμως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης οι οποίοι είναι επιτυχείς. Υπάρχουν τρόποι να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου και να νοιώσεις καλύτερα.
Πολλοί άνθρωποι με αποπροσωποίηση και αποπραγμάτωση αναρρώνουν πλήρως. Είναι πολύ σημαντικό που βρήκες το κουράγιο να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος προκειμένου να αντιμετωπίσεις τα άγχη που σχετίζονται με την έναρξη της διαταραχής . Μέσω της ψυχοθεραπείας μπορείς να μάθεις πώς να αποσπάς την προσοχή σου από την κατάσταση την οποία βιώνεις, πώς να επικεντρώνεσαι στην πραγματικότητα χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις σου, να αντιμετωπίσεις τα αρνητικά συναισθήματα και το κυριότερο να μιλήσεις για τα συναισθήματα σου με κάποιον που θα σε καταλάβει. Ακόμη ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να ανακουφιστούν τα συμπτώματα.
Ελπίζω τα λόγια μου να σου φάνηκαν βοηθητικά. Είμαστε στη διάθεση σου σε οτιδήποτε χρειαστείς.
*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.