Ψtalk: “Αισθάνομαι άσχημα που δεν έχω πάρει ακόμα το πτυχίο μου.”
Ψtalk: “Αισθάνομαι άσχημα που δεν έχω πάρει ακόμα το πτυχίο μου.”

Ψtalk: “Αισθάνομαι άσχημα που δεν έχω πάρει ακόμα το πτυχίο μου.”

Γεια σας! Είμαι 25 χρονών ,δεν έχω πάρει ακόμα το πτυχίο μου! Αισθάνομαι πολύ άσχημα που δεν έχω τελειώσει ,όμως και που το σκέφτομαι προσπαθώ να διαβάσω αλλά δεν είμαι συγκεντρωμένη σε αυτό! Είμαι σε 2 δουλειές αισθάνομαι ότι δεν κάνω τίποτα σωστά και κάθε μέρα αγχώνομαι όλο και περισσότερο και αυτό δεν με βοηθάει καθόλου!

Από τον/την: Ανώνυμη


Αγαπημένη φίλη,

ο προβληματισμός που εκφράζεις είναι κάτι που συναντάμε αρκετά συχνά τελευταία σε άτομα της ηλικίας σου. Χαίρομαι που μου δίνεις την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το θέμα.

Καταρχάς, καταλαβαίνω πόσο άγχος και στεναχώρια μπορεί να φέρει στην ζωή σου το γεγονός πως δεν έχεις καταφέρει να πάρεις το πτυχίο σου. Εκφράζεται από πολλούς ως ένας σταθμός ορόσημο στην ζωή, όμως συχνά πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν διαφορετική πορεία στην ζωή τους και το πτυχίο τείνει να γίνει ένα απλό κομμάτι χαρτί χωρίς καμία ιδιαίτερη σημασία. Επιπλέον το ότι δεν έχεις την όρεξη όπως περιγράφεις να ασχοληθείς με το διάβασμα ή δεν συγκεντρώνεσαι σε αυτό, κάτι σημαίνουν. Αναρωτιέμαι, αν πραγματικά το αντικείμενο που έχεις επιλέξει να σπουδάσεις είναι κάτι που σου ταιριάζει και θα σε κάνει ευτυχισμένη να εξασκήσεις στο μέλλον.  Άραγε, πώς το επέλεξες; Είναι όπως το είχες φανταστεί; Πόσο σχετικά με το αντικείμενο είναι τα μαθήματα; Πόσο άλλαξες από την χρονική στιγμή που έκανες εκείνη την επιλογή εσύ η ίδια; Αυτά τα ερωτήματα είναι κάτι που θα ήταν καλό να σε προβληματίσουν και να δεις τι πορεία μπορείς να ακολουθήσεις. Φυσικά για τον καλύτερο προγραμματισμό του επόμενου βήματος στα επαγγελματικά σου θα μπορούσες να συμβουλευτείς κάποιον έμπειρο ειδικό.

Αυτό που αισθάνεσαι, πως δεν κάνεις τίποτα σωστά, είναι μια αρκετά γενικευμένη αντίληψη για τη ζωή σου. Τι άλλο φαίνεται να μην πηγαίνει καλά, πέραν από το κομμάτι των σπουδών σου; Πώς επιβεβαιώνεται στην καθημερινή σου ζωή πως δεν κάνεις τίποτα σωστά; Πολλές φορές οι σκέψεις μας αποκτούν χαρακτήρα αρνητικό, εξαιτίας και του άγχους που βιώνουμε έντονα. Επειδή αισθάνεσαι πως δεν κάνεις τίποτα σωστά, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η σκέψη αυτή αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Αν θέλεις μια άλλη οπτική, το γεγονός και μόνο πως έχεις βρει, εργάζεσαι και ανταπεξέρχεσαι ταυτόχρονα σε δύο δουλειές στην ηλικία των 25 ετών είναι κάτι που δείχνει πως έχεις κάνει κάτι πολύ καλά, πολύ σωστά!! Το να αγχώνεσαι βεβαίως όπως πολύ σωστά λες δεν σε βοηθάει καθόλου. Είναι ακόμη μια ένδειξη αυτή πως έχεις παρατηρήσει το σώμα σου και τον εαυτό σου σωστά! Ξέρεις πως αυτό που βιώνεις, το άγχος δηλαδή, μέρα με τη μέρα αυξάνεται και χαλάει την καθημερινότητά σου.

Μακάρι, ανώνυμη φίλη μας, να μπορούσα από εδώ να σου δώσω μια μαγική λύση η οποία θα σε βοηθούσε να συγκεντρωθείς στο διάβασμά σου, να πάρεις το πτυχίο σου, να σταματήσεις να αγχώνεσαι, να μην αισθάνεσαι άσχημα και να είσαι ευτυχισμένη με τη ζωή σου. Ωστόσο, τέτοιες μαγικές λύσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν, κι αν κάποιος στις δώσει αμφιβάλλω για την αποτελεσματικότητά τους! Ό,τι δεν προέρχεται από εμάς τους ίδιους δεν είναι ουσιαστικό για εμάς, δεν μπορούμε να το ακολουθήσουμε και μας βυθίζει στην δυσκολία ακόμα περισσότερο. Αυτό που μπορώ να σε συμβουλεύσω να κάνεις είναι να σκεφτείς να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ώστε να διερευνήσετε μαζί πώς δημιουργήθηκε, από που πηγάζει και πώς αναπτύσσεται αυτή η απογοήτευση και το άγχος που βιώνεις. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσεις να οργανώσεις την σκέψη σου να δεις όσα πραγματικά χρειάζεσαι και να σχεδιάσεις τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να τα πετύχεις!!

Εύχομαι τα όσα είπα να ήταν βοηθητικά για εσένα και να σε βοηθήσουν να δεις το ζήτημα περισσότερο καθαρά. Για ό,τι χρειαστείς να συζητήσεις ή όποια άλλη βοήθεια είμαστε στη διάθεσή σου.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories