Ψtalk: “Οι γύρω μου τονίζουν ότι η αδερφή μου είναι πιο όμορφη από εμένα”
Ψtalk: “Οι γύρω μου τονίζουν ότι η αδερφή μου είναι πιο όμορφη από εμένα”

Ψtalk: “Οι γύρω μου τονίζουν ότι η αδερφή μου είναι πιο όμορφη από εμένα”

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να μοιραστώ ένα πρόβλημα που με απασχολεί πολύ έντονα. Έχω μια αδερφή, η οποία είναι πιο όμορφη από εμένα. Είχα αρχίσει να το καταλαβαίνω αυτό γιατί μάτια έχω και βλέπω. Οι γονείς ποτέ δεν έχουν κάνει κάποια διάκριση φυσικά, αλλά από παλιά άκουγα από φίλους και γνωστούς σχόλια όπως ” η αδερφή σου όταν μεγαλώσει θα σε περάσει στο ύψος, η αδερφή σου είναι πολύ όμορφη, η αδερφή σου είναι πιο όμορφη από εσένα, το ξέρεις;» και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς τολμάνε να το λένε αυτό και επανειλημμένα. Δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω καθόλου και έχω αποκτήσει φοβερό τραύμα. Έχω διαβάσει κάποια βοηθητικά άρθρα αλλά λένε αυτά τα κλισέ, «ο καθένας μας είναι διαφορετικός, αγάπα τις ατέλειες σου, μην ακούς τι λένε οι άλλοι», που πραγματικά δε βοηθάνε καθόλου. Έχω επισκεφτεί και ψυχολόγο αλλά πάλι δε βοηθάει. Αναρωτιέμαι αν θα ζω με αυτό το πράγμα για πάντα. Να νιώθω δηλαδή λίγη, άσχημη και να φαίνομαι έτσι στα μάτια ολονών.

Από τον/την:Anonymous


Αγαπητή, το μοίρασμα της εμπειρίας σου μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε ένα θέμα που πιθανόν απασχολεί και άλλα αδέρφια στην μεταξύ τους αλληλεπίδραση και σε ευχαριστούμε πολύ που βρήκες την δύναμη να μας ζητήσεις βοήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι, διαβάζοντας την περιγραφή της ιστορίας σου, προσπάθησα να μπω στην θέση σου και να συμμεριστώ τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι. Για μια στιγμή, ένιωσα ακριβώς τα ίδια συναισθήματα που μας περιγράφεις και εσύ. Μπορώ να καταλάβω, λοιπόν, ότι η κατάσταση που βιώνεις και ο τρόπος με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου σε σχέση με την αδερφή σου, σε έχει φέρει σε ένα συναισθηματικό αδιέξοδο, από το οποίο σου είναι αρκετά δύσκολο να διαφύγεις. Θέλω να σου πω ότι η σχέση που αναπτύσσουμε με τα αδέρφια μας είναι κομβικής σημασίας για τις σχέσεις που πρόκειται να αναπτύξουμε μετέπειτα στην ζωή μας, καθώς είναι εκείνη που μας δίνει μια πρώτη “γεύση” για τον τρόπο με τον οποίο θα σχετιζόμαστε με τους γύρω μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Το γεγονός ότι οι γονείς σου δεν έκαναν ποτέ κάποια διάκριση μεταξύ των δύο σας είναι κάτι πολύ θετικό, καθώς είναι γνωστό ότι τα παιδιά επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τον τρόπο που τα βλέπουν οι γονείς τους σε σχέση με τα αδέρφια τους.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι κάποιοι φίλοι και γνωστοί έχουν κάνει κατά καιρούς σχόλια υπέρ της όμορφης εξωτερικής εμφάνισης της αδερφής σου, φαίνεται να σου ξυπνά συναισθήματα κατωτερότητας και ανασφάλειες σχετικά με την εξωτερική σου εικόνα. Πρέπει να σου πω ότι πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι που ενδεχομένως θα σε κρίνουν για οτιδήποτε πιθανόν δεν ταιριάζει με την εικόνα, για παράδειγμα, του “όμορφου” ή του “σωστού” που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει στο μυαλό τους ως “όμορφο” και “σωστό”. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς εσύ θα αντιδράσεις σε αυτού του είδους τις διαφορετικές απόψεις, σχόλια ή κριτικές. Συνεπώς, αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι, ανεξάρτητα από το τι λένε οι άλλοι για εσένα, αν εσύ έχεις συμφιλιωθεί με την εικόνα σου και έχεις πρώτα γνωρίσει και έπειτα αποδεχτεί τον εαυτό σου με τις ατέλειες, τα όμορφα και τα άσχημα σημεία σου, τότε κανενός είδους κριτική δεν θα σε φέρει στο σημείο να συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με κάποιον άλλον.

Βεβαίως, όλοι κατά καιρούς έχουμε μπει στην διαδικασία της σύγκρισης του εαυτού μας, των προσόντων και της εμφάνισής μας με άλλους. Αυτό μέχρι ένα σημείο είναι υγιές, από τη στιγμή που μας βοηθάει να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι και να διορθώσουμε πιθανά σημεία που δεν μας αρέσουν σε εμάς. Όμως, όταν μπούμε σε μια διαδικασία διαρκούς σύγκρισης του εαυτού μας με τους άλλους και ειδικά αν η αυτοεκτίμησή μας δεν είναι πολύ υψηλή, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχώς θα εντοπίζουμε λάθη και ατέλειες σε εμάς και σωστά στους άλλους. Συνεπώς, θα σου πρότεινα να κοιτάξεις περισσότερο και βαθύτερα κομμάτια του εαυτού σου και της εμφάνισής σου που πιθανώς δεν έχεις αποδεχτεί. Έχω την εντύπωση ότι όλο αυτό σχετίζεται περισσότερο με δικές σου ανασφάλειες που έχουν να κάνουν με την εξωτερική σου εμφάνιση. Αν διαπιστώσεις ότι κάτι δεν σου αρέσει πάνω σου, μην διστάσεις να το αλλάξεις. Ίσως, όπως λες, η επίσκεψη στον ψυχολόγο να μην σε βοήθησε αρκετά, αλλά σου προτείνω να μην σταματήσεις εδώ την προσπάθεια. Θα σου πρότεινα, λοιπόν, να επισκεφτείς κάποιον ψυχοθεραπευτή Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης, με την βοήθεια του οποίου θα προσπαθήσεις να τροποποιήσεις τις δυσλειτουργικές σκέψεις και πεποιθήσεις που έχεις σχηματίσει για τον εαυτό και την εικόνα σου. Κατ’ επέκταση, σταδιακά θα αρχίσεις να αισθάνεσαι καλύτερα και θα καταφέρεις να χτίσεις μια πιο υγιή σχέση με τον εαυτό σου.

Ελπίζω να σε βοήθησα και σου εύχομαι να καταφέρεις να νιώσεις ανακούφιση και να διαχειριστείς τα ζητήματα που σε προβληματίζουν. Μην ξεχνάς να χαμογελάς!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories