Ψtalk:”Αμφέβαλλα για το αν είμαι εγώ καλά, αφού διέψευδε πράγματα που έβλεπα.”

Ψtalk:”Αμφέβαλλα για το αν είμαι εγώ καλά, αφού διέψευδε πράγματα που έβλεπα.”

Καλησπέρα σας. Επί 2,5 χρόνια είχα μία σχέση με μια γυναίκα που ήταν χωρισμένη με παιδιά (ενήλικα κι ανήλικα). Προφανώς δεν είμαι ειδικός ούτε ψυχολόγος. Ψάχνοντας να βρω εξήγηση σε πολλές ανεξήγητες συμπεριφορές και αντιφατικά λόγια της γυναίκας αυτής, σε άρθρα και βίντεο ψυχολογίας, πλέον είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για άτομο με έντονη ναρκισσιστική διαταραχή. Κάθε άρθρο και βίντεο που παρακολούθησα ήταν σαν να την περιέγραφε. Είχα φτάσει σε σημείο να αμφιβάλλω για το αν είμαι εγώ καλά, αφού διέψευδε πράγματα που έβλεπα, που έλεγε και πάρα πολλά ακόμα. Τα βασικά προβλήματά μου είναι δύο:

1ον ότι ενώ πλέον γνωρίζω ότι έτσι είναι αυτός ο άνθρωπος κι ενώ μου έχει κάνει μεγάλο κακό στην ψυχολογία μου, στα οικονομικά μου, στην αυτοπεποίθησή μου, στην αξιοπρέπειά μου, ακόμα και σε κάποιες κοινωνικές μου σχέσεις, συνεχίζω να κάνω πισωγυρίσματα.

2ον ότι με συκοφαντεί παντού κατηγορώντας με για όλα όσα εκείνη έκανε κι ακόμα παραπάνω. Γνωστοί μού έκοψαν την καλημέρα, άνθρωποι εν δυνάμει εργοδότες και φυσικά τα παιδιά της. Τα οποία παιδιά συστηματικά εκμεταλλεύεται προς όφελός της για τα πάντα.

Δεν ξέρω πώς να προστατευθώ και τι να κάνω.

Από τον/την: Κ. Β.


Αγαπημένε Κ.Β. ,

Σε ευχαριστώ πολύ που μου δίνεις την ευκαιρία μέσα από την ερώτησή σου να αναπτύξω και να σχολιάσω ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η διαχείριση των ανθρώπων που προκαλούν τοξικότητα στη ζωή μας.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, καταλαβαίνω πως για να μπεις στην διαδικασία να ψάξεις, να διαβάσεις και να ασχοληθείς για να βρεις μια εξήγηση στον τρόπο συμπεριφοράς ενός ατόμου συμβαίνουν δύο τινά. Αφενός, είσαι ένα άτομο με καθαρά ψυχολογική σκέψη όπως το λένε, εμβαθύνεις δηλαδή στα γεγονότα και ψάχνεις για μοτίβα συμπεριφοράς στον τρόπο με τον οποίο δρα ένα άτομο. Αφετέρου, διακρίνω την σύνδεση και την αγάπη, αν θες, που έχεις γι’ αυτό το άτομο. Κάτι που στην πορεία εμμέσως αναφέρεις στην πορεία του μηνύματος σου, λέγοντας πως κάνεις πισωγυρίσματα παρά τα όσα έχεις υποφέρει. Με αυτές τις δυο σκέψεις διαβάζω ξανά το μήνυμα σου και βλέπω αυτή την απόγνωση από πλευράς του εαυτού σου. Την θέλεις μερικώς, σε έχει βλάψει όμως αναζητάς έναν τρόπο να σε προστατεύσεις.

Από την διατύπωση σου καταλαβαίνω λίγα αλλά και αρκετά για την προβληματική συμπεριφορά αυτού του ατόμου. Δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο πρόκειται για ναρκισσιστική διαταραχή όπως το ονομάζεις, πρόκειται όμως απ’ ότι βλέπω για μια καθαρά τοξική σχέση προς την πλευρά σου. Σου έχει στερήσει πολλά, και σίγουρα αυτό δεν είναι ένα υγιές χαρακτηριστικό. Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, μιας και φαίνεται πως το έχεις αναγνωρίζει ωστόσο δεν μπορείς παρά να κάνεις πισωγυρίσματα. Και είναι οκει αυτό, δεν θα σου προτείνω να κλείσεις εντελώς την πόρτα, αλλά να είσαι καλά οχυρωμένος πίσω απ’ αυτή. Τελικώς, δεν είναι ο άλλος που μπορούμε να αλλάξουμε, αλλά ο ίδιος μας ο εαυτός.

Ειδικότερα, θα σε συμβούλευα να δεις εσύ σε κάποιο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι απέναντί της. Γιατί επέτρεψες να σε κακομεταχειριστεί; Τι σκέψεις σου δημιουργεί το γεγονός πως σε συκοφαντεί και είναι χειριστική; Πώς την αντιμετωπίζεις τώρα; Σημασία δεν έχει εκείνη, αλλά εσύ!! Εκείνη έχει μάθει να συμπεριφέρεται έτσι και μάλλον κάποιο όφελος έχει. Εσύ πως έχεις μάθει να συμπεριφέρεσαι; Τι κερδίζεις και τι χάνεις από την συγκεκριμένη συναναστροφή. Το ότι έχεις ένα ζήτημα τέτοιας φύσεως που σε απασχολεί είναι μια καλή ευκαιρία να σε οδηγήσει σε κάποιο πλαίσιο με ψυχολόγο, χωρίς να σημαίνει ότι έχεις κάποιο πρόβλημα!! Δεν πάμε στον ψυχολόγο για να λύσουμε μια ασθένεια μας, πάμε για να μας βοηθήσει να δούμε τον τρόπο που έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις γύρω μας και ο ίδιος μας ο εαυτός. Πιστεύω πως θα σε βοηθούσε πολύ να πατήσεις γερά στα πόδια σου και να βρεις ποια στάση θεωρείς καταλληλότερη για να κρατήσεις απέναντι σε εκείνη, ή σε αντίστοιχα άλλα τοξικά άτομα του περιβάλλοντός σου.

Ελπίζω με τις σκέψεις μου να σε βοήθησα να αναρωτηθείς κάποια πράγματα και να σκεφτείς να επενδύσεις στην αυθεντική φροντίδα για τον εαυτό σου!! Είμαι στη διάθεση σου για ό,τι άλλο χρειαστείς. Ελπίζω να πάνε όλα καλά!

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου,

Στέλλα.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories