in

Ψtalk: “Χωρισμός γονέων, άγχος για το σώμα μου κι ακόμα λυπάμαι για τη διάλυση της σχέσης μου”

Aπαντά η Αθανασία Παλέντζα, Ψυχολόγος

Γεια σας. Είμαι 19 χρονών, οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν εγώ σε μικρή ηλικία οπότε δεν βίωσα τόσο πολύ την οικογένεια μου και τώρα μου έχουν μείνει τραύματα και ξεσπάω αλλού. Δεν συμφωνούν σε πράγματα που θέλω να κάνω εγώ δηλαδή το επάγγελμα που θέλω, έχω άγχος και στεναχώρια για το σώμα μου και προσπαθώ να το αλλάξω γιατί δεν νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Βγήκα από μια σχέση πριν 2 χρόνια μετά από αυτό μέχρι και σήμερα είμαι πολύ στεναχωρημένη, λυπημένη, δεν κοιμάμαι τα βράδια σκέφτομαι συνέχεια αν φταίω εγώ, αν αξίζει να περιμένω ή όχι.

Από την: Ελένη


Ελένη,

το μήνυμά σου δείχνει ότι σε απασχολούν πάρα πολλά πράγματα παράλληλα, γραμμένα σε μόλις λίγες γραμμές. Αν θα μπορούσα να τα ξεχωρίσω και να τα βάλω σε μια σειρά, θα έλεγα ότι σε απασχολεί το διαζύγιο των γονιών σου, που συνέβη όταν ήσουν μικρή, το πόσο σε επηρεάζει μέχρι και σήμερα, το ότι οι γονείς σου δε συμφωνούν στις επαγγελματικές σου προτιμήσεις, η σχέση με το σώμα σου, η σχέση που είχες με τον/την σύντροφό σου πριν από κάποια χρόνια και το ότι δεν κοιμάσαι καλά πλέον. Πολλά πράγματα για να διαχειριστεί ένας άνθρωπος, αλήθεια. Σε θαυμάζω για το κουράγιο σου.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά λοιπόν. Όσον αφορά στο διαζύγιο των γονιών σου, αντιλαμβάνομαι ότι σου λείπει η αίσθηση της οικογένειας καθώς κι άλλα πράγματα που τα έχεις ονομάσει “τραύματα”. Σκληρή λέξη… Δε γνωρίζω το ιστορικό της οικογένειάς σου και δε θέλω να κάνω υποθέσεις. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι να το συζητήσεις. Συνήθως για να φτάσεις κάποιος στο διαζύγιο δεν υφίσταται η σχέση του ζευγαριού αλλά δεν επηρεάζεται η αίσθηση της ύπαρξης της οικογένειας, ιδανικά. Επίσης, η οικογένεια δεν παύει να υπάρχει όσο μεγαλώνουμε, επομένως μπορείς ακόμα να κάνεις πράγματα με τους γονείς σου, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της επαγγελματικής προτίμησης, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη σου. Είναι πολλοί οι γονείς που δε συμφωνούν με το παιδί τους. Αλλά δε μας πειράζει αυτό. Η μελλοντική εργασία του καθενός είναι προσωπική επιλογή κι αυτό πρέπει να το σεβαστούν. Σίγουρα θέλουν το καλύτερο για σένα, με βάση τα δεδομένα και τις γνώσεις τους πάνω στο θέμα. Όμως, η αγορά εργασίας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Πολλά επαγγέλματα που στο παρελθόν είχαν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, πλέον έχουν κορεστεί. Πιστεύω ότι αν διαλέξεις κάτι που σου αρέσει, μπορείς να εξελιχθείς πάνω σε αυτό γιατί θα το απολαμβάνεις. Τις ευκαιρίες πολλές φορές τις δημιουργούμε. Κι αν δε λειτουργήσει αυτό, μη διστάσεις να κάνεις μια έρευνα για τις επιλογές σου στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει κάτι δεσμευτικό. Ούτε κάποια συγκεκριμένη ηλικία επιτυχίας. Μπορείς πάντα να δοκιμάσεις πράγματα και να δεις τι σου ταιριάζει. Εξήγησε στους γονείς σου πόσο σημαντικό είναι για σένα το επάγγελμα που διάλεξες και τι επιλογές υπάρχουν.

Το θέμα του σώματος είναι, δυστυχώς, κάτι που απασχολεί τις περισσότερες κοπέλες πλέον. Είναι δύσκολο να μάθεις να το αγαπάς, αλλά αν το θέλεις πραγματικά, μπορεί να γίνει, με πολλή δουλειά κι αλλαγή του τρόπου σκέψης σου. Προσπάθησε να αποφύγεις όσο μπορείς τις λεγόμενες “δίαιτες – εξπρές”, καθώς μόνο κακό κάνουν  στον οργανισμό σου. Ένα πρόγραμμα διατροφής πρέπει πάντοτε να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου. Αν διαθέτεις την οικονομική δυνατότητα, το ιδανικό θα ήταν να επισκέπτεσαι  έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο και διατροφολόγο. Σε περίπτωση που δεν διαθέτεις τα χρήματα, μπορείς να επιλέξεις δημόσιους φορείς. Ίσως να μην είναι αποκλειστικά εξειδικευμένοι αλλά σίγουρα είναι επαγγελματίες και θα σε βοηθήσουν. Αυτό που έχω να προτείνω είναι να δώσεις ευκαιρίες στον εαυτό σου και να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Το σώμα σου ίσως σε εκπλήξει με το τι είναι ικανό να καταφέρει και ίσως αρχίσεις να το βλέπεις με άλλο μάτι, κάνοντας μικρά μικρά βήματα προς την αυτοαποδοχή.

Πάμε τώρα στο θέμα της ερωτικής σου σχέσης. Ελένη, αναφέρεις ότι αυτή η σχέση ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν έχεις καταφέρει να ξεπεράσεις τον/την τότε σύντροφό σου. Έχεις κάνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Μήπως έχεις δημιουργήσει μια ιδανική εικόνα στο μυαλό σου για εκείνον/εκείνη; Λογικά είχες επενδύσει πολύ σε αυτή τη σχέση και ιδίως συναισθηματικά, αν έχω καταλάβει σωστά. Ενδεχομένως να μην έχεις αποδεχτεί ακόμα μέσα σου το τέλος της σχέσης. Να ξέρεις ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για τέτοια πράγματα, ο κάθε άνθρωπος το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Προσπάθησε να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, δοκίμασε νέα πράγματα όπως είπαμε και παραπάνω, πέρνα χρόνο με τους φίλους σου, ταξίδεψε, διάβασε, παρακολούθησε σεμινάρια κ.λπ. Οι επιλογές είναι άπειρες. Δοκίμασέ το κλείνοντας ραντεβού με τον εαυτό σου στην αρχή. Αν είσαι τέτοιος τύπος, κράτησε ημερολόγιο ή σημειώσεις μετά την κάθε δραστηριότητα, σχετικά με το πώς ένιωθες/νιώθεις, ώστε να τα διαβάζεις και να παρακινείς τον εαυτό σου για περισσότερα. Δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία που θα πεις “τον/την ξεπέρασα!”. Καλό είναι ο στόχος σου να κινείται γύρω από σένα και τη δική σου ενδυνάμωση.

Τέλος, φαίνεται ότι όλα τα προηγούμενα σε έχουν οδηγήσει στο να μην κοιμάσαι τα βράδια, παρά μόνο να σκέφτεσαι συνεχώς. Στο αν φταις και αν αξίζει να περιμένεις, υποθέτω ότι αναφέρεσαι στη σχέση, αν και ενδεχομένως να σε επηρεάζουν και όλα τα προηγούμενα θέματα ταυτόχρονα και ίσως και η καθημερινότητα. Το tip που σου προτείνω είναι το εξής: πριν κοιμηθείς, κατάγραψε αυτά που έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα, ώστε να τα έχεις σε μια σειρά. Όσον αφορά στις υπόλοιπες σκέψεις, δοκίμασε να τις αποτυπώσεις σε χαρτί για να βγουν από το κεφάλι σου. Δε χρειάζεται να έχει συνοχή ή καλή γραφή γιατί ο στόχος είναι  η συναισθηματική αποφόρτιση.

Καταλήγοντας, λοιπόν, θα σου πρότεινα να κάνεις μια ώριμη συζήτηση με τους γονείς σου, όπου θα εξηγήσεις με επιχειρήματα τους λόγους που επέλεξες το συγκεκριμένο επάγγελμα. Να θυμάσαι ότι νοιάζονται για σένα αλλά δε θα ζήσουν τη ζωή σου. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχέση σου, αν θεωρείς ότι μπορεί να υπάρξει επανασύνδεση, θα μπορούσες να επιχειρήσεις  να ανοίξεις δίαυλο επικοινωνίας και να δεις πώς θα πάει. Αν δεν οδηγήσει κάπου μην απογοητευτείς. Η ζωή φέρνει πολλούς ανθρώπους στο δρόμο μας.

Σου ευχόμαστε καλή τύχη, Ελένη, σε ό,τι κι αν επιλέξεις και ευχόμαστε να πετύχεις τους στόχους σου!

What do you think?

14 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Παραβατικός έφηβος: η αλήθεια πίσω από αυτό.

Ειλικρινής ή Πικρόχολος; Η νοοτροπία του hate commenting στην πραγματική ζωή.