Ψtalk: ”Έχω δοκιμάσει να πάω σε ψυχολόγο, νιώθω ότι δεν βοηθιέμαι.”

Ψtalk: ”Έχω δοκιμάσει να πάω σε ψυχολόγο, νιώθω ότι δεν βοηθιέμαι.”

Έχω δοκιμάσει να πάω σε ψυχολόγο, για την ακρίβεια έχω πάει σε 5-6 αλλά μετά από δύο τρεις συνεδρίες, νιώθω ότι δεν κυλαει η όλη η διαδικασία και δεν βοηθιέμαι. Δηλαδή, την πρώτη φορά λέω αυτά που με απασχολούν τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα το προηγούμενο εξάμηνο αλλά μετά στις επόμενες, δεν είναι ότι συμβαίνει κάτι αυτή τη περίοδο για να συζητήσουμε. Δεν ξέρω αν φταίει ότι ίσως δεν έχουμε χημεία με τον ψυχολογο. Γενικά το καταλαβαίνω ότι έχω κάποια θέματα π.χ. χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, δεν με αγαπώ -αποδέχομαι. Πιστεύετε ότι αυτό που μου χρειάζεται είναι κάτι του στυλ life coaching παρά ψυχοθεραπεία;
Από την: Ελένη


Ελένη,

Η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που δεν είναι εύκολη, αλλά θέλει χρόνο και δέσμευση. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να ταιριάζεις με τον θεραπευτή και να έχετε χημεία, καθώς η σχέση είναι το πιο σημαντικό πράγμα μέσα σε αυτήν την διαδικασία. Αν υπάρχει χημεία, είναι κάτι που μόνο εσύ μπορείς να το απαντήσεις και συνήθως μπορείς να το αντιληφθείς, όταν νιώθεις άνετα στον χώρο, νιώθεις άνετα μαζί του και νιώθεις ότι μπορείς να ανοιχτείς με ευκολία. Όταν όλα αυτά συμβαίνουν τότε, έχεις τη βάση για να δουλέψεις τον εαυτό σου με έναν θεραπευτή.

Οι δύο- τρεις πρώτες συνεδρίες δεν είναι, κατά την γνώμη μου, αρκετό διάστημα για να αντιληφθείς, αν αυτή η διαδικασία σε βοηθάει ή μπορεί να είναι εποικοδομητική για σένα. Η ψυχοθεραπεία για να αρχίσει να κυλάει χρειάζεται να έχουν γνωριστεί οι δύο εμπλεκόμενοι, οπότε να έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα, τουλάχιστον δύο μηνών.

Κάτι που βοηθάει είναι πριν φύγεις από τον θεραπευτή και αποφασίσεις να δεις κάποιον άλλον, να το συζητήσεις μαζί του, να εκφράσεις όλους τους προβληματισμούς και τις σκέψεις σου, ώστε να δώσεις την ευκαιρία και στους δυο σας αλλά και στην διαδικασία να προχωρήσει. Συζητώντας το μαζί του, μπορεί ο θεραπευτής να σου καθρεφτίσει κάτι που δεν έχεις σκεφτεί για τον εαυτό σου ή για την διαδικασία. Μπορεί να έχει καταλάβει γιατί νιώθεις ότι δεν κυλάει.

Αλλά ακόμα κι αν δεν έχει καταλάβει, θα είναι μία ευκαιρία και για τους δυο σας να διερωτηθείτε πάνω σε αυτό και να δείτε τί θα μπορούσε να σε βοηθήσει. Μπορεί να έχει κάτι άλλο να σου προτείνει όπως ομαδική θεραπεία, ή κάποιες ασκήσεις. Ακόμα, μπορεί αυτό το σημείο να είναι η αφετηρία για έναν νέο δρόμο όπου εσύ μπορείς να μάθεις κάτι για τον εαυτό σου.

Πιστεύω ότι με το να φεύγεις έτσι γρήγορα και να αλλάζεις θεραπευτή, δεν δίνεις τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σου να μπει μέσα στη διαδικασία και να την κατανοήσει.

Στην αρχή αυτής της εμπειρίας, πολλοί άνθρωποι νιώθουν άβολα να μιλάνε για τον εαυτό τους και να καταλαμβάνουν αυτόν τον χώρο που προσφέρεται για έκφραση και μοίρασμα. Μπορείς να διερωτηθείς, αν κάτι τέτοιο ισχύει και για σένα. Πώς νιώθεις να εκθέτεις τον εαυτό σου και να μιλάς για όλα όσα συμβαίνουν μέσα σου;

Επίσης, σημαντικά στοιχεία στην επιλογή ενός θεραπευτή είναι το φύλο, η ηλικία του και η φιλοσοφία που ακολουθεί. Είναι σημαντικό να διερωτηθείς τί θα σου ταίριαζε περισσότερο, άνδρας ή γυναίκα, κάποιος μεγαλύτερος ή κάποιος πιο νέος και να διαβάσεις την μέθοδο που ακολουθεί ή ακόμα και να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην πρώτη συνεδρία να ρωτήσεις πως δουλεύει, ώστε να δεις αν κάτι τέτοιο σε έλκει.

Αυτά παρατηρώ από αυτά που γράφεις σε σχέση με την ψυχοθεραπεία.

Όσον αφορά το life coach, όπως και οποιοσδήποτε δρόμος αυτογνωσίας, έτσι και σε αυτόν ισχύουν τα ίδια περίπου. Κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει απ’ έξω. Ο μόνος ειδικός να απαντήσεις είσαι εσύ η ίδια και η δοκιμή. Όμως και αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο και άνοιγμα από την πλευρά σου, χημεία με τον life coach που θα επιλέξεις και η μέθοδος αυτή να σου ταιριάζει.

Οι δρόμοι προσωπικής ανάπτυξης είναι βιωματικοί και μόνο μπαίνοντας μέσα σε αυτούς μπορούμε να δούμε τι έχουν να μας προσφέρουν.

Ελπίζω να βρεις τον δικό σου δρόμο και να απολαύσεις την διαδρομή προς τον εαυτό σου.
Καλή συνέχεια!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories